Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokrotaania

Byłe siostry zakonne...

Polecane posty

Gość stokrotaania

Co sądzicie, o kobietach, które występują z zakonu (jeszcze przed ślubami) ? Co byś zrobił gdyby Twoja nowa dziewczyna powiedziała Ci, że np. 3 lata była w zakonie ?

Gość stokrotaania
Jestem kobietą, ale gdyby mój mąż by mi powiedział, że była w seminarium (co jest niemożliwe ;)), to na pewno wolałabym to niż agencję ;)

Gość stokrotaania
Chopok nie obrażaj, ja znam dwie byłe siostry wstąpiły w młodym wieku, ale wystąpiły przed ślubami (czyli w obliczu Kościoła, mogą wsiąść ślub z facetem i nie ma żadnej przeszkody), jednak po czasie stwierdziły, że to nie ich droga i wystąpiły...

Gość teinna
nic nie myślę, skoro stwierdziły,że to jednak nie ich miejsce, to po co miały w to brnąć, nie miałoby to sensu.

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
takie sluby są najszybciej po 5 latach i to rzadko po tym czasie. Ten czas jest dawany własnie po to, żeby były pewne swojego powołania. Mam dwie koleżanki ( dawniej imprezowiczki jakich mało), które wstąpiły do zakonu, jedna z nich do bardzo rygorystycznego, zamkniętego, druga jest misjonarką. Czekam aż im się odwidzi i napiję się z imi znów wódki :D

Gość stokrotaania
Śluby wieczyste składane są po 8 latach -postulat, nowicjat i juniorat. ;) Przez 8 lat siostra może się zastanowić czy chce być tam czy nie ;)

Gość stokrotaania
Do rosja na mapie - oczywiście, że mogą nie być dziewicami, zakon przyjmując kobietę do zakonu tego nie sprawdza ;D Zresztą zdarzają się przypadki, że do zakonu wstępuję wdowa.

mój brat ożenił sią z byłą zakonnicą była jak anioł a po 3 latach zamieniła się w diabła jak urodziła mu bliźniaki rozwiodła się z nim a on się rozpiłi zmarnował życie powiedziała że wzięła slub bo chciała miec dzieci a nie chciała żeby sąsiedzi powiedzieli że się skurwiła więc mążbył jej tylko potrzebny do zapłodnienia NIE MAM DOBREGO ZDANIA O ZAKONNICACH tych byłych i obecnych

Gość stokrotaania
Droga Joasiu, wina zawsze jest po obydwu stronach. Rozumiem, że jesteś po stronie brata, ale myśl racjonalnie.

Gość ja bym sie w ogole bala takiej
ktora wstapila ( no chyba ze po jakims zawodzie milosnym, smierci narzeczonego) innych nie rozumiem. Balabym sie, ze sa uczuciowo zimne, aseksualne i nawiedzone

Gość erewr324324
Ja bym się cieszył, jakby mi dziewczyna powiedziała, że była 3 lata w zakonie. To znaczy, że jest niewyzyta seksualnie i bedę miał z nią wspaniały seks.

Gość lulejbi
jak to jest z tymi siostrami które wstępują niby jako wdowy już? Zastanawiałam się kiedyś na tym, że w dzisiejszych czasach co druga babuszka pragnęłaby przecież w wieku 80 lat zostać taką "niemalże świętą" i wstąpić do zakonu, ale jakoś o masowych wstąpieniach babć nie słychac, więc to może wcale nie jest takie proste dla nich, by żyć w takim uświęceniu do ostatnich chwil życia? Nie mówcie że wcale duzo babć nie chciałoby być w zakonie, przecież one o tym marzą!

Gość stokrotaania
[cyt. "ja bym sie w ogole bala takiej, ktora wstapila ( no chyba ze po jakims zawodzie milosnym, smierci narzeczonego) innych nie rozumiem. Balabym sie, ze sa uczuciowo zimne, aseksualne i nawiedzone" ] Ha ha, dawno się tak nie uśmiałam zimne, nawiedzone i aseksualne. Zapewniam Cię, że nie są takie ;) To normalne kobiety. Co do tych wdów, oczywiście, nie do każdego zakonu przyjmują i muszą być spełnione różne warunki. Ale to temat na inny wątek.

A ja was zapewniam, że to są normalne kobiety i na pewno nie są uczuciowo zimne, aseksualne i nawiedzone. Moja żona była w zakonie i co z tego ??? Jako młoda dziewczyna udzielała się przy parafii i myślała, że jej powołaniem będzie zakon, jednak po wejściu za mury zakonu szybko zorientowała się, że to nie to. Cz to czyni z niej oziębłą lub nawiedzoną. Puknij się w czoło.

Gość gość
osoby wstępujące do zakonu wiedzą o tym że to jest dobrowolna golgota a pocieszenie na tej drodze otrzymuję się od Boga , a nie od człowieka.

Gość gość
wdowy to nie znaczy zaraz starsze wiekiem , wdowy mają czasem po dwadzieścia kilka lat .

Gość gość
Dla osób zainteresowanych tematem polecam książkę/ reportaż "Zakonnice odchodzą po cichu" Marty Abramowicz