Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozszerzanie diety

Urozmaicanie jadłospisu 3 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość rozszerzanie diety

Co wprowadzałyście swoim maluszkom i w jakich ilościach?? Wiem książki książkami ale każda mama ma swoja intuicję?? Są tu mamy które nie trzymają się tak sztywno książkowych reguł??

Gość mama klaudii
a co ty chcesz urozmaicic u 3 miesieczniaka ? przeciez takiemu maluszkowi samo mleko wystarcza

Gość ja zaczelam
dodawac kleik:> bo duzo jadla //lekarka powiedziala pozniej ze dobrze zrobilam , kaszke dałam nim skonczyla 3,5 miesiaca:> rosnie slicznie:)

Gość urozmaicanie diety
no tak tylko moje dziecko ma 3 miesiące i waży prawie 7kg;/a to troszkę dużo(waga urodzeniowa 3400), mam wrażenie że się mlekiem nie najada. Pytanie kieruję do mam które nie trzymają się tak sztywno reguł:)

Gość mama malego Danielka
Hm, moj synek skonczy w poniedzialek 12 tygodni, a wazy 7300 gr i mi kazala karmic tylko mlekiem, a diete rozszerzyc jak skonczy 4 miesiace, takze ja sie tego trzymam.

Gość mama klaudii
jezeli tak bardzo chcesz to mozesz dodawac kleik do mleka po troszeczke i najpierw daj z samego rana np.łyżke kleiku i tak kilka dni obserwuj dzieciaczka ..... a ja nie trzymam sie jakos slepo reguł ale wszystko konsultuje z pediatrą , bo np. musiałam małej zacząc podawac sok jabłkowy w 3 mies. bo miała zatwardzenia .... a ile je twoj maluch?

Gość chyba sie przejada
tym mlekiem a nie najada sadzac po dużej wadze!

Gość mama klaudii
moja sie urodziła 3710 i w 12 tyg. wazyła 6.990 ale tez była na samym mleku i jej wystarczało w ogóle kleik zaczełam dawac jak zaczełea sie budzic w nocy na karmienie i tak ma do tej pory .... jest z niej spory klocek wiec po co mam ja jeszcze dopychac?

Gość urozmaicanie diety
zjada od 90-120 ml średnio co 3-4h więc teoretycznie oka ale waga jest za duża...dlatego uważam że powinna zacząć córce podawać inne pokarmy oprócz mleka.

A wiecie, moj synek tyle wazy, a wcale nie je tyle ile powinien, a je mniej. Dostalam od lekarki taka rozpiske zywieniowa na pierwszy rok i dziecko przez pierwsze pol roku powinno jesc 150 ml na 1 kg jego wagi, natomiast moj synek zjadal tak ok. 800 ml mleka na dobe, wiec duzo mniej niz generalnie powinien, a i tak ladnie przybiera i jest duzy (nosi juz rozmiar 68)

A dodam, ze moj sie urodzil z waga 4275 gr.

my zaczeliśmy dawac jabłko starkowane i kleik kukurydziany do mleka jak mała skończyła 3,5 mies.

Gość urozmaicanie diety
ja nie chcę żeby moje dziecko w wieku pół roku ważyło ponad 10kg a wszystko idzie w tym kierunku. Taka marchewka czy jabłko jest mniej kaloryczna niż mleko modyfikowane , muszę jej zacząć wprowadzać powoli stale pokarmy wtedy będzie wypijała mniej mleka i nie będzie tak tyła.

Gość mama klaudii
urozmaicenie diety.... a czemu myślisz ze sie nie najada skoro je co 3-4 godz. tyle ile powinna ? skoro w miedzyczasie nie płacze , że jest głodna? mama małego danielka .... u to niezle z ta rozpiska wynika ze moja to juz w ogule nie je ile powinna bo tylko 2mleka dziennie (po 150 ) i kleik na kolacje do tego zupka = deserek czasem cos jeszcze ale ma juz 5 miesiecy a odkad zaczełam wprowadzac zupki pluje mi mlekiem :(

Ale wiesz, waga waga, a dlugosc i objetosc glowki to jak rosnie? Ja tez myslalam, ze moj synek za duzo wazy, a jednak nie, bo jest tez dlugi, wiec ostatnio na wizycie mi powiedziala (po zmierzeniu wszystkiego, lacznie z obwodem glowki), ze moj synek jest duzy, ale proporcjonalny i wszystko rosnie mu proporcjonalnie, wiec jest ok i nie jest za ciezki.

mama klaudii - licza sie wszystkie plyny nie tylko mleczko, wiec tez woda, herbatki, soki, zupki...no wszystko, co tam sie podaje i tez mi sie to duzo wydaje...ale tak mamy napisane.

