Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ZamaskowanaSamica

O gotowaniu i nie tylko...

Polecane posty

Witam wszystkich z rana..bedzie znowu o jedzeniu przepisach i poradach od strony kuchni... Czy sa tu jakies panie ktore sa w stanie podac przepis na dobry Zurek badza zalewajke?Ogorkowa i kapusniak?....Zapraszam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobra ogókowa
Starte ogórki włóż na patelnię na łyżkę masła, podsmaż (nie na rumiano tylko na tyle, żeby się przyprużyły i woda odparowała, na koniec włóż dwie łyżki kwaśnej śmietany i jeszcze przypruż mieszając. Do ugotowanej mieszanki warzywnej (gotowanie na kości), wrzuć wszystko z patelni i zagotuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ogórkowa mojej mamy
zawsze wychodzi :) Ugotować wywar z włoszczyzny z listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem (nie gotuję ogórkowej na mięsie), jak jest miękka włoszczyzna to wyjąć. Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną dość drobno cebulę oraz ząbek czosnku w całości (obrany). W tym czasie na łyżce masła poddusić starte ogórki. Jak ziemniaki są dobre, wrzucić do nich ogórki. Pogotować chwilę. Rozrobić żółtko z łyżeczką masła, rozrobić ciepłą zupą, żeby się potem nie ścięło i wlać do zupy. Wymieszać. Posypać świeżym koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak czytam o tych waszych
zupach ogórkowych to już mam flaki na zamszowej stronie.Jak to można jeść.Skąd takie przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam.i bardzo sie ciesze ,ze pare pan pokusilo sie o odpowiedz ..dzieki.Powiem ,ze nie przyszlo mi do glowy zeby wczesniej ogorki podsmazyc na masle..nigdy sie z czyms takim nie spotkalam,zawsze dodawalam takie odrazu po starciu.Ciekawe, trzeba bedzie wyprobowac.Ktos cos jeszcze o Zurku:)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak czytam o tych waszych... wiesz..kazdy jada to co lubi..a akurat ogorkowa to jedna z moich ulubionych...przypomina mi smak dziecinstwa..pozatym wszystko co kwasne dla mnie najlepsze.Pozdrawiam.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobra ogókowa
Moja zalewajka - zakwas żytni robię sama z mąki czystej żytniej i ciepłej wody, w glinianym garnku. Jeśli kupny to ten co jest dość klarowny a na spodzie gęsty osad z mąki. Do garnka wodę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, koniecznie drobno pokrojona cebula, można zrobić wywar na kości albo zagotować z kawałkiem kiełbasy. Jeśli wersja z ziemniakami to pokrojone w kostkę - uważać, żeby nie rozgotować. Wolę bez ziemniaków. Do gotowego wywaru dodaję płyn z zakwasu, przyprawiam pieprzem, majerankiem albo drobno pokrojonym koperkiem i koniecznie trochę czosnku (drobno pokroic albo przecisnąć przez praskę). Wersja z grzybami też jest super, szczególnie z zielonymi gąskami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio sama robiłam zakwas i zalewajkę gotowałam tak jak w przepisie i......niebo w gębie. Wraca się do starych sprawdzonych przepisów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobra ogókowa
Można dodać ale pod warunkiem, że chleb jest też na zakwasie a nie drożdżowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZAKWAS NA ŻUR LUB BARSZCZ BIAŁY Składniki . Na żur mąka żytnia(najlepiej razowa) na barszcz mąka pszenna. Składnik 3 l. przegotowanej przestudzonej wody,- 2-3 łyżek mąki na litr wody (czyli tutaj ok. 7-8 łyżek),- główka czosnku,- liść laurowy,- kilka ziaren ziela angielskiego,- kromka chleba (z dobrej piekarni, na zakwasie, bez konserwantów lub kawałek surowego ciasta chlebowego). Wykonanie: Przygotowanie Do kamionkowego lub szklanego naczynia wlewamy chłodną przegotowaną wodę. Wsypujemy mąkę, pokrojony w plasterki czosnek i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Na wierzch kładziemy kromkę chleba albo wrzucamy rozdrobnione ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy na ok. tydzień w przewiewne, ale ciepłe miejsce. Zaczyn co jakiś czas mieszamy. Po tygodniu zakwas powinien być gotowy. Im dłużej będzie stał tym będzie kwaśniejszy. Po tym czasie przecedzamy zakwas przez sito i rozlewamy do słoików. Przechowujemy w lodówce. Chcąc zrobić następną porcję zakwasu wystarczy wlać do naczynia ok. 0,25 l już gotowego zakwasu i dodać podane wyżej składniki. Tu już nie musimy wkładać kromki chleba. Następny zakwas będzie gotowy po tygodniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×