Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz zgłupiałam

Skarbówka pomocy!!

Polecane posty

Gość juz zgłupiałam

Prosze o pomoc osoby pracujące w skarbówce. Chce handlowac z niemcami i wystawic tam na towar a dokładnie na pręty stalowe fakturki Vat.Ktos mnie ostrzega przed tymm.nie wiem czy słusznie dlatego mam pytanko: Jakie mam zapłacic podatki ..ile vatu do kiedy i czy sa jeszcze jakies ukryte koszty.Bardzo prosze o pomoc!:-( Napisałam juz @ do US ale do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi..Jestem początkujacym przedsiebiorca i niechciałabym popełnic jakiegos błedu ..zreszta ..zadzierac z fiskusem. Z góry dziekuje:-) pozdrawiam

Gość juz zgłupiałam
nikt nie wie?:-(

Gość chyba nie sądzisz że ktoś ci
tu pomoże? :D to forum z grubsza rzecz biorąc "o kupie" :)

Gość Jakiś człowiek
Napisz do krajowej informacji podatkowej albo zadzwoń do swojego US.

Gość juz zgłupiałam
Dzwonilam do 2 urzedów ..w jednym jakas baba powiedziala mi zebym zatrudniła ksiegowa, bo on anie ma czasu na udzielanie mi ingo:-0 a w 2 nie odbieraja tel..:-( I uczciwie w tym kraju człowieku zarabiaj..płac podatki..jestem załamana:-(

Gość bo do skarbówki najlepiej jest
się przejść i tam zapytać. A tak na serio, to dobrym pomysłem jest zatrudnienie księgowej. Nie jest to duży koszt miesięcznie, a w koszta można wrzucić i przynajmniej masz pewność, że wszystko zawsze będzie na czas i zgodnie z przepisami - tylko księgowa musi być z prawdziwego zdarzenia, a nie koleżanka z kalkulatorem... Podpisujesz umowę, i wtedy jak coś będzie nie tak z jej winy, to ona ponosi odpowiedzialność :) Ja tak mam i śpię spokojnie :)

bo do skarbówki najlepiej jest ---> owszem, księgowa ponosi odpowiedzialność, ale to nie znaczy, że Ty jesteś z niej automatycznie zwolniona i możesz spać spokojnie. Reguluje to Art. 4 pkt. 5 Ustawy o rachunkowości. W praktyce najpierw odpowiedzialny jest kierownik jednostki, a jeśli zawiniła księgowa, dopiero firma wobec niej może wyciągać konsekwencje (o ile w umowie jest zapis nt. przyjęcia przez nią odpow.) 🖐️