Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gfdfdfdf

kolezanka tydzien temu urodziła w holandii

Polecane posty

Gość gfdfdfdf

i tam po 4 godz!! wypisują do domu ale czat:D i ona uwaga sama prowadziła samochód

moja kuzynka w holandii tez 2h po porodzie mogła jechac do domu, ale za to na drugi dzień miałą położną od rana do wieczora w domu!! a swoją drogą to oni tam ciążę i poród traktują jako coś zupełnie naturalnego i np tamtejsi znajomi kuzynki nie widzieli nic niestosownego w tym zeby odwiedzić ja z 3 malych dzieci chwile po powrocie i siedziec do pólnocy!!!

"a swoją drogą to oni tam ciążę i poród traktują jako coś zupełnie naturalnego" bo to jest naturalne...

Gość ja chce zajsc tu w ciaze
ja jestem w Holandii i chce zajsc tu w ciaze ale poki co wszystko mnie tu przeraza. najgorzej do porod w domu, bo tu wiekszosc rodzi w domu!!! po za tym zajmuje sie toba tylko polozna i jak wszystko przebiega bez komplikacji to mozesz w ogole nie widziec ginekologa przez 9 miesiecy!!! ale chyba sie zdecyduje tutaj bo w Polsce w szpitalu tez masakra. ale tak czy siak na pewno z 2-3 razy pojade na badania tez do Polski, bo tutaj nikt z ciezarnymi sie tak nie cacka jak w Polsce i do 8 miesiaca normalnie wszyskie kobiety pracuja.

Gość ale wy macie nasrane
Najpierw same robicie z siebie wielce chore, L4 i inne cuda na kiju "przeciez jestem w ciazy i nie bede pracowac bo cos sie dzidziusiowi stanie" a pozniej wielkie zdziwko że sie was traktuje jak jajko. Same sie tak traktujecie.

Gość juz widze jak damy kameliowe
z polski rodzą w domu. Przeciez potrzebna jest wypasiona porodowka. Stadko lekarzy i ze 3 pielegniarki.

Gość nie tylko w Holandii
tak jest jak piszesz. ja mieszkam w UK i jestem w ciazy. Tez nie widzialam na oczy ginekologa i nie zobacze...ale tego akurat nie uwazam za cos dobrego. Jedyne z czego sie ciesze to ze porod przebiega w godnych warunkach i nikt nie bedzie na mnie krzyczal czy mnie wyzywal....za nic sie nie placi i mozna sobie wybrac rodzaj porodu

Gość ja rodzilam w
holandii,w domu.Mam bardzo dobre wspomnienia.Jak mi wody odeszly zawiadomilismy polozna a ona zawiadomila szpital,jedna karetka byla w pogotowiu (gdyby cos poszlo nie tak).Do porodu w domu kwalifikuje sie kobieta ktorej ciaza przebiega ksiazkowo,jakiekolwiek komplikacje w ciazy albo przy poprzednich koncza sie porodem w szpitalu. Opieka poloznej po porodzie kosztuje niemale pieniadze.Mozna miec kogos kto pomaga w domu,niekoniecznie z medycznym doswiadczeniem. Odnosnie wpisu wczesniej o wizycie z malymi dziecmi,dziwne dla mnie, bo holendrzy sa bardzo taktowni i nikt niezapowiedziany nie wpada tak po prostu nawet na kawe.Po urodzeniu sie dziecka wysylane sa karty do rodziny i znajomych z informacja komu urodzilo sie malenstwo,kiedy i jakie duze,nastepnie jest info ze rodzice zapraszaja w odwiedziny po np tygodniu,podany jest czesto nr tel zeby sie umowic i godziny w ktorych oczekuja gosci.Swoja droga te karty podobaja mi sie najbardziej.

Gość kobiety od wiekow rodzily same
Teraz sie wam w cipach poprzewracalo. Cesareczki na zadanie, porodziki w wodzie, znieczulenie, i jeszcze pomoc psychologa, psychiatry, i hydraulika.

