Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadiiiiiiii24

nadnercza, postępujące osłabienie

Polecane posty

Gość nadiiiiiiii24

Witam was dziewczyny Ostatnio strasznie źle sie czuję tz, wszystko zaczeło się jakies 2 lata temu kiedy urodziłam dziecko. Zaczeły się bóle głowy, bolesne piersi, neregularne miesiaczki. Zrobiono mi rezonans gdze wyszedł gruczolak przysadki, prawdopodobnie prolaktynowy. leczę się bromkiem i w sumie oprócz tego iż uregulował mi się okres nadal źle się czuję. Zciemniała mi skóra w okolicach odbytu, ciągle jestem zmeczona, bola mnie mięśnie, jak leże w łózku i wstaje to mam zawroty głowy i czasami mdleje, ostatnio podczas zabiegu ( kolonoskopia) wykonano mi elektrolity mój poziom sodu wyniusł 2 przy normie od 135. Potas w górnej granicy normy Lekarze ciagle pytali czy dobrze sie czuje, dostałam 2 kroplówki i tabletki.Straciłam radość życia, wszystko staje się przykrym obowiazkiem, jestem drażliwa.. Mam napady że strasnie chce mi się słodkiego, przesalam potrawy. Nawet nauczyłam sie pić kawę której nigdy nie piłam a mimo tego ciągle czuję sie zmęczona. Nawet po pzespanej nocy ciągle jestem zmęczona i trudno mnie dobudzić. W nocy strasznie jestm spiąca ale jak juz połoze się spać sen nie nadchodzi strasznie się męcze... Nie umiem sobie radzić ze stresem. Byle drobiazgi sprawiaja że mam drgawki z nerwów wychodzi mi czasem wysypka jest mi słabo wychodza mi plamy na klatce piersiowej i policzkach puls strasznie przyśpiesza.. Ostatno naczytałam sie o zespole addisona czyli niewydlności kory nadnerczy. I tak jakbym czytała o sobie. Zrobiłam sobie kortyzol czekam na wyniki, ale niewiem czy będą wiarygodne bo przed badaniem miałam nie przespana noc ( córce wychodza zęby ), dotego rano sie złosciłam bo zaspałam i bałam sie ze nie zdaze zrobić badania. Doradxcie, jak zasugerować endokrynologowi, ze moge mieć problem z nadnerczą? Czy wynik kortyzolu wyjdzie niewiarygodny?

Gość nadiiiiiii24
pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość powiedzcie mi
co to jest ten kortyzol?

Gość nadiiii24
Kortyzol jest potocznie nazywanym hormonem stresu, jest wydzielany przez nadnercza jego podwyzszenie moze powodowac chorobe cushinga a niski poziom chorobe addisona która niekiedy jest niebezpieczna bo moze dojśc do przełomu nadnerczowego i zgonu.

Gość hjfb
up nikt sie nie wypowie?

Gość Kilcia
Co moze oznaczać podwyższona dobowa utrata kortyzolu z moczem?Dodam że kortyzol i ACTH w surowicy krwi mam w normie,mam też zachowany rytm dobowy. Czy może mieć jakiś wplyw hiperprolaktynemia (mikrogruczolak przysadki)?