Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syropowa mama

Syrop z cebuli albo buraków, jak działaja?

Polecane posty

Gość mam drobna córcie
Dobre pytanie... niby dziala na kaszel, ale jak dokladnie i jak jest dobre to nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość syropowa mama
Nikt nie stosuje juz domowych sposobów leczenia? Pytam o te syropki robione w domu bo nie chce z byle przeziebienia ładowac w dziecko chemii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość flavaq
Z buraków niewiem bo nie próbowałam ale z cebuli działa.Jestem w ciąży i ostatnio dopadło mnie przeziębienie a że leków nie można to postanowiłam zrobić syrop z cebuli ze słabym nastawieniem że mógłby pomóc a jednak bardzo się zdziwiłam bo naprawde działa i pomaga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość syropowa mama
No to dzisiaj dziecku podam... Zobaczymy efekty... katarzy i kaszle... niby ma to podziałac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ccceebulka
Ja z cebuli robie zawsze i wieczorami wypijam szklanke mleka z miodem i czosnkiem zawsze działa już na drugi dzien , mój roczny synek jak miał kaszel to tylko po suropie z cebuli mu przechodzi szubko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Są łatwe do zrobienia
i smaczne, a potrzebne do ich przygotowania surowce, takie jak cebula, czosnek czy miód, większość z nas ma we własnej kuchni. Zazwyczaj korzystamy z gotowego syropu na kaszel. Czasami jednak może się przydać babciny przepis na tego typu lek. Gdy chrypka i kaszel zaczynają dokuczać w weekend, nie bardzo ma się ochotę na opuszczenie ciepłego domu i wędrówkę do apteki, szczególnie gdy jest do niej dość daleko. Wówczas ulgę może ci przynieść naturalny syrop przyrządzony z produktów spożywczych, które znajdziesz w szafce kuchennej i lodówce. BURAKOWY Obierz i pokrój w kostkę duży burak czerwony. Zasyp 4 łyżkami cukru i odstaw w zamkniętym słoiku na dobę. Kiedy już burak puści sok, przecedź syrop i przelej go do butelki. Pij dwa razy dziennie po łyżce stołowej. CEBULOWY Zetrzyj jedną cebulę na drobnej tarce, wymieszaj z taką samą ilością miodu, zagotuj i wyciśnij przez płótno. Pij syrop 3–5 razy dziennie po łyżce stołowej. CZOSNKOWY Weź 12 ząbków czosnku. Obierz każdy z nich, a potem zmiażdż, np. przeciskając przez praskę. Następnie zmieszaj z 1/2 litra przegotowanej wody, sokiem z 2 cytryn i 4 łyżkami miodu. Trzymaj przez kilka godzin w zamkniętym naczyniu. Pij 2 razy dziennie po łyżce stołowej. Syrop trzymaj w lodówce. CYTRYNOWY Do słoiczka wlej 2 łyżki soku cytrynowego i tyle samo octu jabłkowego. Dodaj dwie łyżki miodu, najlepiej lipowego lub akacjowego. Zakręć słoik i mocno nim wstrząśnij. Pij po łyżeczce 4–5 razy dziennie. Jeśli męczy cię suchy, napadowy kaszel, sięgaj po syrop nawet co 2 godziny. CHRZANOWY 100 g korzenia chrzanu obierz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach, zalej pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Następnie wyciśnij sok przez płótno i wymieszaj ze 100 g miodu. Syrop chrzanowy pij 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×