Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Istniejaca Nadzieja

Powiedzcie, podpowiedzcie mi Moje Kochane jak zadbac o siebie w ciazy??

Polecane posty

Dzisiaj ja o to też pytałam inne mamuśki ;) I doszłam do wniosku że dobre są kosmetyki ujędrniające , przeciw rozstępom i przeciw przebarwienion i dodatkowo cwiczenia ;)

hej:)oszczedzaj sie bardzo jedz dla dwojga nie za dwoje a z kosmetykow kup jakis fajny krem na rozstepy:)

zamiast kremu na rozstępy kup oliwkę i smaruj się codziennie - jest tańsza, a efekty podobne. Z pożywienia: jedz zamiast białego pieczywa pełnoziarniste, dbaj by codziennie zjeść jakieś warzywo lub owoce, ogranicz słodycze...poprostu jedz zdrowo, ale bez przesady - jak od czasu do czasu skusisz się na coś "niezdrowego" to też się nic nie stanie. Jak nie ma medycznych przeciwskazań to funduj sobie ćwiczenia rozciągające - szczególnie te dolne partie - nabierzesz kondycji, która przyda się podczas porodu. A poza tym bądź optymistką i nie stresuj się - to najlepsze dla maleństwa.

Ja używam kremu przeciw rozstępom Ziajka Mama--ale jest bardzo malutki i na nie wiele starcza a kosztuje ok 12-13 zł więc chyba rozejrzę się za czymś innym. Jest dobry, choć to dopiero początek ciąży bardzo urosły mi piersi a do tej pory żadnych rozstępów nie mam.

Gość oliwka fujjjjjjjj
ja brzuch smarowalam takim zwyklym kremem z wit E, ale po kilka-kilkanascie razy dziennie nie mam ani pol rozstepa za to na tylku, gdzie sie zmarowalam ziajka 2 razy dziennie, sie pojawily :o

Pamiętaj też o włosach. Mi bardzo wypadały na początku--teraz mniej, prawie wcale ale są słabiutkie. Mam to szczęście, że moja sąsiadka jest fryzjerką, poprosiłam ją aby przy okazji składania zamówienia przedstawicielowi wzięła dla mnie taką dużą litrową odżywkę mleczną do bardzo suchych włosów. Wyniosła mnie 28 złotych a starcza na 3-4 miesiące. Bardzo mocno nawilża włosy, pięknie pachnie, włosy nie puszą się choć mam rozjaśniane. A szampon też nawilżający. Najbardziej lubię DOVE niebieski.

Gość kwas foliowy
zażywaj :)

oliwka---serio? ja jestem dopiero na początku ciąży i smaruję często, ale jeszcze w brzuszku tak nie urosłam (ok 4cm) tylko piersi i tam nie mam. Ale może to też dlatego że używam codziennie żelu pod prysznic z delikatnym peelingiem, no i potem od razu po wyjściu z wanny smaruję masłem do ciała a potem jeszcze raz w te "najgorsze miejsca"wcieram krem od rozstępów.

Zgadzam się co do kwasu foliowego, ja przed ciążą brałam kwas foliowy z beta karotenem (Solastyna), a teraz znalazłam w aptece Falvit Mama---zawiera witaminy potrzebne kobiecie w ciąży, w tym kwas foliowy. Niedużo kosztuje jak na witaminy---ok 23 złotych za 60 tabletek(na 2 miesiące)---także opłaca się.

Gość oliwka fujjjjjjjj
no a najsmieszniejsze jest, ze w tylku prawie wcale nie uroslam, zaraz po porodzie wchodzilam w wiekszosc spodni sprzed ciazy. za to w brzuchu mi ponad pol merta doszlo :P

No i o ile i lekarz pozwoli, ćwicz. Niedużo, 10 minut, nie forsuj się. Ja znalazłam ćwiczenia w gazecie dla kobie w ciąży "Mamo, to ja", ale niedawno tu na kafeterii jedna pani podała link do stronki http://www.szpitalkarowa.pl tam w "szkole rodzenia" można zobaczyć ćwiczenia.

oliwka---pół metra? to jeszcze mi trochę zostało, hehe. No ja mam od zawsze wystającą pupę, rozstępy tam też mam choć jestem dość szczupła, najbardziej się boję o piersi i brzuch. Moja siostra cioteczna niczym się nie smarowała i tak popękała na brzuchu i piersiach, że aż trudno teraz na to spojrzeć bez niesmaku, brzuch wygląda strasznie, jakby ktoś ją pociął we wszystkie strony, ta skóra sflaczała, zero jędrności, wisi-masakra

Ja wiem, ze mam skłonności do rozstępów ale jeżeli mogę chociaż trochę zmniejszyć to ryzyko to będę się dale smarować tymi kremami.

Gość oliwka fujjjjjjjj
z mojego dostwiadczenia wynika, ze niewazne jakim kremem sie smarujesz, wazne zeby robic to czesto. powodzenia :)