Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pępek-ile się mazał

pępek-ile się mazał?

Polecane posty

Gość pępek-ile się mazał

moj synek ma 7 tyg i jeszcze czasem na body jest maź z pępuszka, odpadł po 2 tyg, ale jeszcze tam jest takie mięsko. powiedzcie po jakim czasie jest juz sucho, idealnie?

Gość mama malego Danielka
Musze powiedziec, ze strasznie dlugo u was to wszystko trwa...U mojego synka kikutek odpadl po 5 dniach, a po 8 dniach juz nie bylo sladu, ze cos tam bylo i pepuszek wygladal normalnie. A co robisz, jak dbasz o to miejsce? Zaklejasz, przemywasz spirytusem...? Jesli tak to, TO moze to byc przyczyna tego, ze tak sie babrze. Powiem ci jeszcze, ze ja nie robilam KOMPLETNIE nic: zadnego przemywania spirytusem, zadnego zaklejania...zupelnie nic, jakby go nie bylo i dlatego tak szybko sie zagoil. Moj synek ma 10 tygodni.

"(...) Podczas porodu pępowina jest odcinana, a jej końcówka – dwucentymetrowy kikutek – usycha, twardnieje, staje się czarno-brązowa i odpada. Dzieje się tak po 10-14 dniach od narodzin. Miejsce to, w którym najpierw pozostaje mała zaczerwieniona ranka, gojąca się jednak po kilku dniach (...)" U Twojego maleństwa wygląda to inaczej, myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja ze specjalistą.

Gość pępek-ile się mazał
nie zaklejam, ale spirytusem przemywam

Gość Ja tez nie robilam
nic tzn. nie przemywalam spirytusem, nie zaklejalam itp. Kapalam normalnie, po kapieli osuszalam pepek delikatnie recznikiem i tyle. W przypadku mojej corki pepek zagoil sie po 8 dniach, synka po 5 dniach.

Gość To przestań mazać go płynami
dezynfekującymi i wietrz. Bo NORMALNIE (a nie jak piszą w Polskich poradnikach) to odpada po 5 dniach, a całkowicie goi się po 7! Nie żadnych 10 i więcej! Kto te bzdury wpisuje? Polscy specjaliści głupot wam nawciskali i każą babrać do spirytusami, nie zamaczać w ką[pieli i Bóg wie co jeszcze. Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Odstaw ten spirytus i zrezygnuj na jakiś czas z body. Zakładaj mu koszulkę i portki i niech ma pępek na wierzchu to szybciutko przyschnie i będzie po sprawie. Im więcej mażesz go spirytusem tym wolniej się goi! Polskimi lekarzami trzeba mocno potrząsnąć, bo to co tu czasem wyczytuję jest tak straszne, że włos się jeży na głowie i ręce opadają! Rozsądku, błagam...

Gość kaliiibion
kurcze mama w domu 6-dniowego maluszka i też pędzelkuje spirytusem.Sama już nie wiem co robić/

Gość dzieciom moich
wszystkich znajomych pępek odpadł nie czesniej ni po 10 dniach, a smaruje sie spirytusem zeby nie wdło sie zakazenie

Gość Bzdety opowiadasz
o tym odkażaniu. Spróbuj nie odkażać i się zdziwisz że z 10 dni zrobi się 5.

Gość Spirytusem albo czymkolwiek
innym sparuje się raz, po porodzie (po przecięciu pępowiny), a potem najlepiej nie zawracać sobie nim głowy. Nie słuchajcie polskich lekarzy.

Gość Spirytusem albo czymkolwiek
* smaruje

Gość u nas bylo duuuuuulugo
pewnie wiekszosc z was nie uwierzy, ale u mojej pierwszej corki kikut odpadl po 8 tygodniach !!!! - oczywiscie wietrzylam, przemywalam spirytusem, latalam do lekarza z tym . Druga corka przebila pierwsza, kikut pepowiny odpadl po 10 tygodniach !!!!! Widocznie juz taki urok moich dzieci :)

Gość nie sluchajcie lekarzy
sluchajcie kobiet na forum - niedouczonych, czesto po zawodówkach, spędzających czas na grzebaniu w lumpeksach

Gość Nie słucham polskich lekarzy
i tak, masz rację, jestem tak nie wykształcona, że aż z tej swojej głupoty niechcący skończyłam ekonomię finansową na zagranicznej uczelni i mam w związku z tym tak mało kasy, że aż na spirytus mnie biedną nie stać i przez przypadek jacyś niedokształceni lekarze w Europy Zachodniej nie kazali mi odkażać pępka i z tego wszystkiego ominęła mnie frajda z jego odpadaniem aż do miesiąca! Łał!

