Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Victoria Bekham

podej艣cie do klientki

Polecane posty

Go艣膰 Victoria Bekham

Hej dziewczyny! Niedlugo zaczne prace w sklepie odzie偶owym, i prosilabym Was o udzielenie mi jakichs wskaz贸wek jesli chodzi o traktowanie klientki. Jak powinno sie nawiazywac rozmowe z klientka ogladajaca ubrania? Jak zagadywac, o co pytac (jesli w ogole)? Tak zeby nie byc nachalnym a wrecz przeciwnie, zrobic pozytywne wrazenie od strony calego sklepu i jednoczesnie naklonic do zakupu?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 efqvrgb gfgf
zachowanie kiedy ogladam a podchodzi sprzedawczyni i pyta w czyms pomoc 馃槧 jest jak dla mnie wkurwiajace jak huj jak cos bede chciala to sama spytam a nie pchaja sie zeby tylko cos sprzedac i wciskanie ubran na sile typu zobacz tu mamy nowa kolekcje albo tu jest promocja nie rob tego to bdzie dobrze

Udost臋pnij ten post

haa tempa idiotko ! nie rozumiesz ze w wielu sklepach jest wymagane podej艣cie do KA呕DEGO klienta?:> s膮 wys艂ani tak zwani "tajemnicy klienci" i jesli si臋 trafi na takiego i nie podszed艂e艣 to dopiero lipa;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i to jest w艂a艣nie chory
system. W艂a艣ciciele tych sklep贸w my艣l膮 偶e jak ekspedientka podejdzie i zagada to 偶e to jest najw艂a艣ciwsza obs艂uga klienta. A g贸wno prawda! Tam gdzie ekspedientki od razu podchodz膮 i pytaj膮 w czym pom贸c to sprawia 偶e nast臋pnym razem po prostu nie wchodz臋 do takiego sklepu bo po co mam czu膰 czyi艣 oddech na plecach i presj臋 i do kupowania czego艣, czego nie chc臋! Z tego powodu przesta艂am chodzi膰 np. do Yves Rocher. Zawsze by艂am ciekawa tych kosmetyk贸w, ale ja jestem taka 偶e 偶eby co艣 kupi膰 to naprawd臋 musz臋 dobrze i na spokojnie rozejrze膰 si臋 po ca艂ym asortymencie my艣l膮c na zasadzie 偶e mo偶e co艣 mi si臋 spodoba a mo偶e nie a jak mi si臋 co艣 faktycznie spodoba to nawet wtedy musz臋 kilka razy niemal 艣cie偶k臋 wydepta膰 do danego produktu zanim w og贸le zdecyduj臋 si臋 na zakup, ale jak taka baba ju偶 od mojego wej艣cie jest w stanie gotowo艣ci aby zaatakowa膰 pytaniem w czym pom贸c to mnie to po prostu odstrasza, bo jak odpowiadam 偶e chc臋 tylko obejrze膰 to czuj臋 si臋 jakbym j膮 rozczarowywa艂a, jakbym jakim艣 偶ebrakiem by艂a kt贸ry chce si臋 gapi膰 a nie mo偶e kupi膰, 偶e 偶eby j膮 zadowoli膰 to musz臋 ju偶 od wej艣cia powiedzie膰 czego chc臋 i jeszcze lepiej od razu to kupi膰. Nie ma tak lekko. To nie sklep spo偶ywczy. Kosmetyki i ubrania trzeba kupowa膰 na spokojnie i z du偶ym namys艂em, bo ta baba to sprzeda w 10 sekund i ma mnie w dupie a ja si臋 b臋d臋 potem z tym m臋czy膰 miesi膮cami albo latami. I paradoksalnie najcz臋艣ciej robi臋 zakupy w tych sklepach w kt贸rych nikt si臋 mn膮 nie interesuje. Idealna ekspedientka to taka kt贸ra nie podchodzi, nie pyta co poda膰 i stoi w pewnej odleg艂o艣ci ode mnie ALE jednocze艣nie stoi na tyle blisko 偶eby by膰 wyczulon膮 na moje potencjalne zwr贸cenie si臋 w jej stron臋 z jakim艣 zapytaniem kiedy faktycznie poczuj臋 tak膮 potrzeb臋 a jak zapytam j膮 o co艣 to 偶eby ona faktycznie by艂a osob膮 kt贸ra spe艂nia to o co prosz臋 lub odpowiada na to o co pytam ALE nic ponadto aby nie pr贸bowa艂a uszcz臋艣liwia膰 mnie na si艂臋, bo takie co艣 wywo艂uje tylko odwrotny skutek poniewa偶 ja wiem lepiej co mi si臋 podoba ni偶 ekspedientka. Najgorsze zachowanie u ekspedientki: 1) trajkotanie, plotkowanie z kole偶ankami o dupie marynie i wszelkie g艂o艣ne rozmowy na osobiste tematy 2) przesadna namolno艣膰, pr贸by uszcz臋艣liwiania na si艂臋 3) albo skrajno艣膰 w odwrotnym kierunku kiedy chc臋 o co艣 zapyta膰 albo podchodz臋 do kasy z zamiarem dokonania zakupu a tu si臋 okazuje 偶e sprzedawczyni jest nieosi膮galna, albo zaj臋ta czym艣 albo na zapleczu, albo z 艂ask膮 podchodzi 偶eby co艣 zakasowa膰 4) lenistwo, czyli przyk艂adowo na manekinie wisi kurtka w kolorze czarnym, kt贸r膮 chc臋 przymierzy膰, a sprzedawca mi m贸wi 偶e na manekinie wisi ostatnia sztuka z tych czarnych i daje mi do mierzenia szar膮 m贸wi膮c 偶e jak szara b臋dzie pasowa膰 to wtedy 艣ci膮gnie mi z manekina t膮 czarn膮. Chyba nic nie jest w stanie mnie bardziej wpieprzy膰. Zazwyczaj potem ju偶 nie wracam do takiego sklepu.

