Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulkakulkaaa

błagam o pomoc - umowa najmu, waloryzacja plisss

Polecane posty

Gość ulkakulkaaa

musze zrobić kilka umów, mam podane stawki najmu lokali, ale one sa na rok 2002, i teraz mam polecenie zebys z gusu wyszukac wskaźniki wzrostu inflacji na poszczególne lata i to obliczyć, jak wzrastalo z roku na rok, az po dzis dzien....nie wiem gdzi eto znalezc, plissss czy moglby mi ktos pomoc w tym? gdzie to moge znalezc od 2002-2009 corocznie o ile wzrastala inflacja przy umowie najmu lokalu

Gość wejdź...
http://www.lex.com.pl/wskazniki/?z=ceny&p=3_10 Na tej stronie masz podane wskaźniki wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych na poszczególne lata. Zazwyczaj waloryzację z umów najmu i dzierżawy przeprowadza się w oparciu o te wskaźniki. Obliczanie proste. Masz podaną z umowy wysokość czynszu za 2002 r. więc zacznij od wskaźnika na 2003 r. Kwotę czynszu pomnóż przez wskaźnik dla 2003 r. i dodaj do wysokości czynszu. Otrzymaną tak sumę pomnóż przez wskaźnik następnego roku i ponownie dodaj do czynszu. Postępuj tak z każdym następnym wskaźnikiem aż do 2008 r. Mam nadzieję, że jasno to napisałam. Pozdrawiam.

Gość gość
ale jak to policzyć? kwota czynszu x 0,9 czy 0,9% + kwota czynszu ? ja mam czynsz 860 złotych czylo 860x0,9 + 860 czy 860x0,9%+860 i nie wiem jak policzyć czynsz za rok 2012 - okres pół roku nie wiem jak obliczyć wskaźnik inflacji za te pół roku _ czyli ile on wynosił

Gość gość
860 x 0,9% = 7,74 860 + 7,74 = 867,74