Ja nie slucham polskich lekarzy (ktorzy nota bene czesto z igly robia widly!), bo nie mieszkam w PL. Proste. I coraz bardziej sie przekonuje do tego, ze polscy lekarze maja wiedze sprzed wieku na wiele tematow i jednym z nich jest wlasnie chora i przesadna higiena kikutka i pepka. nie sluchajcie lekarzy "sluchajcie kobiet na forum - niedouczonych, czesto po zawodówkach, spędzających czas na grzebaniu w lumpeksach " Oj zdziwilaby sie kolezanka, ktora wypowiedziala te zdanie gdyby mnie znala. Nawet BARDZO by sie zdziwila :D

Witaj mamo małego Daniëltje :) I pozdrawiam po sąsiedzku! 🖐️

Gość nie chwal sie
mamo danielka. wątpie ze bym sie zdziwila. a co do uczelni zagranicznych to powiem krótko. mój kolega z liceum ledwo przełazil z klasy do klasy, a na zagranicznej uczelni byl super zdolnym uczniem - jak to sam powiedzial, taki tam jest poziom ze tłumok z polski jest prymusem.

Gość u nas bylo dluuugo
Ja akurat mieszkam za oceanem i tutejsza wiedza na temat pepuszka nic nie pomogla ;) Ale pewna lekarka kazala zwrocic uwage na to jak goja sie rany u dzieci . Bo jest taka choroba krwi , ktora powoduje powolne gojenie sie lub nawet nie gojenie sie ran . I dlatego pepek moze sie dlugo sie mazac. U nas na szczescie wszystkie skaleczenia goja sie 'jak na psie '' ;)

Gość Uczelnia uczelni nie równa
i szczerze to przy mojej ówczesnej, polski SGH (pieszczotliwie zwany esgiehem) :P mógłby się głęboko 'schować'. A mam porównanie bo mam dyplomy obu.

A witam i rowniez pozdrawiam :D do Nie chwal sie - a czym ja sie tu chwale? :) Tym, ze napisalam, ze zdziwilabys sie, ze nie skonczylam zawodowki? :D "a co do uczelni zagranicznych to powiem krótko. mój kolega z liceum ledwo przełazil z klasy do klasy, a na zagranicznej uczelni byl super zdolnym uczniem - jak to sam powiedzial, taki tam jest poziom ze tłumok z polski jest prymusem." O jak ja kocham tego typu wypowiedzi i uogolnienia :D Kolezanka nie ma pojecia jak jest, ale slyszala od kolegi...:D Dla twojej informacji kolezanko uczelnia niemiecka, holenderska, francuska czy amerykanska to ZUPELNIE!! inne sprawy i nastepnym razem jak nie masz o czyms pojecia to prosze cie zastanow sie raz jeszcze zanim cos napiszesz. Ale temat nie o tym...;)

...i tak oto nastała cisza. :)

Gość Nastała cisza wręcz grobowa
nie powiedział nikt ni słowa... :) ...para pa pa pam.

Gość Heheehheheheh
0:1 dla Daniëltje krokodiltje, mamy i zagranicznych uniwerków! :D Pozdrawiam NL i spółkę! ;) Fijne avond allemaal!

haha :D Dank je en groetjes terug ;) Ale faktycznie podobno im wiecej sie smaruje tym dluzej to wszystko sie goi, dlatego ja naprawde radze przestac odkazac spirytusem i po prostu to zostawic po kapieli zwyczajnie osuszac i tyle.

Gość lobella
autorko ja ci proponuję wizytę u pediatry. bo jeśli jest jakaś wydzielina po tak długim czasie a do tego mięso. To najpewniej jest jakiś problem gdyż zwyczajnie się rana nie może zagoić -stąd zwiększone ziarninowanie. Tym bardziej ze jest osuszana rana spirytusem.

Gość Spirytus nie osusza rany
tylko ją 'niby' odkaża i przez to nawilża. Ten wasz pępek nie miał cienia szansy przyschnąć. To tak jak ze strupkiem na kolanku: jak masz plaster i przemywasz spirytusem to się maże, a jak nie robisz nic i nie zaklejasz plastrami (dzięki czemu ułatwiasz dostęp świeżego powietrza) to masz błyskawicznie strupek. Ring a bell?

Gość Ożesz wy
A to co? Zlot olędrów niderlandzkich? :P Groetjest all..en voor later welterusten!💤

Gość literóweczka sorry
* groetjes miało być ;) Ciao all! 🖐️

Gość luklukluk
Droga autorko radzę Ci posłuchaj el-redaktorki. U mojego synka też działo się coś podobnego. Dostaliśmy skierowanie do chirurga. Dzięki Bogu okazało się, że to nic groźnego. Sprawdź to koniecznie. U malucha może to znaczyć wiele rzeczy.