Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agulllla

Ciąża a kasa chorych.

Polecane posty

Gość agulllla

Witam, jak to właściwie jest z tą kasą chorych? Czy świadczenia w ciązy na kasę chorych przysługują tylko kobietom, które są ubezpieczone? a co z tymi, które nie pracują, albo są zarejestrowane na umowę zlecenie, albo studiujące tylko? Czy NFZ refunduje każdej kobiecie w ciąży opiekę medyczną bez względu na to czy jest ubezpieczona? Bardzo prosze o odpowiedż, pozdrawiam serdecznie.

Gość kozetka
nie wiem na 100% ale kobieto, w ciazy przysluguje chyba bezplatna opieka lekarska w ramach NFZ bez wzgleu na to czy są ubezpieczone czy nie. Jesli jakas placowla odmowi Ci leczenia, to robi to bezprawnie i żeruje na Twojej niewiedzy. Masz prawo domagac sie opieki.

Gość agulllla
Trzeba sie zapytać lekarza poprostu, ale wielkie dzieki za info, pozdrawiam :-)

jak sie pracuje na umowe zlecenie pracodawca nie odprowadza skladki wiec nei ejst sie ubezpieczonym jak sie studiuje to trzeba zaplacic skladke i wtedy jest sie ubezpieczonym jesli sie nie ma ubezpieczenia to nie przysluguje leczenie z kasy chorych - trzeba placic za wszytko - i wydawalo mi sie, ze tak tez jest z kobietami w ciazy ale moze jestem nieduczona :D

Gość studentka wsz
moje kolezanka jest ze slowacji ma polska kartke ale nie ma ubezpiecznia za kazda wizyte placi ok 100 porod 2000 doba w szpiatalu 250 chyba

Dnia 07.08.2008 weszło w życie nowe rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej. Zgodnie z rozporządzeniem kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Nie musisz mieć żadnego ubezpieczenia.

Gość ccc - to dla mnie
ijaa i jak zawsze wszech wiedząca studentka........... ZA poród się nie płaci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość studentka wsz
ale ona bedzie placic bo nie jest ubezp ale nie ma tez obywatelstwa polskiego !

oczywiscie ze na umowe zlecenie nie ma ubezp sa odprowadzane skladki ale nie zdrowotne! student jest ubezpieczony do 25 roku zycia - najczesciej jest na ubezpieczeniu rodzicow

Gość nie ubezpieczonym
a jak się nie jest ubezpieczonym to za poród w polsce trzeba płacić?

Gość djciejvoiefjvoie
kobiecie w ciąży i w czasie połogu przysługuje opieka darmowa nawet jak nie jest ubezpieczona.

Gość przyszła mamusia 22
wiem na 1000000000% że jeśli kobieta jest w ciąży i jeśli nawet nie jest ubezpieczona to przysługuje jej darmowa opieka zdrowotna i w szpitalu jak i przychodni nie mogą odmówić zbadania czy przyjęcia,za nic się nie płaci! Kiedy kobieta jest w ciąży nie może nikt od Ciebie wymagać dokumentu który potwierdzi czy jesteś ubezpieczona czy też nie bo masz zapewnioną opiekę ze względu na swój wyjątkowy stan! Pracownicy służby zdrowia tylko żerują na niewiedzy pacjentek ciężarnych ale nie dajmy się !!!!!