Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gugle

co kupuje chrzestna??

Polecane posty

Dziewczyny, posprzeczałam się z mężem na ten temat: powiedzcie co kupuje chrzestna dziecku do chrztu? Siostra męża będzie chrzestną i nie wiemy co jej powiedzieć, jakie ponosi koszty.. Chodzi mi głównie o ubranko: kupuje całe czy tylko chrzczonkę? Błagam, pomóżcie :)

Gość sukienusiaaa
ja myślę, że to tylko jej dobra wola jeśli coś chce kupić a nie obowiązek.. jak zaproponuje to możecie ustalić czy coś kupi (krzyżmo, świecę itp), a jak nie to kupuj sama.. i nie ma co się tradycją zasłaniać, tak naprawdę to wasz wydatek i obowiązek kupić wszystko co niezbędne a nie chrzesnej..

Gość mama klaudii
u nas w rodzinie jest tak ze chrzestna ubranko a chrzestny świece i krzyżmo.......

Tradycja tradycja a teraz sa takie czasy ze nie mozesz kogos zmusic do kupna czegokolwiek rozumiesz, a ztego co wyczytalam w Twoim poscie wynika ze Twoj maz ma odmienne zdanko niz Ty? :-)

Czy jest tu ktoś kto wie o czym mówię? Nie żądam, nie wymuszam, nie naciskam chrzestnej do niczego. Jest pewna tradycja i ona sama pytała co ma kupić mojemu dziecku do chrztu. Ktoś może mi pomóc czy tylko będą kolejne osoby mnie krytykować?

Mąż twierdzi że tylko chrzczonkę, a ja słyszałam że całe ubranko. Dlatego pytam. Cholerka... mówisz że tylko samą chrzczonkę, którą się przykrywa dziecko?

Gość mama klaudii
dodam z to nie jest obowiazek na nikogo sie nie patrzy i nie czeka az kupi jak ja byłam chrzestna to poszłam do braowej i spytałam kiedy jej pasuje isc do sklepu i wybrałyśmy ubranko dla malego ...... jak mąż był to zadzwoniliśmy żeby nie kupowali szatki i świecy bo on wezmie

Gość chrzestna
kupuje ubranko i krzyzmo a chrzestny kupuje swiece i placi za chrzest w kosciele

Gość ja jak byłam
chrzestną, to kupiłam ubranko od a do z czyli począwszy od spiochów, kaftaników, body, pieluch itd do specjalnego ubranka na mszę, a do tego jeszcze sukienkę, którą mała miała założoną na przyjeciu w domu. Oprócz tego kupiłam tą szatkę, świecę i złoty medalik. Tymi kosztami podzieliłam się z chrzestnym i wyniosło nas to po 300 zł. Ja od siebie kupiłam jeszcze pamiątkowy album i dałam 100 zł. Strasznie to wszystko kosztowne, ale w moich stronach jest zwyczaj z e chrzestni kupują wszystko:/

matka chrzestna ubiera dziecko i kupuje bukiecik,a chrzestny kupuje świecę, jakoś tak jest, trochę dziwny "zwyczaj"

matka chrzestna ubiera dziecko i kupuje bukiecik,a chrzestny kupuje świecę, jakoś tak jest, trochę dziwny "zwyczaj"

Gość wiem co masz na myśli......
różnie z tym bywa ja 5 lat temu kupowałam zarówno ubranko do chrztu, jak i białą szatkę (krzyżmo), do tego złoty medalik z łańcuszkiem i prezent w tym roku - tylko białą szatkę (bez ubranka) i prezent - pytałam rodziców o ubranko, powiedzieli, że sami kupią najlepiej zapytać jeśli to macie bliskie relacje, to wprost, jak dalsze, to jakoś dyskretnie:)

Gość no nie moge nie
coooooooo??? ocipieliście juz całkiem??? co jeszcze?? nie dosc ze trzeba dać minimum 200 zł w kopercie i ze juz nie wypada nic kupowac a dac lepiej kase to jeszcze placic za chrzest czy ubranko????? jestescie rodzicami to kupcie sobie sami!!! tradycja wywodzi sie z dawnych czasow kiedy to jeszcze nie bylo glupiej mody na dawanie kasy i drogoch prezentow wiec kiedys to rozumiem ale w tych czasach chrzesny poinosi duzy koszt bycia chrzestnym!!!

Gość do..... no nie moge nie
ale dlaczego od razu się tak oburzasz? są różne tradycje i nikt nie mówi o przymusie!

