Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katasia1234

Poród w domu

Polecane posty

Dziś w Teleexpresie powiedziano .....od dziś weszła ustawa o wyborze miejsca porodu pacjentki,jeżeli przebieg ciązy jest prawidłowy i nie ma przeciwskazań do porodu w domu. Jeżeli weszla taka ustawa to nie powinno to kosztować ponad 5 tys zł!!!!! co wy myślicie na ten temat? Ja chyba sie zdecyduje,popatrzcie ile jest zalet,wymienie tylko to że dziecko jest mniej narazone na jakieś wirusy,alergie,przede wszystkim jest lżej,bo to Twoj dom.

Gość Zalecenie
Poród domowy może się odbyć tylko w przypadku bezproblemowo przebiegającej ciąży (nawet podwyższone delikatnie ciśnienie lub zaziębienie jest czynnikiem wykluczającym). Lekarze często też odradzaja poród domowy przy pierwszej ciąży.

Gość zależy od tego gdzie mieszkasz
jesli masz szpital pod nosem to jestem za, ale jeśli masz dalko i na pomoc trzeba by bylo czekać to jednak jestem przeciw. z 2 strony to u nas w kraju karetka jedzie średnio 40 minut do godziny niezależnie od odleglosci od szpitala. Myślę, ze to nie jest taki dobry pomysł jakby się mogło wydawać, ale faktycznie jest sporo plusów.

Gość dodam jeszcze ze w
pierwszych dobach w szpitalu przeprowadza się dziecku badania, chocby przesiewowe badanie słuchu, testy z krwi, poziom bilirubiny itd. Jesli urodzisz w domu twoje dziecko automatycznie zostanie tego pozbawione.

u mnie to bedzie drugi poród,jeżeli bedzie wszystko dobrze jak przy pierwszym to moge rodzić w domu. Z tego co wiem te wszystkie badania zostają tak samo przeprowadzone jak i w szpitalu,bo te badania i szczepienia muszą być! więc to jest bez problemu.tylko ile to kosztuje....

Ja rodzilam dwa razy, nie w domu. Mialam dobra opieke i warunki, dzieci wrocily do domu zdrowe. Porody jak najbardziej standardowe, mysle ze nie byloby przeciwwskzan. Ale powiem szczerze ze porodu w domu sobie nie wyobrazam. Krew sie leje ... gdzie w domu rodzic, na lozku z foliami ... ? Nie podobalby mi sie taki koncept.

też nad tym myślałam, jak rodzilam pierwsze dziecko to chyba z 10 prześcieradeł mi wymienili. ja boje sie ile bede rodzila,bo pierwsze rodzilam 14 godzin, a po drugie szpital jest tak przygnębiajacy! moj syn nie mial zółtaczki a leżalam od poniedz do piątki włącznie w szpitalu,niewiem po co mnie tyle trzymali.3 doby to jeszcze ale nie ma to jak w domciu.

to fakt, przy pierwszym porodzie jeszcze tak tego nie odczulam, ale po drugim juz pierwszego wieczora (mala urodzila sie przed 16ta) mialam taka ochote wrocic do domu. Zostalam 3 doby i mi sie dluzyly. Ja to bym chetnie urodzila w szpitalu, a zaraz potem do domku :)

Gość kalinka--
"od dziś weszła ustawa o wyborze miejsca porodu pacjentkiod dziś weszła ustawa o wyborze miejsca porodu pacjentki" ---> dobre:) A co, była kiedyś ustawa, która zabraniała rodzić w domu??:) Kpią sobie z kobiet i tyle, wmawiają NAM, że to nielegalne tak rodzić. A przeciez wiadomo, że chodzi o kasę, tzn. tym nierobom lekarzynom; poród w szpitalu to super biznes, do tego dochodzi jakże kosztowne prowadzenie ciąży (oczywiście prywatnie, a jakże). Rodzić w domu możesz zawsze i od zawsze!!!! Problem polega na tym, że za ten poród, czytaj opłacenie położnej i ewentualnie lekarza nikt Ci nadal nie zwróci kasy:(

Gość az tyle krwi to nie ma
zawsze można znalesc takie miejsce gdzie bedzie mozna urodzić i nie pobrudzić stylowych mebli :P problem bardziej natury medycznej niż milośników porządku. Mnie się poród w domu podoba pod tym wzgledem, ze moglabym po nim iść do wlasnej lazienki i posadzic dupke na wlasnym kiblu a potem elżec we wlasnej pachnacej poscieli i czuś sie komfortowo. moglabym urodzic i prosto z porodówki zostac przetransportowana do domu a nie na polożniczy- zreszta w usa tak jest. w szpitalu sie zostaje kilka godz a potem dom, a u nas 3 dni nie wiem po jaką cholere!

Gość w uk zostaje sie od 6 do 12 h
w szpitalu i do domu

ja rodzilam dwa razy we francji i sie zostaje 3 doby ze wzgledu na dziecko ... codziennie wizyty pediatry ... przy cesarce 5/6 dni ... ... dla mnie tez by bylo zdecydowanie lepiej urodzic i jesli wszystko ok to do domku ;)