Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

love666

Jak umożyć zadłużenie u KOMORNIKA?

Polecane posty

Zadłużenie u komornika wynosi około 50 000 zł. Kiedyś wynosiło tylko 8 000 ale, że odsetki są na jeden dzień większe niż spłata raz w miesiącu wierzyciela, to z 8 zrobiło sie 50 tys..... Czy można wystąpić i czy jest jakaś możliwość aby te zadłużenie umorzyć całkowicie albo częściowo albo wstrzymać narastanie odsetek? Jeśli tak to do kogo napisać taką prośbę? Dodam, że to nie moje długi, a ludzi którzy na miesiąc mają niecały 1000 zł dochocu, przy czym nie pracują...

Gość Antek Bereda
Pisać możesz do wierzyciela. Długi są Twoje skoro komornik prowadzi przeciwko Tobie egzekucję.

wierzycieli sa kilku, zebrani ze tak powiem w 'kupe' i suma tych wszystkich wynosi ok 50 t. Czy jak pojde do komornika i poprosze o liste zadluzenia u kazdego z nich to takowa dostane? I wtedy pisac do kazdego wierzyciela o umorzenie? Czy to jest tak ze komornik wykupil te dlugi wszystkie. Nie znam sie zbytnio na tym,a chcialabym w tej sprawie tym ludzia pomoc.

Gość Antek Bereda
Komornik Sądowy nie wykupuje długów- jest organem egzekucyjnym działającym zgodnie z wnioskiem wierzyciela(wierzycieli) i na podstawie tytułu wykonawczego. Szczegóły dot. egzekucji może poznań dłużnik więc jeśli są to obcy dla Ciebie ludzie, to pracownik kancelarii komornika spławi Cię.

Oczywiscie ja po to osobiscie nie pojde bow iem ze nie dostane :) tylko wyslalabym tych ludzi po taka liste wierzycieli o ile to ma sens. I majac taka liste wierzycieli do kazdego z nich napisalabym jakas dramatyczna prosbe. Czy cos dolaczyc? Czy umarzaja wogole dlugi? Widze ze masz pojecie w czym rzecz, wiec jesli mozesz to poradz mi cos. Z góry dziekuje.

Gość Antek Bereda
Przede wszystkim dłużnik może przeglądać akta swoich spraw egzekucyjnych więc może dowiedzieć się wszystkiego (i zanotować) ;) Z pewnością duża część tych długów, to odsetki... Czy wierzyciele umorzą? Generalnie to zależy kim oni są i z czego te długi wynikają ;) Sama opłata egzekucyjna wynosi 15% ściąganych długów więc i o nią nawet warto zawalczyć... Na początek trzeba udać się do kancelarii komornika (dłużnik) i przejrzeć akta, dowiedzieć się "o co cho" ;)

Gość Antek Bereda
i co najważniejsze... umoRZenie a nie umoŻenie... :o

Są to banki. Różne różniste. Kredyt gonił kredyt. Aż się zakopali po same uszy. A czym jest ta opłata egzekucyjna? Wiem ,że umorzenie a nie umożenie , maialm poprawic i 'dodalam temat' :)

Gość Antek Bereda
Opłatę egzekucyjną (w tym wypadku "stosunkową") pobiera komornik od wyegzekwowanych świadczeń. Od dłużnika oczywiście ;) Jeżeli wierzycielami są banki a nie firmy windykacyjne, to myslę, że można się z nimi dogadać :)

A firmy windykacyjne to rozumiem ze 'wykupuja' zadluzenie od bankow i scigaja dluznika? Bo w sumie to wiem ze dlugi powstaly przez kredyty a czy firmy windykacyjne to przejely to nie wiem tak do konca. A jeli czesc to banki a czesc to firmy windykacyjne, to z takimi firmami nie ma szans na umorzenie?

Gość Antek Bereda
Szanse zawsze są tylko czasami trzeba nieźle pokombinować :P Firmy windykacyjne działają różnie- na zasadzie cesji bezwarunkowej, cesji powierniczej, czasami tylko pełnomocnictwa wierzyciela.

To tutaj są ludzie co mają tego typu problemy? Bo zawsze wszyscy piszą żę mają skończone studia i nigdy nie związały by się z mężczyzną który zarabia 3 tysiące bo to dla nich biedak bo one same maja dochodu 6 tys.;]

O ja! Jestem daleko w lesie w tych tematach :) Może Ty jesteś komornikiem ? :D jeśli masz w tym jakieś doświadczenie, to proszę poradź mi jak mam działać i kombinować, żeby było dobrze.... Jak pisać, co dołączać do pism, i jak to w ogóle wygląda, o czym powinnam może wiedzieć?

Gość Antek Bereda
@Tak się nazywam - to Twoja fota w Twojej stopce? :)

Ja mam studia ale nie prawnicze, a ludzie którzy dorobili sie zadluzenia to ludzie starsi, bez studiow...

Gość Antek Bereda
@Love666 - ja akurat występuję zazwyczaj po przeciwnej stronie barykady niż Ty teraz ;)

Gość fdser
calkowicie ci nie umorza zadluzenia . To niemozliwe . Czesciowo byc moze sie uda i zamiast 50 tys zl zaplacisz na przyklad 30 tys zł. Byc moze ..

Gość Antek Bereda
Na początek trzeba grzac do kancelarii komornika i dowiedzieć się o co cho, czyli w każdej ze spraw: - kto jest wierzycielem, - ile wynosi kwota główna - ile wynosi wartość egzekwowanego roszczenia - jakie sposoby egzekucji wskazał wierzyciel Później dopiero można to analizować :)

Gość Antek Bereda
Dowodzę działem restrukturyzacji należności i windykacji w dużej firmie leasingowej a poza tym skończyłem prawo ;)

Gość fdser
jedno jest pewne i oczywiste . Bank to nie organizcja charytatyna i nie umozy ci calkowicie dlugow . Byc moze zgodza sie zmniejszyc te odestki o 50 % . Czyli do zaplacenia bedzie 25-30 tys zł .

Gość Antek Bereda
@fdser, bank musiał utworzyć rezerwę na "kredyt stracony" w wysokości niespłaconego kredytu. Przed zamknięciem roku obrachunkowego może chcieć uwolnić tę rezerwę by wykazać lepszy wynik finansowy ;) Czasami lepie sprzedać wierzytelność za złotówke niż mieć ją zaksiegowaną :P

Antek spadłeś mi z nieba :) Czy jeśli jutro Ci ludzie załatwili by te 'dane' czy pomógłbyś mi pokierować dalsze działania w tym temacie?

Gość Antek Bereda
@love666, chętnie pomogę (mając nadzieję, że ci ludzie nie okiwali banków :P ) @Tak się nazywam, masz coś w oczach ;)

Gość Antek Bereda
Teraz może i nie ale gdy fota była robiona... to pewnie fotograf wpadł :P

Gość Antek Bereda
To podaj na mój łatwy do zapamiętania adres email: jgwrepe6709@onet.pl :)