Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mirabel1990

Studenci pedagogiki opiekunczo wychowawczej, albo ogólnie peadgogiki

Polecane posty

Gość jolanta 33
ja studiowalam

Za tydzien zaczynam pierwsze zajęcia(zaocznie) zdecydowałam się na ten kierunek bo moim marzeniem jest praca w domu małego dziecka lub pogotowiu opiekunczym. Ciężko jest?

Jeszcze dodamjezeli chodzi o pogotowie opiekuncze to praca jest naprawde ciezka. Sa to dzieciaki z rodzin patologicznych, dosc zdemoralizowane, np. dziewczynka w wieku 12 lat- pije,pali, cpa, liczne kontakty seksualne na koncie... Rok temu bylam z takimi dzieciakami na koloniach jako wychowawca i cos o nich moge powiedziec. Oczywiscie inna kwestia jest to,ze potrzebuja wsparcia, szacunku, przyjazni... Ale zanim dotrzesz do wnetrza takiego dzieciaka to minie troche czasu. Mialam np. dziewczynke, ktora mogla calymi dniami siedziec na hustawce i nigdzie nie chciala chodzic, nie odzywala sie prawie itd. Rok pozniej juz byla troszke bardziej otwarta, ale mimo wszystko- uciekala z osrodka, chodzila wlasnymi sciezkami itd. Wiek- 10 lat.

Studia pedagogiczne są banalne, proste... Dosc duzo wolnego, moze na 1 roku bedzie ciezej, ale pozniej luz. Egzaminy dosc latwe (oczywiscie trzeba sie troche pouczyc), ludzie- wykladowcy, cwiczeniowcy- bardzo w porzadku, czasami tylko wtrafi sie jakis malo ogarniety;) Takze studia- bezproblemowe.

Wiem, zdaje sobie z tego sprawę, ale to jest moje największe życiowe marzenie, wiem może trochę dziwne, ale czuje, że urodziłąm się po to żeby w takim zawodzie pracować. I też myślałam o kursie wychowawcy kolonii

Z kolei praca w domu malego dziecka jest dosc odpowiedzialna, ale chyba bardzo fajna. chociaz widzisz na co dzien cierpienie tych dzieciakow, ich samotnosc itd. :) Rob to, co uwazasz za slusze, idz za glosem serca, za powolaniem. Ja tylko nakreslam sprawe, pokazuje zalety i wady pracy. Powodzenia:)

jestem psychologiem w oow, czasem zastepuje wychowawców i wiem,ze to ciezka i odpowiedzialna praca, stres jest duży, szybko się wypalają. Duze problemy organizacyjne, koniecznosc pogodzenia wielu spraw- wsparcie dla dzieci, koflikty, patologia, rodzice........czasem nie mają juz sił. W dodatku praca zmianowa, chociaz dajaca satysfakcję. Wiele dzieciaków dzieki pracownikom pedagogicznym staje na nogi:) powodzenia

Mozesz zrobic taki kurs, u mnie kosztuje chyba ze 100 zl. Masz papierek, w wakacje mozesz zglosic sie np. do biura podrozy jako opiekunka kolonii i popracowac z dzieciakami. Przy okazji zdobedziesz doswiadczenie i zobaczysz inne miasta itd(wycieczki na koloniach). Nie dziw sie, jak inni beda sie śmiać,ze wybralas takie kierunek. Idz za glosem serca, nie patrz co inni mowia:) Ja tak zawsze robie.

To bylo pytanie do Dziewczyna Ladacoo Mam nadzieję, że ja bede dobrym wychowawca i komuś uda mi się pomóc, jeśli bedzie w ogóle szansa pracy w zawodzie

Niektórzy już mi mówią głupia jesteś z tego nie ma pieniędzy, bedziesz się użerać itp, ale dam radę chce to robić i bede pomału do celu. Mogłam iść na studia dzienne na byle jaki kierunek, ale po to poszłam zaocznie zeby móc spełnić swoje marzenie i pracowac z takimi dzieciakami, nie wyobrażam sobie np siedzenia za biurkiem z papierkami

Aha, to bylo do mnie?;) Ja jeszcze studiuje, jestem w polowie. Wiesz co, taka rada- jak dopiero zaczynasz studia, poszukaj jakis kursow uzupelniajacych i ciekawych, ktore Ci sie przydadza w pracy, bo sam papierek malo Ci da, musisz miec jeszcze inne papierki... studia to dobra pora na robienie wszelakich kursow, nawet drugiego kierunku. czy te studia sa jednolite, czy tylko lic? Bo u mnie lic. ,a pozniej zamierzam isc na opiekuncza.

klopot w tym, że chwilowo moje marzenia stoją pod znakiem zapytania z powodu braku pracy, ale mam nadzieję, że to się już niedługo zmieni