Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniołekfiołekróżyczkabez

Slub cywilny - przysięga

Polecane posty

Gość aniołekfiołekróżyczkabez

Powiedzcie mi,bo nigdy nie byłam na ślubie cywilnym,jak to jest w trakcie składania przysięgi małżeńskiej.Czy para jest (powinna byc)zwrocona ku sobie i skladć przysiege czy tak poprostu tempo gapia sie w urzednika i powtarzaja po nim te slowa

Gość wielka wredniara
para najpierw siedzi,słucha przemowy o dzieciach,rodzinie,pomaganiu sobie itd(ja miałam to na przysiędze ale mało co z niej pamiętam)potem wstają,zwracają się ku sobie i mówią ''Tekst przysięgi w Urzędzie Stanu Cywilnego Pan Młody: "Świadomy praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny Uroczyście oświadczam, że wstępuje w związek małżeński z ... i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe." Pani Młoda: "Świadoma praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny Uroczyście oświadczam, że wstępuje w związek małżeński z ... i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe." ja byłam tak zestresowana na moim ślubie że z samego urzędu niewiele pamiętam.

Gość aniołek fiołek różyczka bez
dzieki,wlasnie o taka odp mi chodzilo,pytam bo widzialam kilka filmow ze slubu usc i ci ludzie tak jakos jakby z przymusu klepali ta przysiege wcale na siebie nie patrzac,tylko na urzednika.Zastanawialm sie czasem czy oni sie wogole znaja tylko na to popatrz http://www.youtube.com/watch?v=whSqJoq2HAo

Mówimy zwróceni do siebie. My z narzeczonym byliśmy lekko zdenerwowani (ja nawet bardzo) i wpatrywaliśmy się w panią kierownik urzędu jak cielęta, miło i grzecznie zwróciła uwagę że możemy zwrócić się do siebie i na siebie patrzeć, bo sobie wzajemnie ślubujemy. :)