Gość mama malego Danielka
Ja tez 2 miesiace temu urodzilam w Holandii, bo mieszkam tu od 8 lat i faktycznie urodzilam o 6.06 rano, a w domu bylam o 12.00 :), ale o 13.00 byla juz u mnie polozna, ktora opiekowalam sie nami caly tydzien od rana do wieczora. Jestem bardzo zadowolona z opieki tu :)

ja chce zajsc tu w ciaze ja jestem w Holandii i chce zajsc tu w ciaze ale poki co wszystko mnie tu przeraza. najgorzej do porod w domu, bo tu wiekszosc rodzi w domu!!! Niekonicznie. W moim srodowisku wiele kobiet rodzi w poliklinice na zyczenie (ja tez tak rodzilam). Jesli ciaza przebiega prawidlowo, a wiec prowadzi cie polozna, a nie ginekolog (ktory prowadzi tylko ciaze mnogie i te, ktore przebiegaja z komplikacjami) to sama sobie mozesz wybrac.

ja rodzilam w - mi tez :) Poza tym mimo, ze faktycznie bardzo szybko wypisuja do domu, to niestety, ale zadna z moich kolezanek w PL czy kuzynek nie miala takiej opieki i pomocy przy dziecku po porodzie jaka my mialismy tu. Polozna, ktora przychodzila przez tydzien nie tylko uczyla nas jak zajmowc sie malym i pomagala pobudzic laktacje, ale rowniez sprzatala, prala, prasowala i gotowala nam przez caly ten tydzien, abysmy my-rodzice mogli jak najwiecej czasu spedzac z synkiem.

Gość ja chce zajsc tu w ciaze
A powiedzcie mi jak sie przygotowac do porodu w domu? chodzi mi o lozko. wiem ze sie zamawia taki specjalny zestaw porodowy zawierajacy jakies tam maty itd. ale co z lozkiem? na jakim rodzilyscie. my poki co mamy tylko wielki materac w pokoju bo lubimy tak spac i teraz mysle ze musze kupic lozko. wolalabym w szpitalu ale jak bede nalegac ze mam w domu rodzi to nie bede sie upierac. najgorzej przeraza mnie ten caly ''balagan'' bo przeciez rozne rzeczy z nas moga wyplynac.

ja chce zajsc tu w ciaze - nikt nie bedzie sie upieral, ze masz rodzic w domu - to po pierwsze. Tu nie Polska, ze nakazuja ci czy krzycza co i jak masz robic. ZAWSZE masz prawo wyboru i ZAWSZE to ty decydujesz gdzie chcesz rodzic (oczywiscie kiedy ciaza przebiega prawidlowo i nie ma wskazan medycznych do rodzenia w szpitalu). Jak chodzisz na wizyty do poloznej to okolo 34 tygodznia ciazy on sie ciebie pyta gdzie chcesz rodzic i zapisuje to w komputerze przy twoich danych. Ty i tylko ty o tym decydujesz. Oczywiscie jesli masz watpliwosci czy czegos nie wiesz to polozna z toba o wszystkim pogada, nawet gdy odwiedza cie polozna prowadzaca kilka razy po porodzie to daje ci rady dotyczace przyszlej antykoncepcji :) Takze niczym sie nie martw. Ty decydujesz, a one - polozne moga co najwyzej ci doradzic.

Gość a po co łożko
po co ci łózko ??? ja rodziłam trochę na stojąco, a trochę na taborecie kuchennym, ostatni etap na czworaka, a najpierw parę godzin przesiedziałam w wannie, mąż mi tylko pomagał zmieniać pozycje możesz spokojnie na materacu, podłóż ceratę, matę i prześcieradło, wystarczy, wcale tak dużo nie wypływa :) nie chlusta wiadrami, a dziecko też tak znienacka nie wyskakuje

Gość yes yes yes yes yes
Dziewczyny mam inne pytanie. Czy do lekarza ogólnego w Holandii trzeba się umawiać parę dni przed? I jak jest ze stomatologiem? Co mam bezpłatne, a za co płacę ? Oczywiście jako osoba ubezpieczona.

