Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AAABBBAAA

Co z nazwiskiem dziecka po slubie

Polecane posty

Gość AAABBBAAA

Ja to wiadomo, ze zmienie. A syn? To tez tak automatycznie dziala?

Gość chyba nie ... twoj obecny
partner musialby chyba zaadoptowac dziecko, zeby te ialo jego nazwisko ...

Gość AAABBBAAA
zaadoptowac?? Znaczy takie podwojne rodzicielstwo? To wiecej klopotow niz myslalam!! W sumie to jeszcze o tym nie myslalam na powaznie (znaczy nie zdecydowalam sie ostatecznie na slub) ale zastanawiam sie nad tym po prostu.

Gość AAABBBAAA
a jak to "obecny partner"? Moj partner jest ojcem tego dziecka. Ale dziecko nosi moje nazwisko. Nie mamy slubu.

Gość To skoro Twój facet jest
ojcem to czemu nie dał od razu swojego nazwiska....

Gość bebika333222
moi znajomi niedawno byli w takiej sytuacji i mają 2 dzieci a nie mieli ślubu dzieci miały jej nazwisko ale w urzędzie odrazu wszystko załatwili i z dniem ślubu miały dzieci nazwisko ojca.

nie wiem jak pry kościelnym, ale pewnie tak samo. ja brałam tylko cywilny i w czasie zapisów pytano mnie jakie nazwisko będę nosić po ślubie i jakie nazwisko będdą nosić dzieci. i tyle.

Gość AAABBBAAA
No, ze mna to wiadomo ze decyduje przy slubie, wpisuja tam i po klopocie. I sie zastanawialam, czy z dziecmi tak samo robia. Bo w sumie to rzeczyuwiscie roznie moze byc. Moga to byc dzieci partnera ale wcale nie musza. Czyli to takie latwe jednak jest, tak? Zapytali sie Ciebie, wpisali i juz? To super ;)

Gość AAABBBAAA
Moj facet chcial dac nazwisko naszemu dziecku. Ale ja nie chcialam miec innego nazwiska niz moje dziecko. Bo to glownie kobieta sie dzieckiem zajmuje i potem rozne problemy moga byc, u lekarza, w szpitalu czy w przedszkolu... Myslalam czysto praktycznie ;)

jesli wy slubu nie macie a on jest ojcem dziecka i chce dac nazwisko to wystarcza wasze dowowdy i jesli dobrze pamietam matka musi miec swoj skrocony akt urodzenia i musicie stawic sie razem w urzedzie

Skoro on jest ojcem dziecka to idziecie do USC i robicie uznanie ojcostwa. Sama tak robiłam niedawno. Nazwisko dajecie jak chcecie. Może być Twoje, może być ojca, może być mieszane - do wyboru. Jak dziecko się jeszcze nie urodziło, to możecie zrobić uznanie jeszcze jak jesteś w ciąży.

Nie doczytałam do końca:-( Chyba się Ciebie pytają czy dzieciom zmieniasz nazwisko. Przynajmniej kiedyś tak kolega miał, jak jego matka brała ślub.

Gość AAABBBAAA
Dziecko jest uznane. Tylko nosi moje nazwisko. Tak kiedys zadecydowalam. Ale chcialabym to zmienic po slubie, ktory prawdopodobnie wezmiemy. To jak ze slubem. Kobieta bierze nazwisko meza, a po rozwodzie ma miesiac na to by sie zdecydowac. Zastanawiam sie czy dziecku tez mozna tak zmienic, przy okazji slubu.