Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

autostopowicz-ka

Polska a antysemityzm...

Polecane posty

Gość w Polsce jest ogolnie
spory brak tolerancji , wobec innosci i mniejszosci - gejow, grubych, starych, Murzynów itp - wystarczy na kafe poczytac posty -wiec i antysemityzm jest, nie u wszystkich ale duży. Ludzie dążą do "umundurowania", ne tylko zewnetrznego - setki takich samych solarowych panienek , ale i psychicznego - lipni katolicy, chrzczacy dzieci i bioracy sluby koscielne - bo wypada. Mysle,ze to jest chcrakterystyczne dla zascianka , ktorym do niedawna bylismy,

lilitka->jaką pracę?Po prostu wczoraj oglądałam film i tak zaczęłam się zastanawiać jaki obecnie jest stosunek Polaków do Żydów. Chciałam się dowiedzieć jakie macie na ten temat zdanie.

w Polsce jest ogólnie-> a ja jakoś nie mogę zrozumieć tej agresji wymierzonej w szeroko pojęte mniejszości. Przecież Żyd=człowiek, gej=człowiek, osoba puszysta=człowiek itp. Nie można ludzi traktować jak śmieci tylko dlatego że są od nas inni.A najbardziej razi mnie to,że katolicy -ludzie którzy powinni "kochać bliźniego jak siebie samego" wymierzają razy w stron mniejszości. Dla mnie wiara w Boga jest równa akceptacji tego co (w naszym mniemaniu) jest inne.

Gość antysemita.
nie lubię Żydów za dwulicowość - płaczą nad holokaustem sprzed 70 lat a sami mordują Palestyńczyków którym ukradli domy i zapędzili w getta nie lubie ich też za to że mają skłonności do tworzenia klik - zatrudnij Żyda a on ściągnie innych - przykład USA pokazuje do czego są zdolni. W przeciągu kilkudziesięciu lat opanowali od wewnątrz dwie największe partie, instytucje, rozmaite firmy (Hollywood np. jest ich)...pomoc dla Izraela, popieranie ich zbroni mimo rezolucji ONZ są tu dobitnym dowodem w Polsce zresztą jest podobnie - nie jestes Żydówą nie szukaj pracyw w Gazecie Wyborczej, były pracownik Agory Michał Cichy opowiedział jaki żydowski rasizm tam panuje. ogólnie Żydzi to rasiści i trzeba na nich uważać, aokreslenia "antysemita" to już na nikim wrażenia nie robią, być antysemitą w obecnych czasach to jak byc antyfaszystą w czasach Hitlera. I wtedy i dziś są to święte krowy które czyna zło.

może się mylę,ale w pewnym sensie rozumiem ich postępowanie.Po tym co przeszli...Nie usprawiedliwia to oczywiście tego co się dzieje w Palestynie,ale tez nie można generalizować,że wszyscy są źli (tak jak w czasie wojny nie wszyscy Niemcy byli źli).A nawet gdyby miało się okazać,że wszyscy byli i bedą źli to nie zasłużyli na to co im zgotowali Niemcy...i niektórzy Polacy.

Gość cep
nie cierpie żydów tak jak usańczyków za to min że im wszystko wolno i uchodzi im płazem

Gość .....ot ..co.....
mam mieszane uczucia. z jednej strony polskie media i lekcje historii w szkole pokazuja, ze Polacy bardzo pomagali Zydom w kresie wojny, nieraz za nich gineli itp. a z drugiej strony zachodnie media oraz niektore srodowiska zydowskie nieraz oskarzaly Polske o antysemityzm a ja nie wiem dlaczego, przeciez (zdaniem podrecznikow szkolnych, filmow dokumentalnych itp), Polacy nie chcieli zle dla Zydow, ale czesto sytuacja ich zmuszala, zeby wydawac ich hitlerowcom.

