Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arerree

Gospodarowanie zarobkami

Polecane posty

Gość arerree

Witam Panie serdecznie. Chciałbym zapytać się, jak się tutejszym forumowiczkom udaje gospodarowanie pieniędzmi? Czy prowadzicie ścisłe rachunki, czy też wydajecie pieniądze swobodnie, zależnie od chwilowych potrzeb? I czy trwający kryzys wpłynął na poziom wydatków, czy też wydatki pozostają bez zmian? Czy oszczędzacie na jakieś dalekosiężne cele, a jeśli tak to na jakie? Mieszkanie? auto? Wycieczka? I osatecznie - czy mąż/partner ogranicza wasze wydawanie pieniędzy, czy podchodzi do wydatków ze zrozumieniem i tolerancją?

Gość ja odpowiem z chęcią
Kryzys nie wpłynął, wydaję tyle samo co wcześniej. Mąż w ogóle się tym nie interesuje, ja dbam o to, aby wszystkie opłaty były zrobione na czas :) Prowadzę ścisłe rachunki, jeden rzut oka na tabelkę w excelu i wiem ile na co w danym miesiącu wydaliśmy. Zakupy z listą i przemyślane. Rzadko daję się ponieść, ale nie muszę rezygnować z kupowania ubrań czy kosmetyków. Co do oszczędności - mamy to w planach :) Cel oszczędności to posiadanie czegoś na tzw. czarną godzinę, ewentualnie w przyszłości zamiana mieszkania.

ja mam w doopie rachunki- tym zajmuje sie facet. ja nas karmię, kupuję środkiczystości itd. rzadko z listą, kupuje to co mi sie spodoba i o dziwo zawsze wszystko w lodowce jest i raczej ciągne z kasą do pierwszego