Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MeOone

skąd vista?

Polecane posty

Gość MeOone

witam. pół roku temu kupiłam laptopa lenovo ideapad y530 z systemem vista. wszystko śmigało dobrze, oczywiście do wczoraj. laptop się włączał bardzo długo, aż w końcu zawieszał się i nie szło nic zrobić. kupując go nie dostałam oczywiście żadnej płyty z systemem, mimo, że klucz do niego znajduje się na nalepce. co mam więc zrobić z tym bonusem? ściągnąć vistę z internetu i działać z moim kluczem? jeśli tak, to skąd? i czy wtedy gwarancja będzie jeszcze ważna? a może zrobić co innego? proszę o pomoc :(

Gość katalonka.
Jesteś pewna, że nie dali Ci płyty z Vistą? Ja miałam... BTW, takie coś może być pretekstem to zakupienia Xp, które jest o niebo lepszym systemem :P

Gość użyj funkcji recovery
Vista jest na ukrytej partycji. Najlepiej idz z nim do sklepu gdzie go kupiłaś. Drugi pomysł - zrezygnuj z visty, bo takie niespodzianki bedziesz miala czesto. Inna inszosc, ja nie potrafie gotowac i sie za to nie biore :D

Gość MeOone
niestety, jestem pewna, że tej płyty nie mam. a do ukrytej partycji się nie dostanę, bo przecież nie mogę włączyć komputera :( póki co nie chcę rezygnować z visty, bo nieźle mi się na niej pracowało, poza tym, jeśli zmienię system, nie będę miała gwarancji na lapa.

Gość jasne że możesz
sciągnąć z internetu, pod warunkiem, że zapłacisz :D swoją drogą dziwne, że nie dali ci płyty do ponownego zainstalowania systemu. lepiej idź do jakiegoś serwisu i oddaj sprzęt do przeglądu. niewiele zapłacisz i będzie w porządku, a w sklepie reklamacja może trochę potrwać...

Gość do użyj funkcji recovery
hej :P nie bądź taki mądry :P ja też nie jestem super specjalistką od komputerów ale czy to znaczy, że mam ich nie używać i być zacofana??? a ty codziennie jadasz na mieście??? :P

Gość MeOone
to laptop z Media Markt, może wcale im się nie opłaca dodawać płyt do urządzeń. może powinnam napisać do nich i upomnieć się o te CD?

dziewczyno top nie powiedzieli ci w sklepie ze jak kupilas komputer i jak wlaczasz go po raz 1 - szy to musisz kupić 2 plytki bo komputer sam ci skopiuje opragromowanie??

Gość MeOone
ani słowem nie wspomnieli :| pierwsze słyszę, naprawdę.

hahaha:D no to ladnie:D to wiec oprogramowanie massz juz z głowy przepadło a zreszta jak kupowalas kompa to powinnaś sie sama zapytac o takie rzeczy

Gość MeOone
Nie przyszło mi to nawet wtedy do głowy. Pan w sklepie powiedział mi, że wszystko znajduje się w opakowaniu, a system zainstaluje się sam po pierwszym włączeniu. Nie myślałam o tym. :/

Gość w biosie jest funkcja recovery
Nic nie przepadło. Zresztą to Media Markt - nie dla idotów. Ja tam kupuje conajwyzej zarowki :D

Gość MeOone
siedzę dzisiaj cała w tych instrukcjach i o to właśnie chodzi, że nie ma w nich nic napisane. o laptopie, zasilaniu, baterii oczywiście wszystko, ale... ani słowa o systemie.

Gość MeOone
w biosie jest funkcja recovery? a konkretnie? i jak to zrobić?

Gość szukaj w instrukcji funkcji
RECOVERY. Przywraca laptopa do stanu w jakim wyszedł ze sklepu, to funkcja specjalnie nie dla idiotów (a moze odwrotnie)

Gość qwas
z tego co znalazłam to F11 podczas uruchamiania systemu powinno odpalić dostęp do partycji recovery

Gość podaj marke i model
Jak nie w biosie to na stronie producenta jest specjalny soft recovery, sciagasz, wypalasz z tym plytke, wkladasz i wlaczasz kompa, programik sie odpala i przywraca system z ukrytej partycji. To tez jest w instrukcji napisane.

Gość widać że sama tego nie zrobisz
więc oddaj komputer do informatyka. W instrukcji znajdziesz co najwyżej wskazówki co do samego sprzętu czyli komputera. oprogramowanie to inna para kaloszy. każdy może zainstalować sobie inne. A gwarancja pewnie i tak nic nie da. sklepy chcą jedynie sprzedać towar, a nie naprawiać go za darmo. jeśli oddasz go do serwisu gwarancyjnego czyli do MM, mozesz na razie pomarzyć o tym, że będziesz miała komputer. zwykle trwa to parę miesięcy. nie chodzi mi o to, żeby reklamować usługi informatyczne ale to najlepsze rozwiązanie wg mnie. oddaj laptopa do informatyka.

Gość MeOone
na szczęście (a może i nie) dotarłam do OneKey Recovery, i póki co, trwa naprawianie plików systemu. dalej będę kombinować. jeśli się nie uda, oddam kompa, do informatyka oczywiście. nie do reklamacji.