Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anty grrrrr

Składka na ślubie !!!

Polecane posty

Gość anty grrrrr

Byłam ostatnio na 2 ślubach... i byłam w szoku, gdyz na obu podczas mszy zbierali składkę !!!! Nie mówiąc już o tym, że spotkałam się z tym również na pogrzebie... jak daleko może sięgać pazerność !!??!!

w niedziele bylam na czuwaniu przy ciele (dzien przed pogrzebem zwierzenia rodziny) i tez skladka byla..choc nawet mszy nie bylo,a zreszta kosciol zostal oplacony!

Gość -A mnie się wydaje
Że ludzie sami księży tego uczą. Gdyby raz drugi nikt nie dał to by się tego pazerstwa oduczyli. Ja nawet na zwykłej mszy nie daje. Bo z jakiej niby racji? Mnie jak te dwa czy pięć złoty braknie na chleb to ksiądz napewno mi nie da. Oni rozbijają się drogimi samochodami a są ludzie którzy nie mają co dziecku dać jeść. I żeby nie było jestem bardzo wierząca! W Boga nie w księży!!!

Gość a co w tym dzienego
w czasie kazedj Mszy jest skladka. Ale nie chcesz, nie dazaj, zbierajacy z nozem nie chodzi..

Gość jak mialam slub
to tez nie chcialam zeby bylo skladki, chcialam dac dodatkowo do koperty ksiadz sie na to nie zgodzil, bo niby skladka zawsze byla na slubach i to swiadek ma wziasc tace i przejsc, tak mnie w...wil w dzien slubu, zamieszanie i nawet zapomnialam ze miala byc skladka nikt nie przeszedl ksiadz sie nie upomnial:)

Gość składka to moze być
w liceum na browara:o gdybyś chodziła regularnie do kościoła wiedziałabyś ze to się nazywa ofiara...:o

mnie najbardziej wkurza taca podczas pogrzebu, kiedy ksiadz mowi najpierw, ze u nich w parafii jest tradycja, ze za miesiac (lub inny czas) jest odprawiana msza za zmarlego, a taca jest przeznaczona wlasnie na to - wiadomo, ze zrospaczona rodzina da wieksze sumy - to zerowanie na tragedii ludzi jak 1,5 roku temu tak bylo na pogrzebie mojego 35 letniego brata ciotecznego to w koszyku byly prawie same 50, gdzieniegdzie 20, a kasa wypadala z koszyka, musieli ja upychac

Gość ty a co było w kościele
2000 lat temu bo jakos cholera sobie przypomniec nie mogę...:D

Gość ale o co Wam chodzi
Nie ma obowiazku robienia slubu koscielnego ani katolickiego pogrzebu. Nie musicie tez chodzic na takowe. A jesli jednak chcesz miec ten slub czy pogrzeb, to przestrzegaj prawa koscielnego - dbaj o potrzeby Kosciola (tak, finansowo tez)

Gość to ja wam powiem ze mój
ksiadz nie dość ze zbiera ofiare na tacę, to jeszcze zbiera na sprzątanie kościoła po 50zł od rodziny na rok, i zbiera na remont kościoła. ja ostatnio dałam 500zł. miesiac temu wyszłam za maz, nie wziął od nas ani złotówki, w maju urodze dziecko, więc w czerwcu trzeba będzie je ochrzcić, też znając życie nic od nas nie weźmie. oprócz tego za darmo chodze z mamą sprzątać w kosciele i układać kwiaty. raz do roku organizujemy festyny parafialne dla dzieci. na wiosnę mamy zamiar jako parafia przerobić starą salkę katechetyczną, która jest przy kosciele w pokój dla matki z dzieckiem. zróbcie sobie z tymi informacjami co chcecie...

Gość dlaczego nagle wszyscy
krzykacze tak ucichli?? nie rozumiem... a tyle mieli do powiedzenia:D

Gość anty grrr
Czy wy nic nie rozumiecie? Ja nie mam nic przeciwko dobrowolnej składce/ofierze w czasie mszy świętej... ale ślub czy pogrzeb to jest ceremonia, to jest wyjątkowa okazja, gdy rodzina i tak wykłada sporą kasę, właśnie po to, by uroczystość odbyła się w spokoju, podniosłej atmosferze i skupieniu... własnie dlatego płaci się .... a sciślej daje się "co łaska, ale nie mniej niż"... I dlatego uważam chodzenie z tacą (a tym bardziej wysyłanie np świadka, by to zrobił) za skandaliczny przykład pazerności. Pytałam o to księdza, który udzieli mi ślubu - powiedział, że nie wyobraża sobie zbierania ofiary na ślubie, a tym bardziej na pogrzebie... i co wy na to?

Gość nika1234
Zgadzam się z autorką tematu. Co innego msza w zwykły dień a co innego ślub i pogrzeb za które się płaci sporą kasę. Nie wiem po co i na co jeszce zbieranie ofiary. Płacę 500zl za ślub i wydaje mi się ze ta kwota powinna wystarczyć. A tak na marginesie to kiedys była ofiara podczas mszy ale nikt wczesniej z osob ktora ja zamawiały nie płacił za nia tylko było to naturalna kolej rzeczy. A teraz księża wymyślili zapłać za msze i jeszcze zbieraja ofiarę albo jedno albo drugie.

Gość anty grrr
Dokładnie.... skoro to jest wg nich masza jak każda inna (za składką) to dlaczego jest pobierana wysoka opłata, szczególnie, jeśli organista i przystrojenie kościoła jest zapłacone...

Gość hiloiuhil
byłam niedawno na slubie za który młodzi zapłacili 400zł ksiedzu plus 100zł organiscie plus 50 zł do puszki na sprzatanie i jakie było moje zdziwienie kiedy ksiądz zaczął chodzic z tacą a po mszy normalnie u nas jest zwyczaj obejśc poza ołtarz i tam tez stała taca na ofiarę, to było po prostu niesmaczne