Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmarznięta

Jak to naprawdę z L4 jest???

Polecane posty

Gość zmarznięta

Ja to jest z tym zwolnieniem L4? Po 33 dniach wypłaca ZUS, ale ja mam się zgłosić do ZUS-u, czy robi to pracodawca, pieniądze wypłaca ZUS, czy pracodawca a potem ZUS mu zwraca?Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać,a księgowa w mojej firmie jest niedorozwinięta i sama mało wie :(

Gość zmarznięta
No tak...przeciez jestem na zwolnieniu dlatego ze nie chce mi sie pracować... Proszę o normalne odpowiedzi.

Gość zmarznięta
nie wierzę ze nikt nie wie :(

Gość zmarznięta
Diagnoza przez monitor...to jest to....nie życze ci takiej "symulacji" jak ja mam

ja jestem na L4 , więc przez pierwsze 33 dni L4 wypłaca ci pracodawca później ZUS .Jeśli twój pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób - czyli tak jak u mnie będzie to wyglądało tak : ----- wypłata na konto ,u mnie tj.10. każdego miesiąca - bo wcześniej tak dostawałam.... ----ja przesyłam L4 do mojej firmy listem. ----moja wypłata to średnia z ostatnich 12 miesięcy.

Gość zmarznięta
A kto robi wpłatę na konto? ZUS czy pracodawca? Moja firma zatrudnia mniej ludzi (14 osób).To ja musze coś w ZUS-ie załatwiać czy firma to zrobi?

Gość zmarznięta
Nie irytuje się bo lekarz mi zabronił :P

ojj tego nie wiem , ale chyba musisz wysyłać L4 do ZUs- u , a zus o ile twoja firma przesłała twoje dane do zus-u też będziesz dostawała na konto , jeśli nie przekazała danych to o ile sie

Gość ciekawa malo zarabia
A jak jest z tą średnią z ostatnch 2 miesięcy? Czy jeśli miałam pożyczkę w zakładzie pracy to to się wlicza do średniej? Np. zarabiam powiedzmy 2000 zł. Ale przez ostatni rok spłacałam pożyczkę zaciągniętą w firmie po 100 zł/m-c. Czyli wypłacali mi na konto 1900 zł. Czy będą zatem liczyć serdnią z tych 2000 zł czy z 1900 zł?

Nigdzie nie musisz chodzić L-4 oddajesz do zakładu pracy.Rozliczenie nastepuje miedzy zakładem pracy a ZUS-em. Trzymaj sie cieplutko na tym zwolnieniu i dbaj o siebie:)

Gość zmarznięta
Dziękuję za odpowiedz :D

Gość julianna2009
Dostaniesz tyle ile masz na umowie obowiązujacej przez ostatnie 12 miesięcy (zakładam ze mówimy tylko o pensji bez jakiegos szczegolnego systemu premiowania)Pozyczka nie ma tu nic do rzeczy:)