Gość józio
szmalcownicy pomagali Żydom za ich majątek , złoto , akta własności. Żydzi ratując często swoje dzieci oddawali wszystko co mieli a polaczki skrzętnie to wykorzystywali.

...ot co ->wielu Polaków pomagało żydom,ukrywało ich nawet za cenę swojego życia...czy życia całej swojej rodziny-to,że np.ojciec 4 dzieci odmawiał pomocy nie czyniło z niego złego człowieka,bo będąc odpowiedzialnym za rodzinę nie można skazywać jej na śmierć - i to jest zrozumiałe,ale byli ludzie którzy "sprzedawali" Żydów,tylko dlatego,że uważali ich za gorszych od siebie, co było prawdziwym świństwem...

Gość .....ot ..co.....
w kazdej nacji znajda sie osoby, ktore by sprzedaly Zydow i takie, ktore by ich chronily. moim zdaniem nie powinno sie ogolnie mowic, ze Polacy to antysemici, bo gdyby inny kraj, w ktorym mieszka duzo Zydow spotkalby taki los jak Polske w okresie ii wojny swiatowej, to ludzie w nim mieszkajacy pewnie tak samo by sie zachowali jak my Polacy.

w dzieciństwie słyszałam wiele na temat wojny,Żydów i tej całej sytuacji...mój dziadek stwierdził,że Polacy "sprzedawali" Żydów,ponieważ im zazdrościli. Wiem,że to dziwnie brzmi,ale takie było zdanie mojego dziadka :) Uważał,że większość Polaków nie potrafiła zaakceptować tego,że Żydzi byli ludźmi przedsiębiorczymi,że zamiast kraść i pić (jak to miało w zwyczaju większość Polaków) harowali w pocie czoła żeby do czegoś dojść. Twierdził też,że to samo było powodem agresji Niemców na naród żydowski. Mówił też o tym,że Żydzi nie chcieli walczyć...chcieli po prostu żyć...

Gość gffgfgfg
Autostopowiczka - twój dziadek był po prostu żydem

Gość wiesz co autostopowiczka
ty mi na kilometr smierdzisz żydówką :) takie zdanko: [Uważał,że większość Polaków nie potrafiła zaakceptować tego,że Żydzi byli ludźmi przedsiębiorczymi,że zamiast kraść i pić (jak to miało w zwyczaju większość Polaków) harowali w pocie czoła żeby do czegoś dojść.] mógł sklecić tylko Żyd - przypuszczam że jesteś jakimś zydowskim mieszańcem. powiem ci więc wprost: odwal się szmato od Polski i Polaków, najlepiej wyjeź do Israela, tam twoje miejsce mendo.

ja nie twierdzę oczywiście,że wszyscy Polacy to antysemici,ale coraz więcej osób otwarcie mówi o swojej niechęci do Żydów. Najbardziej nie potrafię zrozumieć tego,że większość z tych ludzi to katolicy i to tacy biegający co niedzielę do kościoła...np. mój tato-nie znosi Żydów a jak się go pytam dlaczego wierzy i kocha Chrystusa skoro on też był Żydem to wyskakuje mi z tekstem,że on był innym Żydem bo to było dawno temu...Tak, ten argument mnie zawsze powala...

Gość józio
ot i wszystko ! cała prawda w tym wyżej poście się o polaczkach ukazała. zawiść , zazdrość , że ktoś potrafi lepiej żyć. i nie jest jak polaczek obesrany, biedny, zapity i głupi.

Gość ....apia...
powiedz mi, kim zazwyczaj sa najwieksi kretacze, ludzie zawistni, obludni, egoisci ktorzy zazdroszcza innym wszystkiego? to zazwyczaj sa wielcy katolicy, ktorzy co niedziele tak biegna do kosciola, ze o malo nog sobie nie polamia. polski katolicyzm to zenada

Gość józio
i wkurwienie bo prawda o was polaczki najbardziej was wkurwia

Człowieku,myślisz,że jeśli ktoś nie obrzuca mięsem Żydów to może byś tylko Żydem?!Weź Ty się może lecz!Jestem w 100% Polką, nie mam żadnych korzeni żydowskich ani nawet nie znam osobiście żadnego Żyda...po prostu nie jestem świnią i szanuję drugiego człowieka niezależnie od tego gdzie się urodził i jak wygląda! A Polska jest moją ojczyzną i nigdy stąd nie wyjadę!

