Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Spokojny Obywatel

Jak to jest w polskim prawie?

Polecane posty

Gość Spokojny Obywatel

Witam, kiedyś zastanawiało mnie jak to jest. Mianowicie: Facet który ma 15lat, współżyje z 14-sto latkom i wtedy łamie prawo. Ale jak to jest jak już osiągnie 18 lat to wydoroślał i czy może zostać za to osądzony,co się działo za czasów bycia "bachorem"? Pozdrawiam

Wg polskiej ustawy karnej odpowiada juz 15-latek jednak jedynie wtedy kiedy sa to zbrodnie wymienione w art 10 pargf. 2 w innych sytuacjach odpowiada dopiero 17-latek, wiec jesli 15-latek sypia z 14-latka nie popelnia przestepstwa i nikt go pozniej za to nie sciga... A wg mnie to oni oboje sa jeszcze dziecmi.

Gość Spokojny Obywatel
Dobra, ale mi chodzi raczej o co innego, np. 15-sto latek kradnie coś i zostanie to ujawnione w wieku pełnoletności, bądź pełnej prawnej odpowiedzialności czyli 17-stu lat lub później, to nadal za to może odpowiadać? Czy to co zrobił jako młodzieniec zostaje wymazane? Pozdrawiam.

Gość Spokojny Obywatel
Aha i jeszcze jedno gdzie mogę znaleźć zapis tego art 10 pargf. 2 tak z ciekawości pytam :)

Tak na serio, to trzeba mieć nieźle nasrane we łbie, żeby posuwać czternastolatkę. Poza tym piętnastolatek to dziecko, a nie facet.

art 10 paragraf 2 KK (kodeks karny) czyn 15-latka nie ma takiej donioslosci jak czyn 17-latka wiec nie, nie odpowiada, no chyba ze jest to zamach na prezydenta albo gwalt zbiorowy wtedy tak. nie jest wazne kiedy to wyjdzie na jaw, prawie kazde przestepstwo ulega przedawnieniu jednak kradzież ktorego dopuscil sie 15-latek nim nie jest ... jeszcze jakies pytania ?