Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filozofka religijna

Czy zgodziłabyś się aby Twoje dziecko chodziło na lekję religii innego wyznania?

Polecane posty

Gość filozofka religijna

Hej, co sądzicie na ten temat gdyby w Polsce wprowadzono dodatkowa lekcje religii np. islam czy pozwolilybyscie swojemu dziecku aby uczeszczalo na te lekcje, bo np. chce poznac ta religie???

Gość filozofka religijna
a dlaczego?

Gość boże co za durny pomysł
ja bym swojego (przyszłego ) dziecka nawet z chęcią nie posłała na normalną polską religie , które jest do doppppyyy

Gość filozofka religijna
dlaczego tak a dlaczego nie?

Gość teraz lekcja religii
to lekcja 'wyznaniowa'- uczniowie modlą sie tam itd- tego typu 'zajęcia' powinny odbywac się gdzieś w salkach katechetycznych, przy kościele... i byc tylko dla chętnych w szkołach powinno byc religioznawstwo- nawet jeśli miałoby się zajmowac tyko religią chrześcijańską i jej odmianami (choc to byłoby niesprawiedliwe)

Gość filozofka religijna
Nawiązuję do tematu i sie wlasnie zastanawiam co bym zrobiła gdyby moje dziecko przyszlo nagle z takim pomyslem http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7157350,Wlochy__Kosciol_krytykuje_rzadowy_projekt_nauczania.html

A ja poczekałabym aż będzie dorosłe na tyle, żeby samo mogło zdecydować o sobie. Do tego czasu w ogóle nie posyłałabym go na tzw. "lekcje religii" Jestem zasadniczo przeciwko chrzczeniu dzieci kiedy jeszcze nie mają własnego zdania, dla mnie to jest jak werbowanie wiernych podstępem i jest beznadziejne.

Gość gruszkakula
Właściwie to zgodzę się z osobami powyżej, na religię jako taką nie chciałabym, aby chodziło (choć trudno mi przewidzieć, czy bym zabroniła, gdyby nalegało, ale raczej nie). Ale na religioznawstwo - proszę bardzo.

Gość uprock
W polskim talibanie jest to (niestety) nieprawdopodobne. W tym kraju rzadza klechy i nigdy do takich "bezecenstw" jak nauka innych religii nie dopuszcza. Zreszta, wszystkie religie sa dla slabych ciemniakow, wiec lepiej niech moje dziecko nie chodzi na zadna religie

Gość dhfsabfjsadnlasdsdgsh
człowiek inteligentny powinien znać różne religie, dlatego religioznawstwo jak najbardziej.

Gość do uprock
jestes ograniczona osoba skoro twierdzisz ze religie sa dla ciemniakow, gratuluje kregoslupa. I zeby dziecko w przyszlosci moglo zdecydowac w co wierzyc to trzeba go zapoznac z roznymi religiami.

Gość filozofka religija
A co gdyby nagle w naszej wspaniałjej Polsce jakiś pastor wprowadził nowy przepis , wktorym uczniowie mogli by wybrać religie katolicką albo protestancka???/

Gość a religioznawstwo tak
ale na "religie" nie. Sama mialam zajecia z religioznawstwa, w ramach przedmmiotu humanistycznego na studiach i to byly bardzo ciekawe zajecia. Lubie sluchac i uczyc sie o innych wyznaniach ;)

Gość uprock
Czlowiek powinien wierzyc w siebie, a nie zawodowych kaznodziejow i sprzedawcow wiary.

Gość filozofka religijna
uprock mas racje te mysle zze jesli wiara czlowieka jest silna to nie zacznieierzyc co chwile w co innego