Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Basia 123

POOPERACYJNY BRAK PRZYTARCZYCPARATHORMON

Polecane posty

Gość Basia 123

POOPERACYJNY BRAK PRZYTARCZYC(PARATHORMON) W 1995r. usunięto mi czesciowo tarczyce z powodu gruczolakow (a przez nieuwage rowniez wszystkie przytarczyce). 4 dni po operacji dostalam tezyczki,lekarz endokrynolog przez 3ms.kazal mi brac kalcjum i wit.D3. Co miesieczne badania wapnia calkowitego i zjonizowanego systematycznie spadalo w dol,moje samopoczucie fizyczne,psychiczne i intelektualne rowniez. czulam sie jak 150 letnia staroszka a mialam 35 lat. Po 5ms. endokrynolog orzekl,ze nie mam zadnej przytarczycy. Mialam podany ALFADIOL i w aptece robione wapno w platku z magnezem. Od tamtego czasu zmienilam lekarza,po raz pierwszy w 2005r. mialam zrobione badanie PARATHORMON przytarczyc wynik to: 22pg/ml lekarz orzekl,ze mam przytarczyce(on myslal,ze mam czesc przytarczyc)zmniejszyl mi dawke ALFADIOLU i wapnia CALPELOS co trzy dni. Po ponad rocznej kuracji zmienilam lekarza. Ponowne badanie PARATHORMONU dalo wynik 9pg/ml norma to (14-72)pg/ml. Nowy lekarz podtrzymal ta kuracje ,przez rok PARATHORMON spadl do 6pg/ml ,a ja ledwo slanialam sie na nogach cierpiac bol,brak pamieci,brak sil. Dawki ALFADIOLU 0,25 i 3gr. CALPEROZ . Wynik PARATHORMONu w lutym 2009r wzrosl do 28pg/ml ,wapn calkowity 9mg/dl lekarz orzekl ,ze jednak mam przytarczyce skoro jest wysoki PARATHORMON. Od 1 marca do 2 czerwca zgodnie z zaleceniem lekarza nie przyjmowalam ALFADIOLU. W tym czasie mialam objawy :sztywnienia ,dretwienia,brak sil ,placzliwy nastroj,klopoty z pamiecia. Badanie z 2czerwca 2009 wykazalo:PARATHORMON 3pg/ml(norma 14-72) i wapn calkowity 8,30mg/dl(norma 8,60-10,40).Lekarz stwierdzil,ze rzeczywiscie nie mam przytarczyc,ale nie rozumie dlaczego ALFADIOL powoduje wzrost PARATHORMONU we krwi i ja tez tego nie rozumiem moze ktos mi to wyjasni z gory dziekuje. Basia

Gość wanda 194
basiu mam taki sam problem chętnie bym o tym porozmawiałam