Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość endoska

endometrioza raz jeszcze.

Polecane posty

endoska- ja nie mialam kuracji danazolem, mi lekarz powiedział, że muszę brac już pigułki dopóki nie będę chciała zajść w ciąże.nie chodzi tylko o zapobieganie ciąży, one działają wysuszająco na błonę śluzową macicy.qlaira to nowe pigułki-złożone- Skład kolorowych tabletek zawierających jedną lub dwie substancje czynne: 2 ciemnożółte tabletki, z których każda zawiera 3 mg estradiolu walerianianu; 5 czerwonych tabletek, z których każda zawiera 2 mg estradiolu walerianianu i 2 mg dienogestu; 17 jasnożółtych tabletek, z których każda zawiera 2 mg estradiolu walerianianu; i 3 mg dienogestu; 2 ciemnoczerwone tabletki, z których każda zawiera 1 mg estradiolu walerianianu; Wczesniej brałam yasmin i yaz. te są w porządku, jednak są troszkę droższe.w łodzi ich cena waha się od 40 do prawie 60złotych.

Gość endoska
anulaanula dzieki wielkie za info.wiesz koszty tych tabletek to juz nie jest dla mnie taka istotna sprawa,wazniejsze jest to zeby dzialaly:)ale zaskoczylo mnie to ze twoj gin tak fajnie podchodzi do sprawy.moj od razu by mnie pokroil:(chodze do niego bo to podobno dobry specjalista ale chyba jest troche przewrazliwiony:)wsumie od cc minelo juz 7 lat i jeszcze zyje.jesli pigulki anty tak dzialaja to upre sie zeby mi je dal.pozdrawiam.zaglądaj do mnie .

jasne, że będa zaglądać:) ja leczyłam się rok na endo i tak w koncu trafiłam na laparoskopie, ale .. oby do przodu!! trzymaj sie!!

Gość endoska
:):):)będe będe bo jakie mam wyjście.musze sie jakoś trzymać:)a na czym polega ta laparoskopia?

Gość endoska
jesli jest ktoś kto moze mi wytłumaczyć coś na temat tej laparoskopi to bardzo prosze.ostatnio po kuracji danazolem czuje sie juz lepiej ból minął,ale niepokoi mnie jedna rzecz,otóż zatrzymała mi sie miesiączka(podobno tak to ma być)minelo już jakieś 2 -mce od odstawienia a okresu nadal nie ma.czy ktoś tak miał?czy to normalne????

Gość endoska
moze zle sie wyrazilam mowiac ze nie pojawil mi sie okres:)w tamtym miesiacu mialam jakies tam lekkie plamienie przez pare dni,ale czy to bylo to??

hej hej, laparoskopia - dołkładnie opisując - w znieczuleniu ogólnym, wykonuje się małe nacięcie w okolicy podpępkowej, przez które zostaje wprowadzona igła Veressa. Podaje się przez nią dwutlenek węgla mający na celu wypełnienie jamy brzusznej i uzyskanie tzw odmy. Przez powyższe wkłucie, po usunięciu igły, wprowadzana jest kamera przekazująca obraz z wnętrza jamy brzusznej na monitor. W okolicy nadłonowej pod kontrolą wzroku (monitor) wprowadza się do wnętrza namy brzusznej tzw troakary -rurki będące następnie prowadnicami dla mikronarzędzi chirurgicznych. Przebieg operacji widoczny jest na ekranie monitora. Kamera pozwala na uzyskiwanie zbliżeń operowanych organów, nieosiągalnych dla "gołego oka". Umożliwia to zlikwidowanie nawet najmniejszych krwawień w obrębie pola operacyjnego, W przypadku uzyskania materiału do badań histopatologicznych istnieje mozliwość usunięcia go z jamy brzusznej, przez już istniejące drobne nacięcia skóry, bez konieczności ich poszerzania. Po zakończeniu operacji wypuszcza się z jamy brzusznej dwutlenek węgla a nacięcia zeszywa pojedynczymi szwami (usuwanymi po siedmiu dniach lub wchłanialnymi). Jesli chodzi o danazol to nie bardzo się orientuje, nie mialam tej kuracji, ale przecież jest o lek hormonalny, więc z całą pewnością wpływa na cały cykl. więc to, że nie masz okresu, czy tez jakieś plamienia, wydaje mi się ze jest to zupełnie normalne.

