Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znowu mam przechlapane

Jak sie robi taki najzwyklejszy sos?

Polecane posty

Jak sie robi sos ?:-o Mama mi kazala a ja nie mam pojecia :-o Taki zwykly,wiecie z nozek od kurczaka.. Mamie zawsze taki gesty,jasny wychodzi..pomozcie szybko.. Najpierw trzeba wywar z bulionu,tak? I co dalej?Podsmazac te nozki i tak do bulionu z tym tluszczem wlac?

Zagotuj troche wody w garnku (tyle zeby kuraka przykrylo), do gotujacej wody wrzyc mieso. Dorzuc do tego startej marchewki troche, cebuli pokrojonej w kostke, kostke rosolowa i przyprawy. Pogotuj z pol godz, 40 min. Potem smietane zmieszkaj z maka i stopniowo powoli dodaj do sosu mieszajac zeby sie nie zwazylo. Zagotuj i gotowe.

Gość zastawa stołowa
Posyp mięsko solą i pieprzem, następnie podsmaż(tak by mięso lekko się zarumieniło). Kiedy nóżki będą już rumiane podlej je wodą tak aby były zakryte. Do tego marchewka, ew pietruszka, kawałek cebulki, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawy do smaku. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj zasmażkę, aby sosik był gęsty.

Gość nikitanikita
z nóżek,. znaczy udek? i one mają potem całe być w tym sosie czy pokrojone mięso? jeśli mają być w całości, to najpierw je podsmaż, potem wrzuć do garnka z gorącą wodą, dodaj warzywa pokrojone albo starte - marchewka, pietruszka, gdy wszystko będzie ugotowane zapraw mąką (zagęścisz w ten sposób,)przypraw do smaku solą,pieprzem, magi, papryką,wegetą i gotowe! ps-nie wyobrażam sobie sosu drobiowego zaprawianego śmietaną, tak jak ktoś tu pisał :o

Gość sos z mojej pyty konrada
sie do Twojego jedzenie nada,wiec wez go szybko possil i popiesc mala bo juz mi nabrzekla moja pala i zaraz bede tryskac sosem na Twoje owoce ;-)

Ooo dzieki :D Ide gotowac :)

Gość nikitanikita
acha, oczywiście do tej wody, co masz wrzucić te udka dodać trzeba najważniejsze - listki laurowe i ziela ang.

nawet nie wiedzialam,ze to takie proste :D