Gość żydzi by sprzedali nawet matkę
za parę groszy, sa bez honoru dlatego nikt ich nie trawi

Gość mnie wkurza w ogole
jakiekolwiek uogolnienie - dobr-zly ( zyd, Polak, murzyn , Cygan, Niemiec itd). Wszedzie sa dobrzy i zli ludzie, znajac kilku nie mozna soboie wyrabiac zdania na temat wszytkich. Bylo Wielu wspanialych Zydów - np Janusz KOrczak, Brzechwa,Slonimski, byli tez zli - jak w kazdym narodzie. A to,ze Zydzi sie popieraja wzajemnie akurat uwazam za dobra ceche - obserwowalam spolecznosci za granica - Polacy ( w wiekszosci) byli zawistni i niezyczliwi dla siebie, a żydzi akurat tworzyli chyba najbardziej zgodna spolecznosc. Rowniez Chinczycy sie wspieraja, a reszta swiata w wwiekszosci sie zre.

A za ta szmatę to powinieneś dostać w gębę albo podaj mi swoje nazwisko "odważny człowieku" to załatwimy sprawę znieważenia jak prawo nakazuje. No chyba,że jesteś tchórzem (a śmierdzisz mi tchórzem na kilometr).

Gość józio
to polaczki pały biedne dziady jebane sprzedają siebie od setek lat za frajer. Żydzi są mądrzy szanują siebie kształcą dzieci dbają o tradycje, a , że zarabiają na tępocie innych najbardziej na tępocie polaczków jebanych to co im się dziwić? ale niedorozwinięte plemie polaczkowe tego nigdy nie pojmie. miast lżyć Żydów trza się od Nich wiele rzeczy uczyć.

Gość do antysemitow
to posluchajcie sobie , jak mowia za granica inne narody o Polakach -ze zlodzieje, dziwki, kretacze, zebracy. Przyjemnie? Sprawiedliwie? Wszyscy tacy sa? A tak wlasnie wygladaja uogolnienia . Tworza je ludzie malo zorientowani w swiecie, mało kogo znajacy, malo wiedzący, z mala wyobraznią.

Gość do antysemitow
i do ciebie, Joziu, tez ta mowa

Józiu Ty też mógłbyś się czegoś nauczyć!ten topik nie został stworzony,żeby przezywać kogokolwiek i to jeszcze w taki sposób więc proszę Cie bardzo przestań.

Gość żydki widze walczą
"danny decoy" pamiętam jak w jakimś topiku już raz goraco broniłeś Żydów, a zawsze taki z ciebie wulgarny prymityw, tak kobiety atakujesz... tematy o was samych was przyciągają - żydki żałosne, dlaczego was nie lubie? m.in za ten wasz ANTYPOLONIZM, nienawidzicie Polski i to widać w kazdym waszym zdaniu, szkoda że was do reszty nie wysiedlili bo by w naszym kraju było lepiej bez złodzieji i kombinatorów takich jak wy nigdzie w Europie was nie trawią i jesteście najbardziej znienawidzona nacja, ciekawe skąd sie to bierze, no skąd? tu sobie piszcie http://fzp.net.pl/

Gość ....apia...
polacy to tacy ludzie, ktorzy zawsze beda na siebie pluc jadem, dopiero w obliczu niebezpieczenstwa potrafia sie zebrac i wspolnie walczyc. a tak kazdy jest przeciwko kazdemu. historia juz nieraz dobitnie nam to pokazala. polska nigdy nie stanie sie silnym panstwem.