Gość ja rodzilam w
zalezy jakie masz ubezpieczenie,jezeli chodzi o dentyste,na polisie ubezp.powinnas miec wypisane za co nie bedziesz placic.Ja np musze placic za dentyste,okuliste.Jezeli chodzi o lekarza domowego,zapisuja cie jak maja wolny termin,moze to byc na drugi dzien(tak mi sie zdarzylo).Na dermatologa musze czekac ponad trzy mies. a wczesniej wychodzilam sie kilka mies. do domowego. Co do porodu,ja rodzilam na naszym lozku,mialam kupiony pakiet-byly tam podklady,grube podpaski,spirytus salicylowy,gaziki sterylne i..... nie pamietam co wiecej,minelo juz 5 lat.Planowalam porod w szpitalu a w ostatniej chwili zadecydowalam ze zostane w domu i nikt nie mial do mnie pretensji.Musisz miec uszykowane reczniki dla dziecka,cos miekkiego np flanelkowa pieluszka,cos zeby to ogrzac jakis termofor (ja kupilam w hemie taka metalowa butelke na wode do grzania lozeczka).Nie wiem czy wiesz ze nie wolno tu miec ochraniacza na lozeczko i kolderki,tylko kocyk z takim przescieradelkiem ktore sie podwija pod kocyk,nie wiem jak to dokladnie wytlumaczyc.Ja jak mialy przyjsc polozne chowalam kolderke i kladlam ten kocyk,wydawalo mi sie ze malej jest zimno.A jeszcze lozysko,dadza ci je obejzec i sie samemu zakopuje.Mieszkam w noord holland i nie wiem czy to taki regionalny rytual czy jest to praktykowane wszedzie.

Gość do nietylko w holandii
ja to nie widzialas ginekologa ??? ja tez mieszkam w uk i fkt ze ciaze prowadza polozne i porod tez odbieraja jesli wszystko jest ok ale usg w spitalu wykonuje ginekolog , i na pierwszej wizycie w 12 tyg pytaja sie czy zgadzasz sie na to by twoja ciaze prowdzila polozna mozesz wybrac lekarza tez , jesli to Ci sie nie podoba , ale ja wiem ze polozne lepiej sie zajma bo to one tutaj sa pod tym katem szkolone sa mile , i w ogole ja jestem zadowolona a to moja 2-ga ciaza w UK :)

Mialam opisac sprawe dentysty itd., ale wlasnie "Ja rodzilam w" wszystko dokladnie napisala jak jest, wiec nie bede sie powtarzac :) Z jedna uwaga: od rodzaju ubezpieczenia zalezy nie tylko to, czy placisz za lekarzy specjalistow typu dentysta czy okulista, ale takze czy pakiet do rodzenia w domu masz darmowy czy musisz kupic. Ja ten pakiet, o ktorym pisala "ja rodzilam w" dostalam i nie musialam kupowac mimo, ze rodzilam w szpitalu. Ja rodzilam w - zakopywalaliscie SAMI lozysko?? Kurcze, pierwsze slysze...Ja mieszkam w Overijssel i tu tak nie ma... Moj synek ma 2 miesiace i ja nie uzywam kolderki, a kocyk z tym, ze moj maluszek spi w pizamce i spiworku. Osobiscie wole to od kolderek, bo mam pewnosc, ze sie nie rozkopuje i jest dokladnie z kazdej strony okryty, a to juz jak kto woli.

Gość ja rodzilam w
te spiworki to swietna sprawa, ale do kocyka ie mialam zaufania.Pamietam jak malenka plakala,nie wiedzialam co jest-nakarmiona,sucha-placze,wyjelam kolderke,wlozylam butelke,rozgrzala sie i dopiero zasnela.Kocyk byl wyjmowany na wizyte poloznej.Lozysko zakopywalismy,musialabym sie dowiedziec o co dokladnie chodzi z tym zakopywaniem,pamietam ze polozna pytala czy ma je zabrac ze soba.Bardzo dobrze wspominam ten porod i gdybym jeszcze raz miala zostac mama chcialabym urodzic w ten sam sposob,nie planuje bo mam juz dwoje.

Gość ja rodzilam w
odnosnie historii z lozyskiem- zakopanie go podobno przynosi szczescie.

A jak przetlumaczysz "kraamhulp" na j.polski? :)

Gość kraamhulp to na polski tez
polozna, ale bez medycznego wyksztalcenia.

Gość ja rodzilam w
ja mialam przez dwa tyg taka znajoma polke,mieszkala tutaj.Na drugi czy trzeci dzien po porodzie nakryly mnie przy zamiataniu podlog,dostalo mi sie wtedy.Bardzo bylam zadowolona z opieki medycznej jezeli chodzi o ciaze,porod czy polog natomiast nie moge pojac tego ich lekarstwa na wszystko "wez paracetamol,poloz sie i odpocznij".Moj maz wyladowal w szpitalu z bolem brzucha,teraz juz wiemy ze to byly jelita,zrobili mu analize krwi i kazali polknac paracetamol.Juz prawie rok sie leczy na te jelita i paracetamolu absolutnie nie moze brac.