Udost臋pnij ten post

Wg mnie trzeba znale藕膰 ten przys艂owiowy z艂oty 艣rodek, czyli nie atakowa膰 klientki pytaniem 'w czym pom贸c' skoro dopiero zacze艂a rozgl膮da膰 sie po sklepie. Nie 艂azi膰 za ni膮 jak cie艅 i nie patrze膰 na r臋ce, ale obserowa膰 co robi i wychwyci膰 na jej twarzy ewentualn膮 ch臋膰 uzyskania porady. Poza tym musisz by膰 uprzejma i entyzjastycznie nastawiona do ludzi, ale co wa偶ne - musisz by膰 w tym szczera, bo kleint od rauz to wychwyci i nie b臋dzie chcia艂 z tob膮 rozmawia膰 ;) Praktyka czyni mistrza, wi臋c nied艂ugo sama zrozumiesz o co kaman w sprzeda偶owym 艣wiatku ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fkkfkfkf
Ciekawe jest to, 偶e jak si臋 sp艂awi tak膮 ekspedientk臋 "w czym mog臋 pom贸c" na pocz膮tku - to potem jak si臋 jej naprawd臋 potrzebuje, to jej nie ma, ew udaje 偶e nie widzi, 偶e czekam, jak co艣 tam sko艅czy... Czyli tak naprawd臋 to nie jest postawa sk艂onna do pomocy, tylko trening wprowadzany przez sieci贸wk臋. Ma podej艣膰 i napa艣膰, bo tak jej kazali, a czy naprawd臋 b臋dzie pomocna to ju偶 inna sprawa. Fajne s膮 te偶 panienki "w czym mog臋 pom贸c", kt贸re poj臋cia nie maj膮 o produktach. Szczeg贸lnie jest to casus w sklepach kosmetycznych. Ja zwykle prosz臋 o pomoc jak si臋 ju偶 naczytam opis贸w na produktach, dlatego w przybli偶eniu wiem, 偶e panienka bredzi.

