Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kfdshg

pomocy 1 czy 2 prezenty????

Polecane posty

Gość kfdshg

jesteśmy zaproszenie na wesele do mojego kuzyna , córka ma 21 lat i jest zaproszona oczywiście z osoba towarzyszącą mam pytanko do was czy powinna dać oddzielnie prezent czy możemy dac wspólny prezent .

Gość fgdtr
troszkę dorabia sobie na swoje wydatki ma

Gość fanka anka
sama niedawno wyszlam za maz, niektorzy mieszkajac z rodzicami, nie pracujac dawali oddzielnie od nich prezent, niektorzy dawali razem, wydaje mi sie ze to nie ma az tak duzego znaczenia, oczywiscie jezeli dwali razem to byly wieksze kwoty, do tego dolaczona kaartka z zyczeniami i podpisana

Gość gghjkktggg
jesli córka była proszona z osoba towarzyszaca oddzielnym zaproszeniem to powinien byc prezent opodwójna wartości, niekoniecznie jednak 2 prezenty, wystarczy 1 bogaty. Gdy np. Wy - rodzice plqnujecie włożyć do koperty 300 zł, to jeśli dajecie wspólnie prezent , to niech córka dołozy 20o zł i dajcie wspólnie 500zł...# pazdziernika bralam slub i zauwazylam , ze wiele rodzin tak robi, choc czasem w oddzielnych kopertach dostaalismy prezent

Gość Madsss
Jeśli córka otrzymała osobne zaproszenie - powinien być osobny prezent. Jeśli córki nie stać to niech kupi kwiaty, natomiast Wy dorzucie "grosza" do swojej koperty w jej imieniu. Jeśli została na jednym blankiecie zaproszona razem z Wami to dajecie jeden, wspólny prezent - rzeczywiście trochę większy niż miałabyś pójść tylko z mężem.

Gość dfgidh
to chyba dam jeden prezent tak sobie myślę czy nie za mało jak w jednej kopercie 700 zł,bo jeszcze idziemy z 14 letnia córą

Gość aasaa
a córka ta 21letnia, będzie szła z kimś?

Gość fghihr
zaproszona jest z osoba towarzyszaca idzie ze swoim chłopakiem, który już pracuje

Gość aasaa
to lepiej jak dadzą osobno

Gość aasaa
wy 400, oni 300, będzie dobrze

Gość aasaa
albo wy 500, a oni 200

Gość gdklruighj
tak pominając wszystko chłopak jej zarabia dużo więcej niz my obydwoje z mężem ale to chyba nie wypada- jest osoba towarzyszącą upominąć sie żeby to właśnie On dołąrzył do koperty

Gość aasaa
a jak córka będzie szła z nim jako osoba towarzysząca to raczej też nie będzie się dokładać. Ale fakt z grzeczności mógłby zaproponować

Gość martaagacka
Wiecie co moim zdaniem to sztuczny problem. Ja bylam ostatnio na weselu u dobrej kuzynki. Byli moi rodzice, moja siostra z mezem, i ja z mezem. Dalismy jeden duzy (kilka tysiecy) wspolny prezent i nie sadze, zeby ktokolwiek byl obrazony. To nie jest wazne, czy jedna, czy dwie koperty. Wazne, ze wszyscy razem napisalismy zyczenia i tyle. Ja naprawde nie przykladalam wagi na moim weselu, czy rodziny dawaly osobno koperty czy razem - moim zdaniem nie ma to zadnego znaczenia...

Gość lolololpkl
kilka tysięcy?? to znaczy

Gość klarcia_nutka
u mnei bylo sporo osób które dały w kopercie 100zł (własnie kuzynki 18-23letnie jak byly z os. towarzyszącymi) a ich rodzice dawali po 200-400zł 500zł to my od chrzestnych dostalismy, od mojej babci, od jednej cioci jedynie M. chrzestna dala tysiąc zł, bylo mi bardzo głupio przyjąć aż tak dużą kwotę Znajome 19-23 które rowniez byly z chlopakami dawaly po 100-200zł ja niewiem skąd ludzie biorą kwoty 700-1000zł to znaczy ja nie mam nic do tego ale w tej chwili wiekszosc robi sluby po to zeby sie nachapac normalnie:O przeraza mnie to

klarcia_nutka ,nie wszyscy liczą na nie wiadomo jak wielkie sumy w kopertach. Ale to jest w sumie wesele.Na urodziny robisz np.prezent za 100 łzł to wydaje mi się ,że na wesele więcej powinno się dać. ostatnio byłam na weselu rodzicie chrzestni dali po 1000 zl i nikt nie mówił.,ze to za dużo ani nie był zdziwiony. Ale niektórzy lekko przesadzają .przykład na weselu była rodzina 5 osobowa-rodzice pół dzieci w wieku 17.15 i 9 lat i dali w kopercie 100 zł:O No sorry ale moim zdaniem to trochę za mało. Tylko prosze nie pisac,żę teraz wszyscy chcą żeby wesele im się zwróciło i licza na wielkie sumy,bo nie o to mi chodzi. widzę tez tu dużo wpisów na forum ,że każdy daje tyle ile może ale to jednak ważna uroczystość. ja np.wstydziłabym się dać 100 zł. myślę,że 200 to minimum od pary

Gość klarcia_nutka
no ja i moja rodzina nie robimy prezentów na urodziny za 100zł uważam to za przesadę... i za 50zł mozna kupic cos fajnego a nawet za mniej, tylko wtedy trzeba troche pokombinowac, ale zawsze kupuje jakis szalik, rekawiczki, torebkę + jakis kosmetyk i wszyscy są zadowoleni za 100zł to niewiedzialabym co kupić, zreszto samej mi by bylo pozniej przyjąć prezent od kogos za taką sumę

Raczej- jeżeli uzależniacie wartość prezentu od ilości osób, dajcie jeden duży albo niech córka kupi coś od siebie. Dorosła i w miarę samodzielna, jak przypuszczam, dziewczyna, powinna sama się tym zainteresować. U mnie w rodzinie tak młodzi goście kupują raczej prezent, nie dają pieniędzy- jakiś drobiazg do domu byłby chyba mile widziany.