Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToyotaYaris

Pytanie do kierowców

Polecane posty

Gość ToyotaYaris

A mianowicie chodzi mi o RONDO! 1. Gdy chce jechac przez rondo prosto to nie sygnalizuje tego kierunkowskazem? (przed wjazdem na rondo )a jak zjezdzam na wprost to właczam kierunkowskaz? (prawy)? 2. Jak chce skrecic w prawo na rondzie to wjezdzam na rondo z prawym kierunkowskazem czy włączam go dopiero przy zjeżdzie

Gość dges
Zawsze gdy zjeżdża się z ronda trzeba to zasygnalizować...Nie ważne w jakim kierunku jedziesz...

Gość ToyotaYaris
Czyli jak chce jechac prosto czy tam skrecic w prawo to dopiero go włączam gdy chce zjechac?

Gość ToyotaYaris
Chodziło mi o to czy musze wczesniej przed rondem sygnalizowac ze chce skrecic w prawo.. Ale nie trzeba?

Gość drivercool
powiem szczerze ze jezdze duzo po polsce i to jest zalezne od miasta np w krakowie zauwazylem ze ludzie wrzucaja kierunkowskaz przed wjazdem na rondo i wylaczaja go juz po zjezdzie natomista w kielcach tylko przy zjezdzie z ronda , wiec nie ma reguly , ja jestem za ta 1 opcja

Gość jakajaka
jak chcesz zjechac w prawo to dajesz przed rondem a jak prosto to przed zjazdem dajesz kierunek

Gdy wjeżdżasz na rondo nie włączasz kierunkowskazu (bo nie zmieniasz kierunku ruchu). Gdy poruszasz się po rondzie, to właczasz kierunkowskazy przy zmianie pasa oraz gdy zjeżdżasz z ronda (a zjeżdżasz zawsze w prawo). :)

Gość ToyotaYaris
Zdecyduj cie sie w koncu czy włączam ten kierunkowskaz przed rondem gdy chce zjechac w prawo?

Gość ToyotaYaris
A jak mam zamiar zawrócic na rondzie to wjężdzam z lewym kierunkowskazem... ? :P

Gość ...........oj............
ZAWSZE JAK OPUSZCZASZ RONDO DAJESZ KIERUNKOWSKAZ W PRAWO! Boże jedyny:O Gratuluje panu który twierdzi że przez rondo nie da się jechać prosto:O

Gość ToyotaYaris
Blokers -> dziękuje... :D za 3 dni mam egzamin więc juz świruje [cool}

nie wjeżdża sie na rondo z kierunkowskazem. Kierunkowskaz wrzucasz dopiero przy opuszczaniu ronda. Kiedyś ludzie wjeżdżali na rondo z kierunkowskazem jeśli chcieli na nim skręcić albo zawrócić ale teraz obowiązuje zasada powyżej.

ToyotaYaris, jeżeli wjeżdżasz na rondo i chcesz zjechać na tą samą drogę z której wjechałaś na rondo, to przed zjazdem włączasz prawy kierunkowskaz. ...........oj............ - oczywiście, że przez rondo nie można przejechac prosto ani skręcić w lewo bo wjedziemy na np. zieleń. Uruchom wyobraźnię.

Gość drivercool
tez mu gratuluje... ! najlepiej wtedy gdy zjezdzasz z ronda , a gdy zawracasz wjezdzasz na wewnetrzny pas (bez kierunku) i puszczsz kierunek w prwo przy zjezdzie z ronda ;p tyle co tu za filozofia...., pozatym na rodznie i w kazdej szkole jazdy ucza ze gdy przejezdzasz wiecej niz 2 zjazdy na rondzie jedziesz wewnetrznym pasem ruchu. i musisz sie ustawic na nim przed wjazdem na rondo . proste

Gość kierunek dopiero kiedy chcesz
zjechać z ronda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jak to sobie wyobrażasz?? wieżdżasz na rondo z kierunkiem prawym chcesz zjechać drugim zjazdem, nagle wyskakuje ci ktoś z pierwszego zjazdu przed maskę bo przeciesz sygnalizowałaś że skręcasz (zjeżdżasz z ronda) !!!!!!!!!!! logiki trochę, logiki!!!!!!!!!!!!!

blokers nie masz prawka czy się nabijasz? bo nie mogę wyczuć czy to Twoja niewiedza czy robisz se jaja:O

Mam prawo jazdy od 1995 roku, obecnie ABCE. Skoro twierdzisz, że przez rondo można przejechać prosto, to napisz jak można je pokonac bez włączenia prawego kierunkowskazu.

ale ja nie twierdze że można je pokonać bez włączenia prawego kierunkowskazu:O

spoko:O myśl tak dalej:O PS. od 95r przepisy się trochę pozmieniały;) Nie chce mi się z tobą gadać🖐️ :)

Gość ToyotaYaris
Wyszedł jakiś spór z którego praktycznie nic się nie dowiedziałam. Ale i tak dziękuje :classic_cool:

Gość ToyotaYaris
Macie bardzo podzielone zdanie. Zapytam sie teraz jednego instruktora który mi powiedział ze właczamy kierunkowskaz tylko przed wjazdem na rondo gdy chcemy zawrócic.

Gość sa rozne szkoly

Gość takjaklubisz
to może ja powiem jak wjeżdzasz w rondo z zamiarem skretu w prawo to od razu włączasz kier i dopiero po zjeździe go wyłączasz a jak jedziesz prosto lub w lewo to nic nie włączasz dopiero gdy zjeżdzasz włączasz prawy.