Udost臋pnij ten post

mnie brakuje (nie tylko w sklepach odzie偶owych) kompetencji sprzedawc贸w w zakresie oferowanych produkt贸w - tj. 偶eby potrafili (-艂y) powiedzie膰 co艣 wi臋cej ni偶 "jest"/"nie ma"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Victoria Bekham
dziewczyny, bardzo Wam dziekuje, poczytalam sobie to co napisalyscie i wyciagnelam pewne wnioski ;) chce tez powiedziec, ze ja rowniez nienawidze namolnych ekspedientek. Ide na ciuchy to sama wiem czego chce, potrafie sama znalezc dany kolor czy model, po to mam oczy i rozum zeby rozgladac sie po sklepie, i w momencie jak podchodzi do mnie milusia ekspedientka to najchetniej odrazu bym jej odparowala: wracaj skad przyszlas. Jesli bede chciala pomocy to o nia poprosze, proste. Ale teraz bede miala okazje przekonac sie jak to jest po drugiej stronie lady. Wiem juz, ze w sklepie w ktorym bd pracowac jest wlasnie wymog podchodzenia do klientek i interesowania sie nimi. Nie wyobrazam soebie tego bo wiem po sobie jak ja tego nie lubie. No ale praca to praca, jakos bede musiala sie zmusic. Ale nie zamierzam jak dziki zwierz rzucac sie na biedne kobitki. Nawet zwykla obserwacja mysle ze juz je peszy, bo to sie czuje kiedy jest sie obserwowanym, mozna nawet odniesc wrazenie ze obserwuja Cie bo mysla ze mozesz cos zawin膮膰. Wiec moim zdaniem nie powinno sie zbytnio skupiac na klientce, ale od czasu do czasu rzucic na ni膮 okiem i czyms sie zajac, np ukladaniem ubran (a przynajmniej udawac ze sie to robi). Nie sadze tez ze bede podchodzic i oferowac pomoc, zagadywac. Chociaz z 2 strony fakt ze sa klientki niesmiale boj膮ce sie poprosic o pomoc, ktore nie maja gustu i licza na to ze ktos pomoze im sie ubrac...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i to jest w艂a艣nie chory
Je艣li chodzi o bycie ekspedientk膮 (sama kiedy艣 ni膮 by艂am) to w 99% przypadk贸w klient sam daje 艂atwe do odczytania sygna艂y odno艣nie tego jak chce by膰 obs艂ugiwany. Jak wchodzi do sklepu i ignoruje sprzedawc臋 skupiaj膮c si臋 wy艂膮cznie na przegl膮daniu towaru to jest oczywiste, 偶e ekspedientki do szcz臋艣cia nie potrzebuje. Jak nagle zacznie potrzebowa膰 pomocy to sam zacznie si臋 rozgl膮da膰 po sklepie za sprzedawc膮. Jest jednak taka grupa kobiet (cho膰 rzadka) kt贸re nie wiedz膮 czego chc膮, nie wiedz膮 co im si臋 podoba i potrzebuj膮 serio porady sprzedawczyni, nawet potrzebuj膮 sobie z ni膮 wr臋cz podyskutowa膰 o towarze, wyra藕nie potrzebuj膮 czyjego艣 zainteresowania i wr臋cz marz膮 o tym, 偶eby jaka艣 baba wciska艂a im kit. Wiem 偶e s膮 takie typy bo widzia艂am na w艂asne oczy. Ale o takie klientki te偶 si臋 nie ma co martwi膰, bo ten typ od razu podchodzi i prosi o porade i pomoc w doborze odcienia pudru czy bluzki. Co do klient贸w nie艣mia艂ych kt贸rzy boj膮 si臋 podej艣膰 to takich jest mo偶e 0,01%, czyli tyle co nic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Victoria Bekham
mam jeszcze takie pytanie. czy ekspedientka w odziezowym powinna sie jakos konkretnie ubierac, nie wiem, czy np zalozenie r贸zowej koszuli do jeansow bedzie nie na miejscu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Victoria Bekham
bylabym wdzieczna za jakies wskazowki, jutro moj pierwszy dzien w pracy :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to ta zielona
ja na twoim miejscy bym robia tak- po wejsciu klientki zamiast rzucac pytanie" w czym moge pom贸c" lepeij powiedziec " moze moge cos doradzic" albo " jezeli cos pania zaintersuje prosze pytac" pozniej uunac sie troche do ty艂u. nawet za "lade" a co do ubioru pewnie bedziesz musia艂a chodzic w ciuchach z twojego sklepu, choc nie zawsze tak jest

Udost臋pnij ten post

Mnie jako faceta w艂a艣nie bardzo rozprasza jak sprzedawczyni do mnie podchodzi i zaczyna opowiada膰 偶e maj膮 now膮 kolekcj臋 kurtek, gdy ja ogl膮dam spodnie, i to spodnie potrzebuj臋. Albo przymierzam spodnie w przymierzalni za firank膮, a sprzedawczyni si臋 pyta czy pasuj膮, masakra. Cz艂owiek zez艂oszczony, zestresowany, spocony, a tu jeszcze baba co si臋 nie potrafi odczepi膰 i pozwoli膰 cz艂owiekowi co艣 wybra膰 w spokoju. Zakupy s膮 wystarczaj膮co stresogennym prze偶yciem, i naprawd臋 nie ma potrzeby dok艂adania na mnie dodatkowego balastu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Innesia 26
Kto艣 tu wspomnia艂 o Yves Rocher i mia艂 racj臋... mam podobne do艣wiadczenia. Jeszcze niedawno widzia艂am tam tak膮 akcj臋, 偶e dziewczyna wzi臋艂a do r臋ki jaki艣 krem by poczyta膰 nalepk臋 i trzyma艂a chwil臋 a babka podesz艂a i powiedzia艂a: "to ja ju偶 zabior臋 do kasy ten krem to Pani b臋dzie mia艂a wolne r臋ce.." Dziewczyna by艂a tak zaskoczona, 偶e nic nie powiedzia艂a...zniech臋ci艂am si臋 do Yves na dobre.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestem pe艂na
we藕cie pod uwage 偶e w wielu sklepach jest cos takiego jak "tajemniczy klient" czyli nikt inny jak kontrola z po za sklepu. i masz w obowi膮zku pytac czy w czyms pomoc1 to wym贸g a nie widzimisie panienek ze sklep贸w! po co wypowiadaja sie tu osoby ktore nie maja pojecia?