Gość a mamy jakis wybor
jesli u mnie po godzinie byl placz to zaczelam podawac 1-2 lyzeczek kleiku do mleka,ale przedpoludniowego. Kilka tygodni i maly sie ustabilizowal, odstawilam kleik i zaczelam rozszerzac diete dopiero po 17 tygodniu

Acha, no to faktycznie moze musisz cos wprowadzic. Moj je tak co 4-4,5 godziny i czesciej nawet nie chce.

Gość mama klaudii
urozmaicenie... - a to o to ci chodzi bo z początku to myślałam ,że chcesz jej kaszke dawac..... ( u mnie akurat tak radziły babcie bo jej ponoc nie starcza bo duża ,ale nie płakała ze chce jeść ) wiem ze sie martwisz ,bo ja mam to samo ale moze to cie pocieszy ze jak miała 4 mc. to wazyła 8 kg. jak zobaczyłam to nie mogłam uwierzyc bylam tez lekko przerazona a dzis byłam ja wazyc ma 5 ,5 miesiaca i wazy 8.600 iwec juz tak jej waga szybko nie rośnie.... rozmawiałam z pediatrąi mówiła że dlatego bo mala jest juz b.aktywna sama siada jak jest na kocu to ciagle se turla itd. wiec wiecej spala to podobno normalne a i mama danielka ma racje wazna jest tez dlugosc dziecka , bo ona ma juz 73 cm. a ubranka to na 80 musze kupowac zeby byly do konca zimy ok.

Gość ty mu mleko tylko dawaj
bomlautyki jeszce jest . od 4 mies bedziesz nowosci dawac.

Gość urozmaicanie diety
wyjścia za bardzo nie mam, co niektóre z was trzymają się tylko książek i tabelek, moja koleżanka przekarmiła synka, trafił do szpitala i wieku 3 miesięcy podawała jemu zamiast jednego mleka zupkę!!! więc o czym mowa Czyli zacznę od kleiku ryżowego. Ze spaniem w nocy nie ma problemu, zasypia o 19.30-20 i budzi się około4-4.30 najgorzej jest po południu

Gość anad81
Witam, mój synek skończył 16 maja 3 miesiace. A ju je zupki pije soczki i dostaje kaszke nestle na mleko co prawda nie tak gesta ale dostaje. Trawi super wogóle nie ma zaparc nie wspominajac o bólu brzuszka . Infakol odstawiłam na górną półkę. Najpierw wprowadzałam soczki rozcienczajac z woda i jabłuszko a później z czasem coraz wieksze proporcje . Od tygodnia je słoiczki jes zachwycony. Gdy był na mleku marudził miał zaparcia bola go brzuszek do kazdego karnienia infakol itd. teraz jest zywszy nic go nie boli kopie przewraca sie z pleców na brzusze i wogole widac ze dziecko jest radosne . Pozdrawiam wszystke mamy.

Gość gość 890
Mój synek ma skończone 3 miesiące a waży 6 kg karmie go mlekiem i dopajam wodą z glukozą lub rumiankiem

Gość ta może od razu
Schabowego!!!

Gość goodbye
I bigos.

Gość Gabi30
Mój szkrab ma 3 i pol miesiąca, oprócz mleka modyfikowanego rano do mleka dostaje dwie łyżeczki kleiku kukurydzianego od tygodnia daje mu zupke w południe ( ziemniak, marchew, i troszkę pietruszki) robię żadką zjada jej 120 ml, oprócz tego co drugi dzień tarte jabuszko i nic mu nie dolega, przez to ze urozmaicilam dietę rzadziej pije mleko i w nocy spi nawet 7 godzin a waga w porządku. Kleik pediatra kazał mi wprowadzić przed 3 miesiącem życia bo sie nie najadal powiem krótko niema co trzymać sie książkowych reguł