Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam bo juz nie wiem

ile mleka

Polecane posty

ile mleka powinien zjesc 5-cio miesieczny niemowlak bo moja pedniatra twierdzi ze to co na opakowaniu czyli 5 razy dziennie 210 ml. + zupka + deserek moja tyle nie zjada nie ma szans w ogole za mlekiem nie przepada udaje mi sie jej dac mleczko na rano ok .6 wypije 100 moze 120ml. pozniej moze 90 owsianki zje i na noc kasze 180 i śpi do rana miedzy tym zupka i deserek a i tak jest spora bo ubranka jej sa na 72 a kupuje na 80 to lekko wieksze ale jakos podwijac szczegulnie nie musze .... a wazy 8,5 kg. nie chce jej karic na siłe ale mi kaza moze zrezygnowac z deserku i dawac mleko ? w tym czasie?

amój też nie lubił mleka, pozatym lubił jeść i mój pediatra nie kazał na siłe, a n iby jak miałabyś to zrobić, ale ja do doeserku i zupek dodawałam kleik i dawałam jak normalny posiłek

Nie musi jeść tyle ile na opakowaniu. Moja zawsze zjadala mniej mleka o dobre 80-100ml na raz. A co do deserku to zawsze podawałam go po daniu głównym czyli mleku kaszce. Odczekałam około pół godz i wtedy. No bo jak sama nazwa mówi to deser.

ie musi zjesc tyle co pisze policz sobie ze 5 razy 210 to ponad litr sama jakbys to wypiła nie miałabys ochoty na nic wiecjej bo bys byla wypełniona a tu dochodza stłe posiłki moj nigyd tyle nie zjadłał mleka teraz zupy to zje miske i czasem dokłdke woła :D

właśnie mi sie wydawało ze je ok. zwłaszcza ze przybiera na wadze az za dobrze , nastepnym razem jak pojdziemy do lekatrza to do jakiegos innego i sie go tez spytam :)

Gość mama tez
wiesz, wydaje mi sie, ze 5-miesieczny szczegolnie jesli je juz stale pokarmy automatycznie je mniej mleka. Moj dostawal rano mleko/II sniadanie mleko/obiad mleko/podwieczorek mleko/przed spaniem mleko. Kiedy wprowadzilismy owoce i warzywa to jeden staly posilek zastapil mleko na obiad i pozniej na podwieczorek tez. TEraz ma 8 miesiecy i je: rano geste mleko z kaszka II sniadanie-czasem mleko, czasem owoce z ryzem obiad-warzywa/mieso/zoltko/kasza podwieczorek: owoce z kaszka/ryzem przed spaniem:butla mleka z kleikiem Czyli mleka ma 400-600 ml dziennie i lekarz powiedzial mi ze to wystarczy. Rzecz jasna to nie bylo tak, ze nagle zastapilam mu 2 posilki mleczne bezmlecznymi. Najpierw dostawal po mleku troche warzyw, coraz wiecej, az w koncu odstawilismy jedno mleko, tak samo z podwieczorkiem owocowo-zbozowym.

210 dla 5 miesiecznego to za duzo moj ma 9 i je 230 dwa razy dziennie mysle ze powinnas dawac 4 razy mleko plus obiadek lub 3 razy mleko jedna kaszka i obiadek, 5 posilkow dla 5 miesieczniaka jest w sam raz.

Gość mama tez
ja do obiadu czy owocow (jesli nie sa juz gotowe ze sloiczka) dodaje kleik lub kaszke albo gotuje obiad na kaszy mannie lub ryzu, czasami platki jeczmienne i potem milksuje blenderem, do obiadu dodaje tuz przed podaniem lyzeczke oleju slonecznikowego tloczonego na zimno ( zrodlo NNKT i kwasu linoleowego). Do zmiksowanych owocow dodaje troche kaszki lub kleiku bezsmakowego i mam pelnowartosciowy posilek po poludniu. Moj pediatra doradzil mi tez dodawanie do 7 miesiaca do obiadow i owocow zageszczanych produktami zbozowymi 2 lyzeczek laktozy, co ulatwia przyswajanie energii ze zboz.

To zalezy od dziecka.Jedno trzesie sie ze szczescia jak widzi butle z mlekiem,inne nie lubi w ogole.Moja znajoma miala spokoj od 3 miesiaca z mlekiem.Zaraz bedzie mial rok i od tamtej pory nie pije a od samego poczatku byl na butli,bo ona nie miala w ogole mleka.I to nie zalezy od tego,ze zaczelo dziecko jesc inne pokarmy i ma inny smak.Moj ma 13 miesiecy i pije dwa razy dziennie mleko.TYle ile powinien,ale on sam przychodzi do mnie z butelka i je chce :) Jak nie pije to nie zmuszaj.Ale staraj sie,by w posilkach byly wszystkie skladniki jakich teraz potrzebuje :)

mama tez ma racje jak dajesz nowe potrawy jak kaszka lub obiad to one zastepuja mleko wiec daje sie go mniej po 8 miesiecu juz 2 mleka tylko na dzien wiec mysle ze dla 5 miesiecznego 3 mleka bezdie ok plus kaszka i obiad