Gość endoska
fajnie że do mnie zajrzałaś:)uf jakie to skomplikowane,dzięki za wpis bo wiem juz o co chodzi.a powiec mi jeszcze czy ten zabieg trzeba wykonywac w szpitalu?jak długo sie lezy na oddziale po czymś takim? może zabrzmi to niedorzecznie ale strasznie boje sie szpitali.mam stamtąd niemiłe wspomnienia:(

wiesz, mi robili 2 dni badania, 3ego mialam zabieg, a następnego dnia mnie wypisali, potem mialam 30 dni zwolnienia, troszke ciezko sie wyprostowac no i jakby nie patrzec w srodku troche ciagnie, ja tez starsznie sie bałam, ale naprawde da się przezyc;) a z jakiego miasta jestes?

Gość endoska
jestem z okolic ostrołęki.tutejszy szpital to niestety nie zbyt przyjazne miejsce:(przynajmniej ja nie miło je sobie kojarze.pierwsze dziecko urodziłam przez cc i wtedy własnie złapałam endo.drugi poród miałam naturalny.liczylam ze bede znów miala cc i mi to wytna.kiedy zasugerowalam to ordynatorowi stwierdzil ze z endo da sie zyć i owszem zrobia mi zabieg ale moze jak będe starsza bo nigdy nic nie wiadomo.nie mozna sie ciagle kroic a w razie kolejnej ciązy nie wiadomo jak sie poród potoczy.sama nie wiem kto ma racje:)no nic nie ma co sie zgłebiac bo lekarze maja niestety czasami rozbierzne zdania.pozdrawiam cie serdecznie:)

wiesz, ja też niby mogłam czekaż aż bedę starsza.. zrobili mi teraz, przy tej chorobie istnieje obawa ze nie bede mogla miec dzieci

Gość endoska
wiesz z tą chorobą to różnie bywa.mi lekarz też mówił że bede miala problemy z zajściem w ciąże z drugim dzieckiem a okazało sie że zaszłam bez problemu i wszystko było ok:)nawet nie musiałam długo czekać:):)jestem przekonana ze i tobie wszystko pójdzie gładko kiedy sie zdecydujesz na dzidziusia:))

Gość endoska
ja sama nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa.mam dwóch synków i po cichutku marze troche o dziewczynce;)mam nadzieje ze tak jak poprzednio nie bedzie problemu jesli tylko podejme wkońcu decyzje .uszy do góry.damy rade nie:)

Witam ja mam taki problem mam 22 lata byłam u 3 lekarzy mam torbiel 3 na 2 endometrialna juz ponad poł roku i ona raz sie zmniejsza raz powieksza do tych rozmiarow nigdy nie była wieksza i lekarz dał mi na nia tabletki antykoncepcyje mam je brac dopoki nie bede chciała zajsc w ciaze jak sie zdecyduje na ciaze wyedy mam odzucic a o urodzeniu mozna myslec o operacji co wy na to myslicie czy nie bede miałą problemow jesli za ok 2 lata bede chciała zajsc w ciaze bo jak wiadomu dziecko to odpowiedzalnosc i trzeba byc w stałym zwiazsku zeby o tym wszystkim myslec (a tak naprawde to w przyszłosci bardzo chciałabym zostac mama) ale czy nie bedzie z tym problemow jeslij mam torbiel endometrialna?

Gość fasolkaka
Odpowiednia dieta może łagodzić ból u chorych na endometriozę. 9% kobiet ze zdiagnozowaną endometriozą i 17% z podejrzeniem endometriozy uważa, że zmiana diety jest jedną z metod walki z chorobą - wynika z badania "Ból i krwawienia maciczne przeprowadzonego wśród ponad 20 tys. kobiet z 8 krajów świata. - Pewne produkty żywnościowe mogą wpływać na niektóre parametry organizmu, w tym na poziom hormonów mówi dr Grzegorz Południewski, ginekolog - Utrzymanie odpowiedniej diety pozwala lepiej kontrolować przebieg chorób, takich jak np. cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Odpowiednio dobrana dieta przynosi również ulgę w dolegliwościach w przewlekłych chorobach takich jak endometrioza. W przypadku choroby takiej jak endometrioza ważne jest http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110519/ZDROWIE/957325880