Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa.Zor41

mam 41 lat, jestem w ciąży

Polecane posty

Gość Ewa.Zor41

Witam, mam 41 lat i po raz pierwszy zaszłam w ciażę. Mąż ma skończone 50 lat, ogólnie cieszymy się z tego ,że wreszcie bedziemy mieć dziecko ale tez i jestesmy nieco przerazeni. Poki co lekarz nie stwierdzil zadnych przeciwwskazan , ale wystarczy poczytac o ciazach u kobiet po 40 roku zycia, i az się plakac chce . staram się jakos uspokoic, ale caly czas się zamartwiam, czy ktos dokladnie wie jak to wyglada z tym ryzykiem u kobiety 40 letniej???

Gość z-a-w-a
Moja mama urodziła mnie w wieku 41,koleżanki mama 12 lat temu urodziła w wieku 44. Wszystko będzie dobrze:) Zobaczysz:)

Kochana zostałaś mamą to jest teraz najważniejsze, bądź pod stałą kontrolą lekarza, dbaj o siebie a za kilka miesięcy napisz, jak się miewa dzieciątko:) GRATULUJĘ z całego serducha:)

Gość Ladidadida
francuska minister sprawiedliwosci Rachida Dati zaszla w ciaze w wieku 42 lat i urodzila zdrowa coreczke. W twoim wieku najwieksza przeszkoda w posiadaniu dzieci jest zajscie w ciaze... jak widac u ciebie nie ma z tym problemu :) Po drugie niektore choroby sa troche czestsze w tym wieku, np; zespol downa - ale lekarz ktory cie prowadzi zrobi zapewne wszystkie niezbedne badania, w razie jesli plod bedzie dotkniety, bedziesz mogla usunac ciaze jesli zechcesz. Poza tym ciaza nie bedzie sie roznic od tej ktora przechodza mlodsze kobiety, wiec mysle ze nie powinnas sie martwic i... gratulacje!!!

Gość carinnkaa
hej, wiesz co moim zdaniem to trochę rozdmuchana sprawa. Moja mama rodziła mnie w wieku 42 lat, i to już dobre 20 lat temu i jakoś nic się zlego nie dzialo. Tym bardziej ze lekarzp owiedzial Ci ze nie masz powodow do zmartwien.

Gość ngrd
Gratuluje,ale dziecku z jednej str.wspołczuje,bo zamaist młodych dosc rodzicow bedzie mialo staruszkow.

Gość knkn
wspolczucia dla dziecka. 8 latka bedzie miala 50letnia mame, supe:O

Moja mama zaszła w ciążę jak miała 41 lat i urodziła NAS-zdrowe bliźniaki-chłopiec dziewczynka.Dodam,że było to 30 lat temu.Będzie dobrze.Gratuluję!

Gość GIGI232325
Do knkn----> Lepiej mieć starszych i mądrzejszych rodziców niż młodych ktorzy mają pstro w głowie i patrzą komu by tu dziecko upchnąć i iść sie zabawić

Gość o mmmb
a ja GRATULUJE:):):) sama milam 39lat gdy poczelismy dzidziusia a rodzialm majac juz 40stke na karku:) jedyne co mi lekarz pow, zeby sie absolutnie nic nie przejmowlaa wl moim wiekem! bo dziecko to czuje i nie daj Boze faktycznie cos zlego sie stanie!:):):) kiedy sobie to uswiadomilam juz nigdy przez caly okres ciazy nie zamartwialam sie niczym:) zrobilam badania penatralen - co mi zreszta zalecil lekarz:) i bylo super poporstu sie cieszylam i bylam wdziczka bogu ze sie udalo:):):)

Gość Jeden jedynak
Jestem jedynakiem... Gdy ja się urodziłem oboje moi rodzice mieli po 44 lata. Jestem zdrowy, mam stosunkowo wysokie IQ (mieszczę się w 12% najinteligentniejszych według MENSA), generalnie wszystko jest OK poza jednym- różnica pokolenia. :( Obecnie moi rodzice mają po 78 lat (jak łatwo obliczyć- ja mam 34), są schorowani od dawna przez co ja jestem do nich przykuty łańcuchem współczucia. Nie mam szans na normalną własną rodzinę... Nie chcę przedstawiać Ci żadnych wniosków, nie szukam tu litości, współczucia czy innych ludzkich odruchów (koleżanka zachęciła mnie do wpisania się w tym temacie)- uważam, że wraz z pięćdziesięcioletnim ojcem tego dziecka zgotowaliście mu piekło na przyszłość...