Widzę że każda z was mówi coś innego... więc dalej nie wiem. Dzięki wszystkim które starały się pomóc :)

Gość annniołek
U mnie w rodzinie (i wśród znajomych) jest tak przyjęte - chyba, ze rodzice dziecka zadecydują inaczej, że chrzestna kupuje ubranko do chrztu i szatkę oraz jakąś pamiątkę, a chrzestny świecę i złoty łańczuszek z medalikiem

Chrzestna mojego Synka kupiła Szatkę a Chrzestny świecę. a ubranek i pieniedzy kategorycznie zabroniłam i już (pamiątka czy zabawka - grzechotka, gryzak - coś drobnego = ok - to święto Dziecka a nie "byznes" dla rodziców, ale to moje zdanie...

Z tą tradycją bywa różnie i dużo zależy od rodziców dziecka. U mnie jest przyjęte , że chrzestna kupuje szatke a chrzestny świecę. Jednak ja od razu powiedzialam , że kupuję swojemu dziecku wszystko sama. Jakoś nie wyobrażam sobie by chrzestni musieli za coś płacić.

Ja się zgadzam z - sukienusiaaa i no nie moge nie Ja wszystko kupowałam moim dzieciom sama, nie chciałam tym chrzestnych obarczac i kazałam aby sobie głowy tym nie zawracali. U nas niby jest tradycja, że chrzestna kupuje szatkę, a chrzestny świecę, ale już wydaje mi się, że pomału zanika, moim zdaniem słusznie. Kupowanie przez chrzestną ubranka to moim zdaniem przegięcie, a nie tradycja.

Gość annniołek
a, i jestem zdecydowaną przeciwniczką dawania w prezencie jakiś kopert z pieniędzmi

kupowalam szatke i stroik (bukiecik0 na becik a maz jak bykl chrzestny to swiece swojemu synowi wszystko sama bo chrzestni nie znali chyba tej tradycji w kazdym badz razie nie proponowali wiec sama

dla mnie troszke dziwne podejscie"jakie chrzestna ponosi koszty" :-O nie musi zadnych to jej wola a jesli kupi stroj to niech jest w ramach prezentu

Gość jakaona
Ja mam czworo dzieci i...za każdym razem to chrzestna ubierała moje dzieci-i nie dlatego,że je prosiłam,czy tez kazałam,ale tak jest u nas(na szczęście chrzestne z rodziny,więc poprostu od razu było wiadomo,że tak jest i juz)i nawet nie było mowy o próbie zmiany tego.Mam również dwóch chrzesniaków,a szykuję się do trzymania trzeciego i nawet nie wyobrażam sobie,że Rodzice mojego chrześniaka sprzeciwiają się abym ja "ubierała"dziecko.Taka tradycja-a jak sie komuś nie podoba,to nie ma co się unosić i obrażać...Wszystkie wątpliwości trzeba sobie odpowiednio wcześniej ustalić z Rodzicami dziecka i juz

Gość gość
Co region to inne zwyczaje, więc nikt się nie powinien bulwersować. Tak jak jeszcze 10 lat temu u nas był zwyczaj, że pan młody ubiera pannę młodą do ślubu (zanikło :D) tak chrzestna ubierała chrześniaka (zanika, aczkolwiek nie do końca). Według mnie wszystko trzeba ustalić między rodzicami a chrzestnymi i wziąć pod uwagę zwyczaje regionalne, choć nie do końca. Moją córkę ubierałam sama, wg swojego gustu, pomimo iż to chrzestna zaproponowała, że kupi strój. Malutka dostała od niej złoty łańcuszek z medalikiem. Co do chrzestnego - zapłacił za chrzest w kościele i nic już nie kupował. Szatkę i świecę też sami kupowaliśmy (pomimo zwyczaju, że robi to chrzestny). Gdy mój mąż był chrzestnym kupował świecę i pięknie zdobioną ramkę z życzeniami i nadrukowanym zdjęciem małego chrześniaka (taki prezent i chyba coś jeszcze jak dobrze pamiętam), ale za chrzest już nie płacił. Reasumując - wszystko jest kwestią dogadania i co kraj, to obyczaj. (A wiecie że np we Włoszech nie stroją tak dzieci do chrztu jak u nas? Ubierają normalnie, ładniejsze śpioszki i tyle a u nas to wszystko z pompą w stylu "zastaw się a postaw się".)

Gość gość
Ja kupiłam na chrzest białą szatkę (czyli to, co nakłada się dziecku po tym, jak ksiądz je pobłogosławi / ochrzci), chrzestny świecę. Poza tym kupiliśmy prezenty, ale to już nie miało związku z uroczystością kościelną. Ubranko do chrztu kupili rodzice dziecka. Wiem, że różnie jest w różnych regionach, ale moim zdaniem nie wypada chrzestnych obciążać kosztami.

Gość gość
chrzestna kupuje szatkę, podczas chrztu w odpowiednim momencie nakłada ją na dziecko

Gość tradycyjnie
chrzestna kupuje cale ubranko i szate do nakladani poczas chrztu na dziecku. Spotkalam sie rowniez z tradycja ze chrzestna piecze ciasta i zanosi je przed dzien chrztu do domu dziecka.