Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślązaczkaaaaaaaa

Czy 16 lat to odpowiedni wiek na samodzielne życie?

Polecane posty

boje się, że nie dam sobie rady z ocenami. Bądźmy szczerzy, nie nadaję sie do V LO. Chcę isc na profil myślę, ze nie łatwy bo mat-inf. Boję się, że jestem za młoda na samodzielne życie. Myślę sobie juz mam 16 lat, prawie dorosła i dam radę wszystkiemu. Codziennie sama sobie będę musiała prać, robić jeść, sprzątac. Fakt, że w domu nie jest tak, że nic nie robię, ale teraz wszystko sama. Jak wrócę do domu, nie bedę miała tego ciepła. Wiem, może to dziecinne, ale ja sie naprawde tego boję, aczkolwiek myslę ze po jakims czasie (mam na myśli 2 tygdonie), przyzwyczaję się. Z drugiej strony patrzac na moje równiesniczki, czy to kuzynki czy inne dziewczyny z klasy w głowie im pierdoły. Dużo osób sie dziwi, że nie trzeba mi przypominac, że mam sie uczyć i ogólnie jestem samodzielna.

A kto się nadaje do V LO jak nie Ty? Twoi rówieśnicy mający w głowach "fiu- bździu i MTV"? Trochę wiary w siebie :) Pewnie boisz się tego, czego nie znasz... akurat z tym, co wymieniłaś, to napweno sobie poradzisz :)

nie, czuję, że ta V nie dla mnie. Ale to nie temat o tym. Bardzo mi Twoje słowa pomogły. Dziekuję :) Mam nadzieję, że sobie dam radę. Chociaż dalej się zastanawiam, czy to dovry pomysł. Widziałam, że tacie się to nie podoba zbytnio, nie dlatego, że nie ma do mnie zaufania. On chyba wolałby, żebym ja cały zcas z nim mieszkała. To mnie trochę niepokoi, bo nie chcę, by ssobie myśleli, że jestem okropna i mam za przeproszeniem wszystkich gdzieś.

Tata zawsze wolałby mieć córeczkę na oku bo... z doświadczeń własnych (podbojów) wie jakie zagrożenia mogą czyhać na młodą kobietkę (i to JEGO!!!) w dużym mieście ;) Jeżeli masz możliwość ucieczki z małej miejscowości do dużego miasta żeby tam się kształcić- to świat na Ciebie czeka :)

Pewnie się o to martwi. Tylko ja nie mieszkam w jakimś małym miasteczku. (175 000 mieszkańców). To jest mój wymysł, żeby jechać do Krakowa. Nie wiem, jak oni to odbierają. Mam u siebie w mieście szkoły i to nie jedną a kilka i wcale nie są słabe. Naprawdę dziękuję za wpisy w tym temacie :) Bardzo mnie uspokoiły.

Widocznie ocenili, że masz rokujący dobrze na przyszłość plan na życie. Od tego jest forum by na nim pisać... i to nie tylko moje ulubione "poka fote :classic_cool: " ;) Pod moim nickiem jest mój email, w razie czego ;)

Gość o ja pierdoleeeeeeeeee
co za matka pozwala by jej dziecko mieszkalo samo z inna 16 latka? :O pewnie jak wrocisz z brzuchem to sie dopiero w glowe puknie :O

Dziwię się, że Twoi rodzice na to pozwalają. Moim zdaniem są cholernie nieodpowiedzialni :o Moja matka chyba by mnie rozjebała, gdybym z takim pomysłem wyskoczyła! :o Po prostu zrozumieć nie mogę :o Masz 16, jesteś dzieckiem!(żeby nie było, ja mam 17 i wiem, że jestem dzieckiem). No, ale z Twoich rodziców nie mogę :o Pojebało ich, tyle Ci powiem :o

Gość welcome to the world
mój kolega też do liceum poszedł zdala od rodzinnego miasta , i dobrze mu się żyło . wybór należy do ciebie , jesteś już prawie dorosłą i pewnie dasz sobie rade

Gość do autorki...
to zalezy od twojego charakteru. Ja mieszkałam z koleżanką w wynajmowanym mieszkaniu od liceum (16 lat), teraz jestem na trzecim roku "elitarnych" studiów. NIe wróciłam z brzuchem, maturę zdałam spiewająco. Jeśli masz samozaparcie i umiesz sobie organizować czas, to nie ma co odkładać decyzji o wyprowadzce z domu. Ja jesvem zadowolona z tej decyzji, poszłam do lepszego LO, miałam więcej możliwości rozwoju, które wykorzystałam. teraz mój młodszy brat powiela schemat, też się nie rozpija i nikogo nie zapłodnił.

Gość do autorki...
i aż mnie trzęsie jak słyszę, że twoich rodziców po*ebało. A niby dlaczego? Dodam jeszcze, że w mojej klasie w LO było kilka takich osób jak ja, czyli wynajmujących mieszkanie. I co? Nikomu nic się nie stało.

Gość do blokersa i
jakie roznorodne upodobania muzyczne, no no

o ja pierdoleeeeeeeeee, Rozumiem, że 16 lat kojarzy się wiekszości ( każdemu?) z głupotą, jednak myslę, że nie należy uogólniac i wrzucać wszytskich do jednego worka. Z Każdym Dniem... Dlaczego myślisz, że sa nieodpowiedzialni? Wiedzą, że ich nie zawiodę. welcome to the world Mam nadzieję, że dam radę. Dziękuję za dobre słowa. do autorki... Myślę, że mam silna wolę. Wiem, że nie jadę tam imprezować a uczyć się. Nie myślę sobie też, że jeżeli mieszkam sama, to wolno mi wszystko.

ja zaczęłam samodzielne życie właśnie mając 16lat i jak widać jeszcze żyję i radze sobie jeszcze lepiej:)

ja nie byłam w takiej sytuacji jak ty. po prostu wyrpowadziłam się z domu, mieszkamy i mieszkaliśmy w tym samym miasteczku i widzialam sie z nimi co drugi dzień. wielkie zdziwienie było, trochę rozmów i okej. moje miasteczko duże nie jest. maturę mam, pracę mam na studia niedlugo idę. mam 19lat

Gość dghdhfhfgh
Dziewczyno, jeśli rodzcie Ci to sfinnsują, to jedź!!!!!!!!!!! ile ja bym dała , żeby móc zrobic taki numer :D:D:D 😭 mieszkac z koleżanką, super. imprezyy itd :P

Gość jacobs
a może przy tej szkole będzie internat-zawsze to o tyle lepiej ,że posiłki będą no i jakaś opieka przynajmniej na początek

jacobs w sumie mogłabym iść do takiego internatu, jednak czułabym się jakoś mało swobodnie merkaba faktycznie może i wiek barani, ale jak już wspomniałam, nie wrzucaj każdego do jednego wora. dghdhfhfgh tu nie chodzi o imprezki, ja jadę po to, żeby się uczyć. Żeby nie było, że całe życie siedzę w ksiażkach. nie mam nic przeciwko imprezom, ale nie "podniecam" się alkoholem jak wiekszość moich koleżanek.