Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość historyja

Jak to było faktycznie z tym murem?

Polecane posty

Gość historyja

Zastanawia mnie dlaczego przekroczenie muru berlińskiego było takim problemem w tamtych czasach? Czy nie dało się po prostu objechać miasta i wjechać od zachodu do berlina zachodniego? A tu słyszę o budowie przekopów, próbach balonowych czy nawet wodnych przeprawach? Berlin to przecież było miasto w środku NRD!

Gość dzis sie ukrywam ale to ja
:D:D:D:D:D julek ty to zawsze dopiertolisz ynteligentnie :classic_cool: :D:D

Gość historyja
jakich granic? ktoś kto mieszkał we wschodnim wyjechałby sobie od wschodu z miasta a potem objechał berlin i wjechał do zachodniego. Zachodni był otwarty na swiat nikt tam nie tworzył zasieków

Gość dzis sie ukrywam ale to ja
no popatrz, ze na to nie wpadli, gdzie ty bylas przez te wszyskie lata?:classic_cool:

Gość historyja - ile ty masz lat
? Według ciebie stał sobie po prostu niepilnowany przez nikogo mur i wszyscy się go bali??? To było państwo w państwie, czyli w środku miasta wydzielony Zachód. A tobie się wydaje, że z drugiej strony był niepilnowany i po drugiej stronie był RFN? Po drugiej stronie Berlina też był NRD i z żadnej strony bez paszportu nie mogłaś przekroczyć muru!!! A paszport na "Zachód" nie każdy dostawał tak jak dzisiaj. Tylko wybrańcy. Ile ty masz lat? Tak z ciekawości pytam, bo chyba nie masz pojećia ani o PRL ani o innych krajach demoludów

Gość historyja - ile ty masz lat
historyja zrobiła sobie prowo i wpuściła nas w maliny :)