Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabka123451

Umowa na zastępstwo, a ciąża. Proszę o pomoc....

Polecane posty

Gość zabka123451

Witam! Od 3 miesiecy pracuję w firmie gdzie dostałam umowę na zastępstwo za pracownicę, która jest w ciąży. Na umowie nie ma konkretnej daty rozwiązania tej umowy jest tylko, że na czas usprawiedliwionej nieobecności pracownicy. Tydzień temu dowiedziałam się, że sama jestem w 5 tygodniu ciąży i zastanawiam się czy jak powiadomię pracodawcę to czy może mnie zwolnić i w ogóle jak to wszystko wygląda w świetle prawa... Proszę o pomoc, z góry dziękuję

Gość bedziesz pracowala dopoki
pracowica nie wroci do pracy . to najgorsza z form umow - bardzo niekorzystna dla Ciebie bo jak ona wroci przed Twoim porodem to nawet nie dostaniesz zasilku z macierzynskiego a o wychowawczym mozesz zapomniec !

Gość zabka123451
Z tego co wiem to ona w grudniu dopiero rodzi pójniej ma pol roku maciezynskiego i idzie jeszcze na wychowawczy. Czyli dopoki ona nie wroci to pracodawca nie moze mnie zwolnic??

Gość fghfgh
pracodawca w każdej chwili może ci dać wypowiedzenie i nie musi czekac az tamta wróci..

Gość studentka wsz
jak sie nazywa umowa? o prace? czy zlecenie? jak o prace to jak skonczysz 12 tydzien ciazy nie ma prawa cie zwolnic idziesz na L4 placi ci do rozwiazania porodu moze ZUS macierzynski ale sprawdz

Gość zabka123451
Napisane jest umowa o pracę na zastępstwo. Czyli do 12 tygodnia najlepiej wcale się nie wychylać z ciążą tylko czekać??

Gość studentka wsz
tak sprawdz w urzedzie pracy czy prawnika dopytaj bo jak jest umowa o prace tak jest j.w napisalam ale jak na zastepstwo nie jestem pewna wg mnie rowniez powinna byc:) ale pracodawca sie wkurzy heheh

Gość zabka123451
No niestety takie życie nie planowałam tego, ale no coz stalo sie.... Chyba najlepiej bedzie pojsc po porade prawna...

Gość studentka wsz
nawet nie do prawnika a osoby co studiuje prawo niech spyta wykladowcE:) po co placic za porady