Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poramarancza

anglik +polska porady odnosnie slubu

Polecane posty

Gość poramarancza

Czy ktoras z Was brala slub z anglikiem lub jakimkolwiek obcokrajowcem? Macie jakies porady? gdzie lepiej wziac slub? czy trudno to wszystko zorganizowac? Narazie tylko rozmawiamy o zareczynach ale ja zawsze ucinam temat bo przeraza mnie organizacja tego wszystkiego:( Dzieki za wszelkie wpisy na temat:)

Gość poramarancza
polka mialo byc nie polska:/

Gość 29 latkaaaaaaaaaa
Ciekawy temat :) Jestem Polka i jestem z Anglikiem. Co prawda nie rozmawiamy jeszczez o slubie, jest za wczesnie, ale na poczatku cos tam przebakiwalismy i ja mowilam ze slub (gdyby) to w Polsce! Ale teraz kiedy jestem w Uk dluzej mam watpliwosci. Po co w Polsce? Chyba wszystko zalezaloby od kosztow. Jesli drozej byloby sciagnac cala moja rodzine do Anglii niz wyprawic wesele w Polsce to chyba wyprawilibysmy je w Polsce. Sama nie wiem. Taka mysl sie pojawia... Fajnie byloby zrobic takie polsko-angielskie wesele, ale nie mam pojecia jak wyglada angielskie wesele :) Czy sie czyms rozni od polskiego. Ale np jesli wesele w Anglii to fajnie byloby jechac do slubu polskim samochodem np Warszawa :)

Gość organizacja wyglada chyba
tak samo jak gdyby to byl slub polsko-polski , brany w Pl ale osob mieszkajacych w Uk wiadomo ze utrudnieniem i to dosc duzym jest odleglosc - wszystkie potrzebne papiery musza byc dostarczone do Pl, trzeba sobie w Pl pochodzic i zalatwic formalnosci (kosciol lub sam urzad stanu cywilnego), miejsce na wesele itd pol problemu jak na miejscu w Pl mozna powierzyc komus zajecie sie sprawami do ktorych nie potrzeba osobistej obecnosci mlodej pary przybycie gosci w jedno lub drugie miejsce to tez niemaly problem ale zazwyczaj bywa tak ze angielskim gosciom chyba latwiej kupic sobie bilet do Pl ;) nie wiem tego z wlasnego doswiadczenia ale rozmawialam z osobami ktore braly slub w Pl choc mieszkaja tutaj na wyspach (oboje Polacy) , znam malzenstwo(Pl-Pl) ktore zawarlo zwiazek tutaj w urzedzie ale przyjecie bylo bardzo kameralne i z Pl przyjechali tylko rodzice jednej strony i rozmawialam z jedna dziewczyna ktora wyszla za maz za Anglika i brali slub akurat w Polsce co do ostatniej "opcji" to nie wiem dokladnie jakie formalnosci musialy byc dopelnione jesli chodzi o pana mlodego obcokrajowca bo nie znam jej dosc blisko zeby sie dopytywac o szczegoly ( w sumie te formalne szczegoly mnie nie interesowaly bo mnie nie dotycza i nie spodziewalam sie ze beda dotyczyly w ogole) jedno co wiem na pewno ze potrzebny bylby tlumacz przysiegly zeby tlumaczyc cala ceremonie (ewentualnie moze to byc ksiadz czy urzednik ktory mowi plynnie po angielsku lub w innym jezyku w zaleznosci od narodowosci jednego z mlodych) jak wyglada angielskie wesele to wiem tez tylko z opowiadan i to czesto nie z drugiej czy trzeciej reki tylko w stylu "znajomi znajomych naszych znajomych byli na weselu ..." wszystko zalezy oczywiscie od ludzi ktorzy organizuja to wesele bo jednym wystarczy w zupelnosci imprezka w pubie a inni wynajma sobie jakis dworek czy cos w tym stylu dobor menu tez zalezy od ludzi - moze sie zdarzyc ze bardziej wyszukane bedzie w pubie niz to w dworku zdarza sie ze zapewniona jest jakas przekaska , jakies cieple danie i na przyklad jeden czy dwa drinki , no i oczywiscie tort weselny a reszte goscie, jesli chca cos jeszcze przekasic albo napic sie czegos , moga sobie dokupic w barze juz na wlasny koszt ile ludzi tyle opcji - nie spotkalam sie jeszcze z opowiadaniem o tradycyjnym weselu angielskim angielskie wesela mozna sobie obejrzec w programie "4 weddings" - bodajze na kanale "living" (nie pamietam dokladnie bo obejrzalam przypadkiem 2 lub 3 odcinki) i to chyba na tyle czym moge sie podzielic pomarancza - nie ma sie co przerazac organizacja takiego mieszanego slubu i wesela - tyle samo zachodu kosztuje zorganizowanie wesela na miejscu w Pl i tyle par juz przezylo te "niedogodnosci" ;) ze i Wam sie nic nie stanie ;):)

