Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XCFJAUGUAR

Nie wiem, jaką metodę wybrać...

Polecane posty

Gość XCFJAUGUAR

Witam (jestem niedawno po ślubie, oboje mamy po 26 lat) chodzi o to, że nie wiem jak zabezpieczać się przed ciążą. Nie chcę mieć więcej niż dwójki dzieci, a liczne potomstwo ta ja będę miała.... PO MOIM TRUPIE. Przekonania takie mam dlatego, że wychowałam się w biednej, patologicznej, wielodzietnej rodzinie, jednej z najgorszych w mieście. Bojąc się, że resztę życia spędzę podobnie jak dzieciństwo, postanowiłam się uczyć, zdobyłam wyższe wykształcenie. Mam pracę i z domu już/ nareszcie uciekłam. Oboje z mężem, ustaliliśmy, że dzieci "zrobimy sobie" dopiero jak będziemy już usytuowani finansowo, nie tak jak moi rodzice, którzy byli po prostu nieodpowiedzialni i bez wyobraźni. Bo jak inaczej ich nazwać, jak mieli osiem dzieci, nie mając własnego domu. Warunki były okropne. Więc postanowiłam wstrzymać się jeszcze z potomstwem, ale nie powstrzymam się od niego ;) Więc jakie metody zapobiegania ciąże proponowałybyście mi, ale tak na "dłuższą metę"? Chodzi mi oto, aby po kilku latach nie okazało się, że jestem bezpłodna itd.

Gość XCFJAGUAR
Nie. Badaliśmy się, i jesteśmy oboje "OK". Ale jak zapytaliśmy się go (lekarza) o zapobieganie ciąży to on coś o jakimś NPR zaczął...

Naturalne planowanie rodziny mierzysz emperature w cipce codziennie oglaszasz sluz i robisz tabelki :D inaczej kalendarzyk małzenski

Gość może tabletki
może dobrze dobrane tabletki antykoncepcyjne ??? ja brałam od 19 do 32 roku życia potem zaszłam w ciążę bez problemów, dziecko zdrowiutkie tabletki nie powodują bezpłodności, pod warunkiem, że przed braniem zrobisz wszystkie potrzebne badania lub jak wolisz to prezerwatywa + wypisana zawczasu recepta na escapelle, na wypadek pęknięcia gumki + kalendarzyk ale to mało wygodne

Gość XCFJAGUAR
Czyli tabletki antykoncepcyjne nie powodują żadnych chorób?

Gość asdasdas
ja brałam tabsy przez 13 lat. Teraz jestem w ciąży i jak na razie wszystko jest OK :)

nie pod warunkiem ze sa dobrze dobrane i przed zrobisz serie badan masz 26 lat a zadajesz tak tandetne pytania ?? prowokacja ??

Gość domdom
polecam tabletki. Bralam przez 9 lat, teraz jestem w 8 m-cu ciazy...

Gość może tabletki
gdyby powodowały choroby, to nikt by ich nie brał owszem, mogą wystąpić objawy uboczne, to indywidualna sprawa czasem trzeba wypróbować różne rodzaje tabletek, zanim trafi się na odpowiednie dla siebie, bo lekarz też człowiek i nie zawsze za pierwszym razem się uda super dobrać tabsy ja musiałam raz zmienić, okazało się, że o wiele lepiej toleruję tabletki z większą dawką hormonów niż te nowoczesne, niskodawkowe był to Cilest i nie miałam ani jednego objawu ubocznego :)