Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magdan

kaszel u niemowlęcia

Polecane posty

moje 5-miesięczne dziecko ma dziwny kaszelek, od 2 dni, jakby się zachłystywało, kaszle chwilę, potem koniec, po jakimś czasie znowu. Nie gorączkuje, nie ma kataru. Wiecie, co to może być? Czy mogę - za zaleceniem farmaceuty - podawać mu Prawoślaz?

Gość SSSynowa
może wkłada rączki do buzi, krztusi się i stąd ten kaszel.

Ja się nie zgodzę ze stwierdzeniem, że kaszel sam przejdzie. Niewyleczony może przejść dalej, na oskrzela, płuca. Na Twoim miejscu poszłabym z dzieckiem do lekarza. Powiem Ci jak było u nas. Córeczka wieczorem dostała bardzo wysokiej gorączki, rano wezwaliśmy lekarkę, która nic nie stwierdziła (prawdopodobnie reakcja na wirusa panującego w domu, bo ja i mąż też wówczas chorowaliśmy). Powiedziała, żeby zbijać temperaturę. Po kilku dniach pojawił się katar i kaszel (tak też pani doktor przewidywała), ale stwierdziła, że samo przyszło i samo pójdzie. Po nastęnych kilku dniach kaszel się zmienił i zaczął mnie niepokoić. Poszliśmy do innej lekarki, która po osłuchaniu malej powiedziała, że to nie jest taki sobie zwykły kaszelek. No i się zaczęło.Syropy, jeden, drugi, trzeci (oczywiście nie wszystkie na raz), maści, a teraz jest na antybiotyku. Następnym razem na pewno nie będę czekała tylko od razu pobiegnę do lekarza. Tobie też to radzę, bo być może to taki zwykły kaszel i sam przejdzie, a może nie i coś się z tego rozwinie.

Być może, gdybym nie słuchała tamtej lekarki i od razu jak córeczka zaczęła pokasływać poszłabym z nią do lekarza, to wystarczyłby zwykły syrop. A tak niestety skończyło się na antybiotyku i mam nadzieję że on pomoże, bo na razie nie widzę wiekiej poprawy. DOdam, że każde podanie antybiotyku to koszmar, mała nie chce go przyjmować w żadnej postaci, a musi. Wyrzucam sobie, że mogliśmy tego uniknąć...

No i już po lekarzu! Osłuchowo nic nie słychać, ale dostał antybiotyk, to ponoć początek zapalenia oskrzeli!

Gość o kurrrrrrrrde
ten lekarz to wróżka?nic nie slychać a zapalenie oskrzeli i antybiotyk????ja pierdziele

Przeraża mnie, że lekarze pezepisują maluszkom antybiotyki jak cukierki, bo tak najprościej. U mojej córeczki osłuchowo było coś słychać, ale lekarka najpierw próbowała leczenia bezantybiotykowego, dopiero gdy to nie przyniosło skutku przepisała antybiotyk. Ale jeżeli nic nie słychać to skąd pewność że to zapalenie oskrzeli? Dziwne, ale medycyny nie skończyłam, więc widocznie się nie znam.

Wiesz, Miśka, wolę zaufać lekarce, niż potem męczyć się z dzieckiem tygodniami. Ona jest naprawdę dobra, niestety, od wczoraj synek zaczął gorączkować, więc myślę, ze ona wie, co robi. Nie jest to moje pierwsze dziecko; ze starszym było podobnie (nie pamiętam, czy miał 4 czy 7 m-cy), tylko wtedy dostał antybiotyk, teraz ma prawie 3 lata i jest ok. Pediatra moich dzieci jest dobrym pediatrą; swoją drogą też byłam (przy 1 dziecku) przeciwniczką antybiotykoterapii, ale wiem, ze to skuteczne i raczej skutków ubocznych nie przynosi. Pozdrawiam ;)

Więc ma też gorączkę? Nie wiedziałam. Ja mimo wszystko nie jestem zwolenniczką antybiotyków, sama po sobie widzę, że po pewnym czasie one już nie działają i jestem bardziej podatna na choroby... Ale oczywiście nie kwestionuję zaleceń lekarzy - to w końcu oni skończyli medycynę i są kompetentnymi ludźmi w tej dziedzinie (mam nadzieję) , a nie ja. Zawsze podaję małej lekarstwa czy nawet antybiotyk, jeżeli lekarz tak zalecił. Życzę dużo zdrówka dla Maleństwa:) Trzymaj się i pozdrawiam:)

Gość Gość

Całkiem cichy inhalator pneumatyczno-tłokowy Novama Familino PRO Flaem, a to co piszą w sklepie i w recenzjach o nich to wszystko potwierdzam pod kątem jakości. Z głośnością inhalatora miałem wcześniej problemy, dlatego wskazuję na ten punkt, jako też dość istotny przy zakupie