Gość xnxnxnsjjsjsj
Czy to prawda ze przy slubie koscielnym w Anglii, w kosciele katolickim, nie wymagaja aktu chrztu? Bo wiem, ze w Polsce to wszystkie dokumenty trzeba miec i duzo ceregieli z tym jest

Gość poramarancza
nie wiem jak to wyglada w kosciele w Anglii niestety. Ten moj to nawet nie ochrzczony jest (za duzo dzieci jego rodzice mieli i chyba zapomnieli o nim:D). Dzieki za wpisy, wiem ze dla chcacego nic trudnego ale chyba nie bede sobie tym glowy zawracac dopoki on sie nie oswiadczy;)

jesli zdecydujecie sie na wesele w polsce to zapewniam cie ze goscie z uk beda zachwyceni bo napewno sie czegos takiego nie spodziewaja. My co prawda oboje polacy ale na nasze wesele zaprosilismy mnostow znajomych szkotow i troche im opowiadalismy jak wyglada polskie wesele bo zastanawiali sie ile musza zabrac kasy na drinki i jedzenie a jak im powiedzielismy ze wszystko jest za darmo to jakos nie do konca wierzyli. A po weselu to przez kilka miesiecy jak sie jeszcze widzielismy to wspominali i zachwycali sie ze tak super jest na polskich weselach. A pozniej jak dostali plyty ze zdjeciami i filmem to na nowo wspominali. My bylismy bardzo zadowoleni wszystkim i napewno nie zdecydowalibysmy sie na wesele tutaj

Gość mdkndkjcsnfnsdmfv
Moj Anglik tez nie ochrzczony wiec podobno latwiej bedzie w Angli... Ale pewnosci nie mam :)

Gość gdzie kucharek szesc...
angielskie wesele wyglada KOMPLETNIE inaczej niz polskie. i jak bym miala wybierac czy w polsce czy w anglii to na pewno w polsce. anglicy (tak jak pisala kolezanka wyzej) byliby zachwyceni polskim weselem:) widzialam kilkadziesiat wesel i ZADNE mi sie nie podobalo:/ do jedzenia talerzyk zupki, potem drugie danie (kawalek miesa, 3 ziemniaczki i troche warzyw-wszystko juz nalozone na talerz), deser jakis malutki i tyle. alkohol trzeba sobie samemu kupic, tancow wiele nie ma. no i impreza sie szybko konczy:/ aha, no i tort, przewaznie pietrowy z obrzydliwym lukrem. w kuchni sie go kroi na male podluzne kawalki i zawija w serwetki, uklada na tacy i wynosi na sale. i jak ktos chce kawalek tortu to bierze sobie takie zawiniatko! zadziwiajace:P kolezanka z pracy-angielka miala duze wesele, z tym wszystkim co napisalam wczensiej + swiniaki i pare butelek na stole i dumna z tego jest ze hej! no bo butelke wina zasponsorowala:P anglicy ciezko zszokowani sa jak im opowiadam o polskim weselu, darmowym alkoholu, gorze zarcia i zabawie do rana. dlatego tez nie chcialabym miec wesela angielskiego, polskie jest weselsze i intensywiejsze:)

ja mialam wesele ze szkotem w szkocji do osoby powyzej - nie uogolniajmy, owszem wiekszosc wesel w Uk to malo jedzenia, krotko i alkoholu malo albo trzeba kupowac ale to zalezy od pary jak chce to urzadzic. wiekszosci ludzi szkoda kasy na wystawne wesele bo to naprawde duzo drozej niz w Pl. my mielismy cos pomiedzy polskim wystawnym a brytyjskim skromnym tzn : wynajelismy sale w hotelu i jedzenie tez nam tam robili ale menu wybieralismy sami i mielismy troche wiecej niz obiad:))) alkohol tez mielismy dla gosci i nikt nie musial nic kupowac. wesele mielismy do rana. wiec mozna jak sie chce co do formalnosci - potrzebne jest zaswiadczenie z Pl dla ciebie ze nie zawarlas zwiazku malzenskiego innymi slowy ze jestes wolna do zawarcia tegoz:) to zaswiadczenie wydaje nasz USC i uwaga jest wazne tylko 3 miesiace:) poza tym akt urodzenia tlumaczony (teraz chyba wydaja taki europejski po angielsku ale pewna nie jestem), oplata nie pamietam ile ale nie byla duza (chyba £60) paszpot lub dowod osobisty - to chyba wszystko my nie bralismy koscielnego bo ja jestem rozwiedziona a i moj maz nie bardzo wierzacy jesli slub w Pl -kolezanka brala - podobne zaswiadczenie z tutejszego register office ze twoj przyszly maz nie jest tutaj zonaty:))) akt urodzenia tlumaczony na polski, oplata, paszport jesli chodzi o UK to zalatwianie tak samo jak w Pl - urzad miesiac przed albo wczesniej - my bylismy 5 miesiecy wczesniej hotel czy sala - tez wczesniej bo te fajniejsze wiadomo sa zajete duzo naprzod aha i slub mozesz brak w ciekawych miejscach ktore maja na to licencje - lista powinna byc na stronie twojego register office - moga to byc np rozne zamki, albo parki itp jesli np urzad ci nie odpowiada. mi sie moj podobal bo jest w slicznym budynku (glasgow park circus) wiec nie wydziwialam:) jak cos jeszcze to pytaj:)

