Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katrina23

czy ciązajest mozliwa?

Polecane posty

Ja wiem ze stosunek przerywany to zadna antykoncepcja ale chciałam zapytac: czy przy regularnych cyklach i obserwacji śluzujakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w czasie dni niepłodnych.

Gość gryczka
W czasie dni niepłodnych, jak sama nazwa wskazuje - zerowe. Problem polega na tym, że nie zawsze wiadomo na 100%, że to dzień niepłodny. W zasadzie kalendarzyk i stosunek przerywany to nie antykoncepcja.

Gość kozetka
ale nie bierzesz pod uwage, ze w plynie ejakulacyjnym sa plemniki zdolne do zaplodnienia, a plemniki zyją nawet do 5 dni. Wiec jesli kochasz sie w dziem moeplodny to mzoe zostac w Tobie plemnik i za dwa lub 3 dni gdy wystapi owulacja moze dojsc do zaplodnienia.

Gość gryczka
Ale według kalendarzyka dni niepłodne to te, w które można bezpiecznie się kochać także wokół owulacji (dlatego właśnie te 3-5 dni przed uważane są już za płodne). Tak czy inaczej to niepewna metoda, nawet jeśli dokładnie znasz swój organizm, coś może się przesunąć. A jeśli preejekulat trafi na przesuniętą owulację to nigdy nie wiadomo...

Ja wiem,ze ryzyko zawsze istnieje i zdajemy sobie z moim chlopakiem z tego sprawę.Tylko ze problem polega na tym ze nie chce brac tabletek i jakichs tam plastrów a wiem ze niektóre srodki anty powinnosie uzywac dopieo po urodzeniu dziecka.Wiec jaka antykoncepcja mi pozostaje?Jak narazie stosujmy najbardziej niepewna metode ale jakby co zdajemy sobie sparwe czy to grozi, tzn jakie sa konsekwencje naszego postepowania.Tragedii nie bedzie jesli zajde w ciaze ale chcielibusmy jescze troche poczekac na baby.

Gość hendre
Oczywiście. Stosunek przerywany i kalendarzyk to bardzo zawodne sposoby, wręcz pułapka. Należy stosować przede wszystkim prezerwatywy i środek plemnikobójczy, a przede wszystkim odwiedzić ginekologa i poradzić się (antykoncepcja dla kobiety). Odwagi !

Gość dariucha 2cc
katrina23- jezeli znasz bardzo dobrze swoj organizm to niepowiinas zajsc w ciaze , ale powiem ci ze odważna jestes , ja biore tabletki , a facet musi miec dodatkowo prezerwatywe inaczej nieyobrazam sobie uprawiac sex a potem sie stresowac i czekac na okres , i przyznam ze dalej mam watpliwosci :O

Gość gryczka
Moja opinia jest taka, że przerywany to żaden seks... Katrina, gumki są naprawdę skuteczne, gdy są prawidłowo używane, może zdecyduj się na gumki i stosunek do końca podczas dni niepłodnych, zamiast przerywanego. Będziecie mieć więcej przyjemności z seksu, a zabezpieczenie lepsze. Dariucha, nie przesadzaj, tabletki i gumka to naprawdę wystarczające zabezpieczenie, myślę, że niepotrzebnie się boisz.

Gość dariucha 2cc
gryczka-- ja sie boje panicznie ze zajde w ciaze dlatego tak "przesadzam" ,ale wiekszosc osób mówi mi ze niezajde tak w ciaze

Gość gryczka
Jestem pewna, że nie zajdziesz. Znam kilka kobiet, które z samymi tabletkami uprawiały seks do końca, z wytryskiem w środku i żadna z nich nie zaszła. To bardzo skuteczna metoda, działająca aż na trzy sposoby!

kochane ja sie nie stresuje, ze będę w ciazy-obojem zdajemy sobie sprawę z ryzyka zajścia w ciążę. Ale powiem Wam jeszce iz moj partner jest zdania ze nie potrzebujemy dodatkowego zabezpieczenia skoro jestesmy odpowiedzialni za to, co robimy i to mnie troche niepokoi i dziwi, czyzby chcial szybko zostac tatusiem:)

Najlepiej by było, gdybyś codziennie rano (przed 7.30h) mierzyła sobie temperaturę, a do tego w ciągu dnia obserwowała śluz. Takie obserwacje pozwoliłyby Ci wyznaczyć owulację, a co za tym idzie, również fazę niepłodną. Jeśli zaś chodzi o ryzyko zajścia w ciążę: 1. do 5 dnia cyklu - praktycznie nie ma szans 2. później jest faza niepłodności względnej - i tu własnie jest temat żywotności plemników, istnieje też zawsze ryzyko przesunięcia się owulacji (jednak już przy obserwacji powiedzmy 11 cyklu będziesz wiedziała ile dni jest "bezpiecznych":) 3. faza płodna - czas od 6 dnia przed owulacją do 3 dnia po niej 4. faza niepłodności - nie ma biologicznej (komórka jajowa na 100% obumarła) możliwości zajścia w ciążę