Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aplowiec

Je praktycznie tylko mleko

Polecane posty

Gość aplowiec

Mam problem, ponieważ mój syn 12 miesięczny nie chce jeść nic innego w większych ilościach niż mleko. Jest alergikiem, pije nutamigen. Myślę, ze skończymy już z nim bo je danonki i nic mu nie jest. Jesteśmy przed wizytą u alergologa, a więc zobaczymy. Do ósmego miesiąca ślicznie jadł zupki z mięskiem i słoiczkowe i gotowane przeze mnie. I nagle w sieprniu stop. Filip ma 12 mc. Waży 12kg. Jest wysoki chodzi w rozmiarze 92. Robiłam mu badania mocz i morfologie. Wszystkie wyniki rewelacyjne. Na dzień dziejszy je mleko z kaszką 8 zbóż na noc, malinową, jabkową, owoce leśne itp. Lubi ciasteczka miśkopty, biszkopty, chrupki kukurydziane. Chlebek z drzemem malinowym. Jabuszko w całości nie tarkowane (zjada ćwiartkę), winogron, banan, śliwki itp. Ziemniaczki z zupy, makaron. Nie chce jeść mięsa. Co mu dać żeby zjadł normalny posiłek?? Nie mam już pomysłów próbowałam kisiel z jagodami, zupkę pomidorową. zupkę warzywną i nic. Jajka też nie chce, pluje jakbym mu truciznę dawała. Nie da sobie włożyć łyżeczki do buzi. Co mam robić??? Dla mnie to duży problem, bo wracam do pracy, a dziecko zostaje z opiekunką.

Gość W wielu krajach pediatrzy
zalecają dodawanie do stałych pokarmów trochę matczynego mleka (w waszym przypadku byłoby to mleko zastępcze), tak żeby oszukać trochę malucha. Spróbuj, bo to działa.

Gość I spróbuj może ryb zamiast
mięsa, krewetek (tych małych lub jumbo) i więcej słodkich owoców zamiast słodyczy (szczególnie chrupki kukurydz. są paskudnym zapychaczem).

Gość ile ma wzrostu
??? chyba żartujesz

Gość Spróbuj może
mango i granatów, a zamiast chrupek poszukaj w sklepie wielkich niemieckich pretzli (są zdrowsze od chrupek). Do picia dawaj mu jak najczęściej wodę, bo nasze polskie "dorosłe" soki w kartonikach (niestety zdecydowana większość) to sam cukier i kwas.

Gość aplowiec
Dokładnie tak jak napisałam, chodzi w rozmiarze 92. NIe dam rady go dokładnie zmierzyć, bo jest bardzo żywym dzieckiem.

Gość aplowiec
Do 10 miesiąca pił tylko wodę. NIe chciał soków ani herbatek. Obecnie pije wod oraz herbatke z hippa z malina z dzika roza. Masz racje sprobuje precli.

Gość to że chodzi w takim rozmiarze
wcale nei oznacza, że ma aż 92 cm wzrostu, bo to prawie nieralne

Gość A ryby i krewetki je
czy też nie chce?

Gość aplowiec
Ryb też nie ruszy. Krewetek nie próbowałam - troszkę się boje, bo tak jak pisałam mamy problemy z alergią. Z mięs wcześniej jadał: królika, kurczaka, jagnięcine. A teraz, skubnie czasem troszkę kurczaka.

Gość Tu masz sposób jak przemycić
mu jajko i szynkę: sałatka ananasowa. Pokrój na małe cząsteczki ananasa, szynkę, jajka, zetrzyj na grubych okach tarki żółty ser, sparz rodzynki i wymieszaj wszystko w misce dodając jogurt naturalny (zazwyczaj robi się to z majonezem i jedną łyżką jogurtu, ale majonez nie jest jakiś super zdrowy dla maluchów więc spróbuj z jogurtem). Trochę posól i popieprz żeby to nie było nijakie, może nawet uda ci się przemycić ząbek czosnku :) i voila! Gotowe. Powinno mu smakować. Jeszcze jedna mała sugestia: kupuj bajgle (to są takie bułeczki z dziurką w środku i sprawiają dzieciakom frajdę, bo śmiesznie się je je). Z bajglem możesz przemycić dziecku szynkę i cokolwiek innego jeśli umieścisz dodatki między jedną i drugą warstwą i "skleisz" masełkiem. ;) Powodzenia!

Gość Tu masz jak zrobić krewetki
- kup gotowe w foli już sparzone i porządnej firmy (nie żadne dyskontowe Aro) i sparz je jeszcze dodatkowo w domu. Ostudź, do tego pokrusz sałatę lodową, polej sokiem z cytryny (prawdziwym, a nie żadną "Cytrynką" do herbaty) i polej odrobiną "Sosu koktajlowego" albo tzw. "Sosem wisky". Włóż do lodówki, żeby schłodzić całość przed podaniem. Krewetki i rybę możesz dorzucać do normalnych dań w woka na obiad. Można mieszać je nawet z kawałkami kurczaka. Opcji jest całe mnóstwo + ryby i owoce morza są bardzo bogate w jod i zdrowsze od mięsa.

Gość Podobnie małże czyli tzw mule.
A sałatkę z ananasa też dobrze jest schłodzić przed podaniem i poczekać aż złapie aromatu.

Gość Ryby i owoce morza raczej nie
powinny uczulać. Są bardzo zdrowe.