Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Helena helena Helena

DO MAM UCZNIÓW SKIEROWANYCH NA GIMNASTYKĘ KOREKCYJNĄ W SZKOLE

Polecane posty

Gość Helena helena Helena

Mój syn ma chodzić co tydzień na gimnastykę (zalecenie lekarskie), lecz cóż z tego, skoro jak na razie gimnastyka odbyła się ZALEDWIE JEDEN RAZ. Wciąz bez powodu jest odwoływana. Szkoła zatrudnia trzech nauczycieli wf, dlatego jestem wkurzona na maksa. Czy to tak można??? A jak jest w waszych szkołach? Poradźcie mi co robić.

Gość i co z tego że 3 nauczycieli
a ci nauczyciele wf mają uprawnienia do prowadzenia gimnastyki korekcyjnej ? wszyscy trzej ? godzina tygodniowo i tak niewiele pomoże jak duża wada to znajdź coś prywatnie

Gość bukaa
Może pomyslisz o gimanstyce indywidualnie? Wiem, że to kosztuje, ale przy takiej częstotliwości ćwiczeń nie przyniosą one żadnych efektów. lepiej pewnie też nie będzie, skoro zajęcia odwoływane są bez konkretnego powodu np. choroba nauczyciela.

Gość Helena helena
Hm, nie wiedziałam, że nauczyciele muszą mieć specjalne urawnienia. Wada średnia, godzina w tygodniu mogłaby zatrzymac postęp skrzywienia, od siebie płacę za basen dwa razy w tygodniu i na więcej niezbyt mnie stać, ale większym problemem jest brak czasu. W szkole to zawsze w szkole, na miejscu. Poza tym zauważyłam, że każda klasa ma oddzielnie gimnastykę, np. szósta a, szósta b, przecież mogliby to jakoś połączyć, a nie robić grupki z trzech-czterech osób i ciągle odwoływać. W koncu urządzanie gimnastyki jest obowązkiem szkoły czy nie jest?

Gość Helena helena
Nie wiem nawet, gdzie szukac tej indywidualnej gimnastyki. Pytałam w szkole na sąsiednim osiedlu, ale tam jest tylko dla uczniów danej szkoły i bezpłatna. W dodatku tam nigdy nie odwołują. Gdyby szkołą dała mi papier, że u nich sie nie odbywa, przyjęłiby mnie w innej tyle że teoretycznie sie odbywa... załamac sie mozna.

tak, nauczyciel musi mieć uprawnienia i to najlepiej studia podyplomowe ze specjalizacją "korektywy", a nie po kursie szkoła nie ma obowiązku prowadzenia takich zajęć grupy powinny zależeć od wady, rodzaju ćwiczeń, a nie od wieku np. dzieci z płaskostopiem razem, dzieci z kręgosłupem itd zapłać za parę lekcji prywatnie, niech ci specjalista pokaże ćwiczenia, a potem niech syn ćwiczy sam w domu, tylko pilnować trzeba

Gość bukaa
U nas na basenie jest gimnastyka korekcyjna. Może popytaj też u siebie? Czy można by ćwiczenia na sali zamienić na ćwiczenia w wodzie? Wtedy mogłabyć jedną godzinę "klasycznego' basenu zamienic na ćwiczenia. Oczywiście, jeżeli lekarz się zgodzi.

Gość tylko inaczej sie cwiczy
Inaczej ćwiczy sie w grupie, inaczej w domu.

poszukaj w googlach pod hasłami ortopeda, gimnastyka korekcyjna, rehabilitacja, korektywa, wady postawy itp, itd + nazwa twojej miejscowości tylko sprawdź uprawnienia !!! bo można trafić na oszusta, który większą krzywdę zrobi popytaj o basen, nie wszystkie style plywania są dozwolone przy danej wadzie

Gość helena helena
Cwiczenia w domu... hm. Mieszkam z tesciami, teściowa cały czas przesiaduje w domu i o byle co narzeka, że męcze dziecko, że po co to, że jej syn ne chodził na żądne gimnastyki, a wyrósł na porządnego człowieka... Syn wyczuwa wspólnika i nie chce w domu ćwiczyć, a może sie wstydzi, te komentarze naprawde przeszkadzają i zniechęcają. W grupie byłoby mu lepiej ćwiczyć. Na basenie u nas zajęc takich nie ma, przed chwilą dzwoniłam i pytałam.

i w informatorze medycznym, wydawanym w twoim mieście, można czasem dostać go w aptece, albo w przychodniach zdrowia jak chodzisz do ortopedy to można czasem dostać skierowanie na NFZ na zabiegi i ćwiczenia, ale bardzo ciężko z tym, raczej dla dzieci z poważnymi wadami postawy

ja jak byłam nastolatką to miałam ćwiczyć, ale nikt nie pilnował, więc oszukiwałam i teraz mam kifozę odcinka piersiowego i już nic się na to nie poradzi może w szkole coś się w końcu wyjaśni czasem udaje się zebrać 2-3 osoby z tym samym problemem i wspólnie opłacać prywatnego instruktora, wychodzi dużo taniej niż zajęcia indywidualne

Gość helena helena
Dziekuję za odpowiedzi, ale jakby ktos miał cos do dodania jeszcze chętnie przeczytam.

Gość do Heleny
A skąd jesteś Heleno? Być może mogłabym Ci pomóc, jeśli mieszkasz blisko mnie. Miałam ten sam problem z córką i mam namiary na dobrą rehabilitantkę. Ćwiczyła w ośrodku indywidualnie z moją córką i nie musiałam za to płacić, wystarczyło skierowanie.

Gość kolaboranci
u nas w tym roku w 1-szej klasie w ogóle nie ma, bo powiedzieli, że jest za mało dzieci. W 2 i 3 klasie są ćwiczenia na płaskostopie. I tyle. Ćwiczenia na skrzywienia kręgosłupa są zależne od rodzaju jego skrzywienia. Dobiera je rehabilitant a potem ćwiczy się w domu. Przynajmniej ja tak robiłam z dzieckiem. To trudne ćwiczenia i jak jeździłam raz w tygodniu do rehabilitanta, to zawsze nas w czymś poprawiał.

nauczyciel musi mieć specjalne uprawnienia, szwagierka ma ale musiała dwa lata robić podyplomówkę na awf na prowadzenie gimnastyki. Nie wystarczy mieć skończony kierunek nauczyciel wf. Wiec wielu nie ma uprawnien, czesto jest jeden na szkołę albo wcale, musi dojeżdzać jakiś.