Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cafe negra

PRZEKAZ PODPROGOWY - SZUKAM PRZYKŁADÓW !!!!

Polecane posty

Moi Drodzy, jako że nie potrafię się zabrać za cokolwiek, co związane by było z moją pracą licencjacką, a tym bardziej za zbieranie materiałów, czy przykładów, z którymi jest ogromny problem* (o tym za chwilę), to: prosiłabym was o jakieś przykłady związane z przekazem podprogowym ( pl.wikipedia.org/wiki/Percepcja_podprogowa )- czyli jeśli znacie jakieś filmy z ową podprogowością, może reklamy, może muzyka. *Problem jest właśnie w tym, iż przekaz podprogowy jet zakazany, dlatego też nie ma wielu przykładów. Może znacie jakieś programy, w których omawiana była ta kwestia? Wiem, że było coś kiedyś w "nie do wiary" oraz podobno w "Brainiac'u". Głównie potrzebne mi są reklamy, filmy (mam "Fight Club"), muzyka. Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc czy podpowiedź. Ps. Temat mojej pracy to "Zjawisko podprogowości w kulturze masowej/popularnej*" *do wyboru, skłaniam się bardziej ku masowości. Ps.2. Przydałoby mi się także jakieś zdanie ze strony psychologów, podpowiedź odnośnie literatury o wpływie przekazu podprogowego, o nieświadomej manipulacji na odbiorcach.

Reklama. Proszku do prania powiedzmy. Nazwy nie podam, bo kryptoreklamy nie będę robił :) Oglądasz sobie spokojnie, gapisz się te zwyczajowe kilkadziesiąt sekund w ekran, jak atrakcyjna kobieta zachwala produkt. Potem blok się kończy, zaczyna się program, który chcesz oglądać. Dzień później jesteś w jakimś supermarkecie, chodzisz sobie pomiędzy półkami, robiąc zakupy, patrzysz - a tam proszek, którego reklamę wczoraj widziałeś. Nagle coś mówi Ci, żebyś go kupił. Taki głosik w Twojej głowie szepcze, że faktycznie Ci się przyda. Zanim weźmiesz - zastanów się poważnie. Wiesz, dlaczego? Ludzie oko rejestruje 25 klatek na sekundę. Jeśli jakąś taśmę filmową spreparujemy i powklejamy co te 25 klatek tekst "kup to koniecznie" (jako przykład ciągle proszek do prania) nie zobaczysz tego. Przynajmniej nie tak, byś zdał sobie z tego sprawę. Jednakże Twoja podświadomość zapamięta sobie to bardzo, bardzo dokładnie i potraktuje jako sugestię, do której należy się zastosować. I to właśnie jest przekaz podprogowy. Podobno około 70% ludzkości daje się na to "złapać". Oficjalnie spreparowane w ten sposób taśmy nie są używane, ale... wierzycie w to?

Gość JanekO
Witaj, Jest to temat, który mnie też zainteresował, ze względu na pracę w agencji marketingowej. Chociaż traktuje go jako teorię. Napisałem, krótki artykuł na ten temat pod adresem: http://www.mpolska.eu/wiadomosci-swiat/36-przekaz-podprogowy-kontrola-umyslu-a-wolnosc-wyboru Moim zdaniem jest dużo do myślenia na ten temat. W filmie poniżej masz prawie wszystko!

Gość mroku
tv6 w kazdej przerwie na rekklame glos zenski muwi trzy razy 6 sprawdz