Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem jak to zrobic

zadanie z matematyki! Proszę o pomoc.

Polecane posty

y=x^2 y=4x+3 x^2 > x do potęgi drugiej. wiem, że zaraz pojawią się wypowiedzi typu idź do szkoły, poszukaj w książce, jak to nie mieliście tego itd. więc z góry piszę, nie mieliśmy tego na lekcji i nie wiem jak to zrobić. w książce patrzyłam. przejrzałam cały temat i nie ma! więc pewnie nie mam tego robić... chciałabym wiedzieć jak to się robi. btw. mieszkam w uk, a tutaj nie tłumaczą wszystkiego tak jak w polsce... czego bardzo mi brakuje. proszę o pomoc. :(

ktoś??

Gość napisz dokładnie treść zadania

"rozwiąż każdą parę równań kwadratowych"

Gość jasia mat
nie za bardzo rozumiem w pierwszym poście napisałaś na początku dwa równania, one mają być spięte klamrą (tzn. ma to być układ równań, który trzeba rozwiązać?) Jeśli tak to możesz to rozwiązać np. graficznie: szkicujesz parabolę y=x^2 oraz prostą y=4x+3 na jednym rysunku i odczytujesz punkty przecięcia się tych dwóch wykresów ( to będą rozwiązania) a to x^2>x to jest już inny przykład? jeśli tak to przenosisz x na lewą stronę nierówności i rozwiązujesz nierówność kwadratową.

nie, napisałam, że x^2 oznacza x do potęgi drugiej

Gość jasia mat
aha, ok w takim razie rozwiązujesz ten układ równań tak jak wyżej napisane albo algebraicznie: y=x^2 y=4x+3 przyrównujesz te dwa równania x^2=4x+3 a następnie x^2-4x-3=0 i rozwiązujesz jak równanie kwadratowe, tzn. liczysz deltę i pierwiastki

dziękuję!! 👄❤️