Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 098ui

fizyka - kinematyka - 1 liceum - potrzebna pomoc

Polecane posty

Gość dziewczynko
z tego wykresu to policzysz przyspieszenie w m/s^2

Gość 098ui
Sama sobie tego wykresu nie wymysliłam :] Prędkośc średnia w tym ruchu powinna się równać średniej arytmetycznej najmniejszej i największej prędkości. Właśnie tak próbwoałam liczyć, ale niestety nie doszłam do prawidłowego wyniku ;/

Gość Karuśka
Wg mnie tak: s=at^2/2 s=/2 = (v*t)/2 s1=4*2/2=4 s2=10*t/2=50 v=s/t= 54/12= 4,5 m/s

Gość Karuśka
w 4 linijce zamiast "t" nie wpisałam "10" teraz jest poprawnie Wg mnie tak: s=at^2/2 s=/2 = (v*t)/2 s1=4*2/2=4 s2=10*10/2=50 v=s/t= 54/12= 4,5 m/s

Gość 098ui
Też doszłam do takiego rozwiązania, ale niestety nie ma takiej odpowiedzi... a prawidłowy wynik do 2,5 :(

Gość Karuśka
Nie chcę się upierać, ale policzyłam ponownie i jest prawidłowo. albo cierpię na kurzą ślepotę. Skąd masz odpowiedź? to jest ruch jednostajnie zmienny. Liczysz drogę w pierwszym etapie ruchu, później w drugim, to sumujesz. Średnią liczysz po prostu całkowita droga ma całkowity czas. nie mniej nie więcej, tylko 4,5 wychodzi :-)

Gość 098ui
Odpowiedź mam z tabeli odpowiedz ;D No ale może się pomylili i zamiast 4 wstawili 2...

Gość Karuśka
Ała. tu są trzy etapy ruchu :-) s=at^2/2 s=/2 = (v*t)/2 s1=4*2/2=4 s2=4*4/2=8 s3=6*6/2=18 s1+s2+s3=30 v=s/t= 30/12= 2,5 m/s

Gość 098ui
Oooo ;) No proszę ;) Dziękuję bardzo za rozwiązanie ;)