Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość awamediukum

cięcie cesarskie klasyczne

Polecane posty

Gość awamediukum

Wyczytałam przed chwila na necie , że osoba która miałą pierwsze cięcie klasyczne to rodzi nastepne dziecko również przez cc. Ja chyba takie właśnie miałam , gdyż blizna jest od pępka w dół dosyc spora. Jak wygląda cięcie klasyczne?

Gość o rany przecież tak juz nie
tną od wielu lat

Gość ewamedikumm
ja niestety dwa lata temu miałąm takie cięcie -trzeba było szybko wyciągać małego

Gość o rany przeciez tak juz nie
o kurcze, to wspolczuje:O

Gość ewamedikummm
teraz jestem w drugiej ciąży , jutro idę do szpitala na poród a lekarz napisał mi w książeczce cięcie poprzeczne-przecież ja mam pionowe, po drugie trwają debaty czy będzie cesarka czy poród naturalny- ja za tydzień mam termin i czyba naturalnie nie dam rady urodzić:-(

Gość mati2
znalazlam coś takiego: Jak wygląda cesarskie cięcie: Najczęściej stosuje się tzw. cięcie poprzeczne. Skórę nacina się na odcinku 10–15 cm tuż ponad linią bikini. Po takim zabiegu rana dobrze się goi, a blizna jest mało widoczna i nie stwarza zwykle problemów przy następnej ciąży. Rzadziej wykonuje się cięcie podłużne – od pępka do spojenia łonowego. Co prawda pozwala szybciej wydobyć dziecko, więc robi się je, gdy konieczny jest pośpiech, ale jeśli już raz zostało wykonane, kolejna cesarka musi być zrobiona w ten sam sposób. Trzeba wtedy wyciąć starą bliznę. Cięcie klasyczne wiąże się ze znacznie obfitszym krwawieniem, rana znacznie gorzej się goi, a na brzuchu pozostaje brzydka blizna.

ja miałam cesarkę w czrwcu, była to cesarka planowana z powodu choroby kregosłupa więc pośpiechu nie było i też mam cięcie poprzeczne nie pionowe, rana szybko się zgoiła i nie jest specjalnie widoczna