Udost臋pnij ten post

to nie kwestia poj臋cia o polityce sklepu - dziewczyny po prostu napisa艂y, czego nie lubi膮 i dlaczego dziwi mnie tylko fakt, 偶e takie informacje nie robi膮 wra偶enia na ludziach, kt贸rzy podejmuj膮 decyzje w sklepach. Przecie偶 podchodzenie do klientki po 2 sekundach od jej wej艣cia do sklepu to praktyka od d艂u偶szego czasu. A jak wida膰 po postach - 99% klientek to delikatnie rzecz m贸wi膮c IRYTUJE

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Innesia 26
A przecie偶 s膮 jeszcze na pewno badania opinii klient贸w i to r贸wnie偶 powinno si臋 bra膰 pod uwag臋. Jednak ja pracuj膮c swego czasu w sektorze bada艅 stwierdzi艂am, 偶e Polacy s膮 przekorni i odpowiadaj膮 na pytania zawsze odwrotnie ni偶 my艣l膮. St膮d potem zachowania pracownik贸w adekwatne do "oczekiwa艅" respondent贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oni chyba pilnuj膮 towaru...
a pytaja po to by klient o tym wiedzia艂!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aizam
Temat stary ale mo偶e napisze co艣 od siebie pracuje w Yves rocher i to 偶e podchodzimy do klientki po chwili jest wymogiem odg贸rnym! Firma wypuszcza tajemniczych klient贸w i jak taka oto Pani napisze, 偶e si臋 nie podesz艂o albo podesz艂o si臋 np dopiero po 5 min to mo偶emy si臋 po偶egna膰 z premi膮. Sama nie lubi臋 jak tak na mnie naskakuj膮 w sklepie ale taki jest wym贸g. Mamy dok艂adny schemat podej艣cia do klienta, trzeba nawet opowiedzie膰 o produktach dodatkowych i nowo艣ciach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aizam
Temat stary ale mo偶e napisze co艣 od siebie pracuje w Yves rocher i to 偶e podchodzimy do klientki po chwili jest wymogiem odg贸rnym! Firma wypuszcza tajemniczych klient贸w i jak taka oto Pani napisze, 偶e si臋 nie podesz艂o albo podesz艂o si臋 np dopiero po 5 min to mo偶emy si臋 po偶egna膰 z premi膮. Sama nie lubi臋 jak tak na mnie naskakuj膮 w sklepie ale taki jest wym贸g. Mamy dok艂adny schemat podej艣cia do klienta, trzeba nawet opowiedzie膰 o produktach dodatkowych i nowo艣ciach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aizam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pytanie "w czym mog臋 pom贸c" - ZAKAZANE!!! Tajemniczy klient da wam za to 0 pkt.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pracuje w sklepie I mam obowiazek przywitac klienta tz powiedziec mu " dzien dobry". Jesli rozglada sie po sklepie i po jego minie widac ze potrzebuje pomocy to wtedy podchodze i pytam " jak mu moge pomoc" taka jest praktyka sklepu I tyle. Jak wchodze do sklepu i ktos zachowuje sie podobnie rozumiem i odpowiadam " nie dziekuje". I tyle . Nie narzekam ze ktos jest nachalny bo pracuje w tej branzy i wiem jakie to jest trudne. A to ze ekspedient znika po tym pytaniu to no coz. Czesto kierownicy uwazaja ze jak sie nic nie robi to trzeba znalesc eksepedientce zajecie a to ze sa klienci na sklepie ktorzy moga potrzebowac pomocy go nie interesuje. A potem sie dziwi ze slabe wyniki sprzedazy.

Udost臋pnij ten post