Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anna.l

Żłobek

Polecane posty

Chciałabym w przyszłym roku posłać dziecko do złobka, lecz szczerze mówiac nie wiem jak takie pobyty wygladaja. Co dzieci w tych godzinach robią, czy trzeba dawac własne jedzenie itp. I ile mniej wiecej to kosztuje bede wdzieczna za każdą informacje

panstwowy zlobel 90 zl plus 4,5 za dzien jedzenie, prywatny od 650 do 1000 plus jedzenie, co dzieci robia? roznie w neiktorych leza i placza w innych sie ucza bawia itd.. :) ja jestem zadowolona i z panstwowego i z prywatnego, niestety w panstwowym dzieic wiecej choruja i panuje lapowkarstwo plus ogromne kolejki, w prywatnym pieknie ladnie ale drogo :/

Czyli te różnice w cenach to pewnie od miasta zależą. Co do prywatnych żłobków to domyslam się ze są lepsze ale niestety mnie nie stać na takowy. A jak to jest bo jak dziecko skończy 2 lata to nadal należy do żłobka czy trzeba do przedszkola zapisać i jak z wakacjami czy w tym okresie żłobki normalnie funkcjonują?

Gość rolka olka
U mnie z wyżywieniem państwowy kosztuje ok 260 zł. Ja jestem bardzo zadowolona, córka też, Kiedyś miałam praktyki w żłobku i po pierwsze stwiedziłąm że nigdy nie oddam maluszka na żłobka- szkoda tych dzieci, całymi dniami w łóżeczkach. Natomiast starsze dzieciaczki- tak od 1,5 roczku- same pozytywy. Dzieci mają bardzo dobrze zorganizowany czas, codzienne nowe zabawy, stałe rytuały przy jedzeniu , spaniu, spacerki.

Gość rolka olka
Do żłobka moze być zapisane dziecko przed ukonczeniem 3 roku życia. A żłobki, tak jak przedszkola w wakacje jeden miesiąc jest wolny.

No tak właśnie myślałam ze lepiej jak dziecko jest większe... no nic to pewnie na drugi rok w wrześniu zapisze synka i będzie akurat miał 16 mies we wrześniu w przyszłym roku. A właśnie jeszcze jedno czy dzieci tam do 3 roku zycia załatwiaja sie do pieluszki co z tymi które potrafią załatwiać swoje potrzeby np na nocnik?

Gość malwinkaaaaa
ja bylabym mega zadowolona ze złobka, maly nauczyl sie piosenek, wierszykow, nabral troche ogłady, bo był łobuziak, ale.... po 5 dniach złapał katar, kaszel, no i to jest ta gorsza strona.

To ile zapłacisz za przedszkole/żłobek zależy od ,,władzy" danego miasta czyli burmistrza,prezydenta miasta itd. U mnie płaci się za żłobek i przedszkole tak samo czyli 210 zł opłata stała i tu nie ważne czy dziecko ma 100 % obecności czy ciągle Tobie chorujesz oraz 5 zł posiłki dniówka i tu podlega zmianie.Jeśli dziecka nie ma w przedszkolu/żłobu nie jest dniówka naliczana. U nas żłobek jest od 4 miesiąca życia dziecko do 2,5 roku.Jeśli 2,5 roczne jest samodzielne -samo się ubierze,korzysta z nocnika to zostanie przeniesione do młodszej grupy przedszkolnej. Na pewno w żłobku jest harmider ;)Małe leży w łóżeczku od czasu do czasu płacze czy też marudzi a starsze chcą się bawić.Mojej koleżanki synek chodzi do żłobka-ma 2 lata.Masakra bo jest 24 dzieci tylko na 3 Panie. Oczywiście z takimi maluchami na spacery sie nie wychodzi ;) Z tego co wiem dla niemowlaków trzeba mieć własne mleko,butelki oraz pieluchy.

Gość a mamy jakis wybor
24 dzieci i 3 opiekunki????? Ja mialam wybor pomiedzy grupa 12-14 dzieci i 3 opiekunki w jednym przedszkolu-zlobku a grupa 3 dzieci i jednej opiekunki w drugim. Wybralam ten drugi rzecz jasna. Syn ma 7 miesiecy. Rzecz dzieje sie w UK. Oplata dzienna to £29 - i to jest umiarkowana cena, sa drozsze. W tym jest wyzywienie,ale ja daje swoje bo nieciekawe to jedzenie gotuja :o

Gość a mamy jakis wybor
ale tutaj dzieci kladzie sie do lozeczka tylko na drzemke, normalnie bawia sie na dywanie na rozlozonych matach. Mleko, pieluchy, chusteczki trzeba przynosic oczywiscie

w każdy żłobku panują inne zasady, musisz iść do tego w którym chcesz umieścić dziecko i się dowiedzieć