aha jeszcze co do tortu my mielismy kilka tortow normalnych , nie pietrowych bo tak chcielismy wszystkie czekoladowe (bo tez tak chcielismy) pieczone nie przez hotel a krojone normalnie przez nas na sali o polnocy i rozdawane gosciom na talerzykach wszystko mozna zorganizowac jak sie chce - chce sie po polsku mozna to zrobic i w Uk zapewniam:)

aha i mielismy tance i balety do rana przy muzyce ktora sami sobie zmiksowalismy- moj maz uwielbia dj-owac - bylo super a goscie do dzisiaj wspominaja - jak mowi amika nasi szkoci tez byli troche zszokowani ze tyle zarcia i picia maja za darmo hehe

Gość AB_Music_Entertainment
Witam serdecznie Zapraszam do zapoznania się z ofertą firmy AB Music Entertainment specjalizującej się w weselach polsko-angielskich (DJ + Wodzirej). Obie osoby pracują równolegle w anglojęzycznych korporacjach oraz. W portfolio dwujęzyczne wesela w prestiżowych stołecznych hotelach, m.in. Le Meriden Bristol, wkrótce Polonia Palace. Więcej informacji na WWW: http://dj-na-wesele-warszawa.pl/en Kontakt: http://dj-na-wesele-warszawa.pl/en/contact Pozdrawiam

Gość numerowaaa
Moj chlopak Anglik byl ze mna na weselu w Polsce i chce miec wesele tylko w Polsce od tej pory, tak mu sie podobalo. Poza tym wesele w polsce jest tansze, pomimo ze jest mnostwo jedzenia i alkohol za darmo. Niestety nie wiem jak jest z papierami, moja kuzynka poslubila Szwajcara i mieli slub koscielny pomimo ze on nie jest katolikiem. Wesela brytyjskie wygladaja tak, ze jest jeden cieply posilek (zwykle obiad: starter, main course, dessert) plus tort. Poza tym jest bar, w ktorym alkohol wszyscy sami sobie kupuja. Zabawa zwykle konczy sie przed polnoca. Panna mloda musi kupic sukienki dla swoich druhen. Oczywiscie wszystko zalezy od finansow, bo bylam tez na takich weselach, gdzie bylo tylko bbq w pubie lub buffet, ale za porzadne wesele w UK zaplacisz duzo wiecej niz za porzadne wesele w Polsce. Brat mojej kolezanki wlasnie sie zenil i wydal 16 tys funtow. Moj kuzyn mial dwudniowe wesele w polsce i wydal mniej niz 10 tys funtow.

Gość Polski Duet Muzyczny
Witam! Gralem w zespole weselnym w Polsce przez jakies 5 lat.To byly piekne czasy, super imprezy, duzo jedzenia, picia i dobra zabawa do bialego rana :) Pozniej wyjechalismy z zona do Anglii, jakies 11 lat temu i skonczyly sie wesela w PL :( Tak sie stalo ze po jakims roku zycia w Anglii zostalismy zaproszeni na angielsko - polskie wesele w UK... oczywiscie poszlismy... bardzo podekscytowani... wow, wesele w uk... nigdy nie bylismy w Anglii na weselu...ale co sie okazalo??? totalna stypa... Nie bede sie tu powtarzaI i zgodze sie z opisami ludzi powyzej, ze to zupelnie inna mentalnosc ludzi oraz calkowicie odmnienna forma prowadzenia wesela (muzka, jedzenie, driknki, alkohol itp) Zaraz jak wrocilismy do domu i usiedlismy sobie na sofie, to jak to my polacy wszystko jeszcze raz przedyskutowalismy i obgadalismy :) no i wpadlismy na pomysl ze dlaczego by nie zaczac prowadzic wesel polskich w UK. Kupilismy wszystko co potrzebne, poswiecilismy rok na zebranie potrzebnych materialow muzycznych i stworzenie repertuaru i prosze bardzo :) Od 5 lat prowadzimy polskie zabawy, urodziny, przyjecia dla dzieci, wesela (polskie, angielskie, polsko-angielskie) i wszelkiego rodzaju zabawy okolicznosciowe tak wiec jezeli zastanawiasz sie nad zrobieniem wesela w polskim stylu na angielskiej ziemi to zapraszamy do skorzystania z naszych uslug. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej www.mrandmrsb.vpweb.co.uk Pozdrawiam Wszystkich Maciej Badke Duet Muzyczny - Mr & Mrs B www.mrandmrsb.vpweb.co.uk 07738581016