Gość Louiesse
Przede wszystkim jak będzie na to odpowiednia pora, możesz spytac o to swojego lekarza to zrób badania prenatalne. Na pewno będziesz miała przy tym dużo nerwów, ale zobaczysz ,że wszystko będzie w porządku. Ja rodziłam co prawda jak miałam 38 lat, ale to też młody wiek na dziecko nie jest. Szczęśliwie wszystko poszło dobrze, tu masz też trochę informacji od kobiet które też decydowały się na późne macierzyństwo http://www.smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=44071&Itemid=0 odpoczywaj dużo, mało stresów i nie zagłebiaj się już zbyt w te wszystkie zagrożenia.

Gość Do jedynego jedynaka
A dlaczego nie masz szans na własną rodzinę? Co ma piernik do wiatraka?

Gość tomatoma
a nie chce straszyc , ale moja siostra zaszla w ciaze w wieku 43 lat i niestety ale poronila...trudno powiedziec czy to przez wiek, czy może tak nieszczesliwie wyszlo, ale ja jestem od niej mlodsza 9 lat i wiem,że to dla mnie już ostatni gwizdek i tez jestem ciekawa o co chodzilo jedynemu?

statystyki mowia że wśród dzieci kobiet ktore rodzily po 40-tce wiecej jest dzici z wafdami ale tez wiekszy odsetek geniuszy. Przykładem tego jestem ja - mama miala 42 lata gdy mne urodzila. :classic_cool: A poważniej - nic się nie martw! statystyki statystykami; wazne być patrzyla na te sytuacje z optymizmem i radością! Z doświadczenia wiem że dziecko w wieku średnim "odmładadza" rodzicow! :)

Gość prawie 40-tka
Życzę ci kochana, aby wszystko było dobrze :-) Ja mam 39 lat i panicznie boję się ciąży, ale mam już dwoje dzieci.

Nie czytaj, bo się niepotrzebnie nakręcisz, tylko ciesz się ciążą i słuchaj zaleceń lekarza. Wszystkiego dobrego :)!

Gość pozostaje nam pogratulowac
slyszalam ze dziecko z poznej ciazy moze byc zarowno bardzo inteligentne i wybitne, jak i glupie... moze byc zdrowe,ale zdarzaj sie chore... takich "moze byc" jest mnostwo,wiec nie warto sie przejmowac tylko skupic na wlasnej ciazy.zycie pokaze, bedzie jak los zechce. ps.ja mam kolezanke z takiej poznej ciazy, no i niestety nie znam nikogo tak plytkiego,tak malo inteligentnego. dziewczyna jest mila,ale niestety-musze to powiedziec-bardzo glupia.

Gość qwertyyu
mam 22 lata a rodzice 2 lata temu sprawili mi małego braciszka choć mają po 42 lata nic się nie martw będzię dobrze

Gość E-borinka
Pytałaś o zagrożenie, no to owszem jak sama wiesz, jest to stwierdzone przez lekarzy ze zagrożenie samo w sobie istnieje, i chodzi tu o większe ryzyko wystąpienie wad genetycznych, dlatego jak ktos już tu mądrze pisał zrób sobie badania prenatalne. Lekarz powiedział Ci ze twój organizm nie będzie miał problemów z ciązą to nie masz się czym przejmować. Uważaj na siebie

no ale jak starym rodzicom zdrowie szwankuje, to tak samo musza pomagać dzieci 30 letnie jak i 50-letnie. Co ma późne rodzicielstwo do tego? I nie rozumiem czemu 8-latka miała by się wstydzić 50-letniej mamy? Lub w ogóle mamy niezależnie od wieku? Moja ma 54 i jakoś się jej nie wstydzę - ba! nigdy mi nie przyszło do głowy, że można ze względu na wiek.

Gość gość
Mam 41 lat i bardzo się boje bo jestem w ciąży i niewiem co na to moje córki mają 19i14lat niewiem jak im o tym powiedzieć pomóżcie

Gość gość
Dziecko ci się przyda,będziesz młodziej się czuć.W jaki sposób wpadłaś

Gość gość
Moja mama majac polowe macicy i jeden jajnik zaszla w ciaze.Miala wtedy 40 lat.Ciaze donosila i urodzila zdrowego chlopczyka ktory obecnie ma 18 lat.Wiec sie nie martw wszystko bedzie dobrze.

Gość gość
Kobieto, masz już dwójkę dorosłych córek po co ci teraz kolejne dziecko. Już byś babcią mogła być. Nie pakowałabym się w pieluchy po raz kolejny w takim wieku. Co innego jak kobieta rodzi pierwsze dziecko po 40 ale jeśli już odchowałaś dzieci i nie planowałaś kolejnego to usunęłabym i spokojnie żyła a nie zaczynała wszystkiego od początku

Gość gość
Psychole to watek sprzed 5l. Dziecko juz pewnie bardzo dobrze sie ma. :-)