Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy firma

wypowiedzenie a odprawa

Polecane posty

Gość czy firma

czy firma zawsze ma obowiazek wyplacic odprawe w momencie gdy zwalnia pracownika bez podania powodu? czy zdarzyło się komuś z was że tej odprawy nie dostaliście?

Gość vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvccvvvv
Mylisz pojęcia. 1. Firma może zwolnić pracownika bez podania powodu tylko i wyłącznie w przypadku, kiedy pracownik podpisał umowę o pracę na czas określony, zawierającą klauzulę o dwutygodniowym wypowiedzeniu. Przy takiej umowie odprawa nie przysługuje. 2. Odprawa przysługuje pracowikowi, który był zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony, przez pracodawcę zatrudniającego minimum 20 pracowników, jeśli przyczyna zwolnienia leży po stronie pracodawcy. Przy umowie o pracę na czas nieokreślony, przyczyna zwolnienia zawsze musi być podana.

Gość malanowski
jak to możliwe,że ktoś kto ma pewność,że będzie pracował do tego i tego dnia i roku nie ma prawa do odprawy?a ktoś kogo mogą zwolnić w każdym momencie bo ma umowę na czas nieokreślony może dostać odprawę...

Gość każdego można zwolnić
w każdym momencie - umowa o pracę na czas określony czy nie to nie cyrograf. Można dyskutować o sensie takiego przepisu, ale chyba chodziło raczej o to, że osoba pracująca na czas określony nie zostaje po upływie umowy zwolniona jako tako, tylko po prostu nie zatrudniona ponownie - podobnie jak nie wypłaca się odpraw każdemu kto złożył cv a nie dostał posady - po prostu ta osoba tu nie pracuje.

Gość malanowski
dobrze,ale jeżeli miałam umowę na czas określony...zwolnili mnie bez podania przyczyny[ja odmówiłam nowym gorszym warunkom]to dlaczego odprawa mi nie przysługuje...to nie z mojej winy była zmiana etatu itp...

Gość malanowski
to firmy wina ,że zrobili zmianę organizacyjną czy tam jak o niej powiedzieć...

Gość nfjhfjnjfhkdfn
nie umiesz czytać? odprawa przysluguje tylko gdy jest umowa na czas NIEOKREŚLONY

Gość malanowski
umiem czytać i pisać...a odprawa może należeć się również osobie zatrudnionej na czas określony,jeżeli została zwolniona bez przyczyny...przyczyna była po str.firmy zmiana organizacyjna...

Gość malanowski
ja również jestem dziewczyną z nadzieją...ale poczytałam trochę...i wiem,że odprawa może mi się należeć...nie z mojej winy mnie zwolniono...jeżeli nie wygram tej sprawy...porażka kolejna w moim życiu...zobaczymy jaki skład sędziowski będzie...jak na razie mam dość wszystkiego...długi rosną...

Gość malanowski
Wszystko mi się wali...ale tak jest jedna bieda to za mało...

Gość malanowski
a później dziwimy się...w tak młodym wieku umarł...

Gość pytanka janka
a ja mam umowe na czas nieokreslony, szefowa mi wczoraj powiedziala zeby zaczela szukac nowej pracy, pracuje od 01.01.2008. czy bede miala 3 miesieczny okres wypowiedzenia? czy przez przyczyne zwolnienia moze mi narobic w gnoju w nastepnej pracy? pracuje w firmie ktora glowna siedzibe ma holandii (holding), oddzialy w kilku krajach (20 osob na bank bedzie conajmniej) a le tu w polsce w biurze jest nas 8. czy w tej sytuacji przysluguje mi odprawa? prosze o pomoc

Czy czasem już nie odpowiadałam Ci na to pytanie? :P Będziesz miała jednomiesięczny okres wypowiedzenia, bo nie pracujesz jeszcze 3 lat. Jeżeli przyczyną jest dyscyplinarka to będzie to problem. Odprawa należy się jak są zwolnienia grupowe, a Ty jedna będziesz zwolniona, więc nie.

Gość pytanka janka
to dupa,:p

Może inaczej, są też odprawy indywidualne, również gdy wina zwolnienia leży po stronie pracodawcy, np. niekorzystna sytuacja finansowa pracodawcy, likwidacja stanowiska pracy. A jaki był Twój powód zwolnienia?

Gość malutka_34
...przy likwidacji stanowiska badz złej sytuacji firmy /ty jeszcze chxcesz liczyc na odprawę?? To licz dalej moze sie doliczyc. Nie sądze by w prywatnych firmach jeszxcze było cos takiego jak odprawa