Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melancholijna pora roku

Przy kominku...

Polecane posty

Bardzo cenne informacje.Jak widać,pasjonatów kwiatów nie brakuje. Jeszcze kilka słów: Jak zabezpieczam nawilżenie kwiatów gdy wyjeżdźam? Jeżeli wyjeżdżam na krótko, doniczki ustawiam na tacach z kamykami... Większość roślin doniczkowych najlepiej rośnie w lekko wilgotnym podłożu. Opuszczając mieszkanie na kilka dni, raczej nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jak szybko rośliny wyczerpią zapas wody zgromadzonej w ziemi po obfitym podlaniu. Zależy to w dużej mierze od pogody. Jeśli jest dość chłodno, przetrwają bez uszczerbku, ale podczas upałów wody wystarczy na dwa, trzy dni i po powrocie zastaniemy suche badyle.

W sklepach ogrodniczych i niektórych kwiaciarniach kupimy specjalne akcesoria i urządzenia, które rozwiążą nasz problem. Możemy wybrać automatyczną konewkę podlewającą równocześnie nawet dwie lub trzy grupy roślin o zróżnicowanych wymaganiach dotyczących wilgotności. W sprzedaży są też proste systemy doprowadzające wodę do doniczek przewodami połączonymi z ceramicznymi sączkami umieszczanymi w podłożu oraz różnego rodzaju zbiorniczki, z których woda sączy się kropla po kropli do podłoża. Można również po prostu wstawić doniczki do płaskich naczyń z niewielką ilością wody.

Witam!Jak miło przysiąść się do znawców kwatow.Faktycznie wiedza wasza olbrzymia.Przysłuchuję się bardzo uważnie. Komuś najwyrażniej przeszkadza moje zamiłowanie do poezji.Jeśli będę miała ochotę na wiersz,to go zamieszczę.Na nic zdadzą się uwagi nieżyczliwych. Jeśli ktoś chce umieszczać wiersze,bardzo proszę. Pozdrawiam dyskutantów przy kominku!

Gość PRZY KOMINKU
Tekst piosenki: Irena Santor - Przy kominku Spośród starych płyt gramofonowych jedną najpiękniejszą znam, czasem, kiedy wieczór jest zimowy, tę niemodną płytę sobie gram. Zdaje mi się wtedy, że wróciłeś i wróciła młodość moja znów. Snuje się za nami słowo "miłość", najpiękniejsze spośród wszystkich słów. Przy kominku mrok zapadł szary jak mgła, przy kominku piosenkę starą ktoś gra. Powracają wspomnienia z dawnych tych dni, gdy po raz pierwszy "kocham Cię" mówiłeś mi. Patrzę na pożółkłe fotografie i uśmiecham się wśród łez. Dziś już wytłumaczyć nie potrafię, czemu mi tak źle bez ciebie jest. Stara płyta kręci się i szumi, jest pęknięta tak jak serce me. Serce to zapomnieć już nie umie i z daleka pożegnanie śle. Przy kominku mrok zapadł szary jak mgła, przy kominku piosenkę starą ktoś gra. Powracają wspomnienia z dawnych tych dni, gdy po raz pierwszy "kocham Cię" mówiłeś mi.

Gość takie pytanie
Mam dużą łazienkę i chciałabym mieć w niej kwiaty. Czy są gatunki, które nie zmarnieją w łazience bez okna?

Gość insicura
Kominek fajny ale jeszcze piekniej jest przy ognisku... a potem zapach po nim, na ubraniach... i ziemniaki pieczone... magnetofon... ale to byly czasy!

Do takie pytanie! Niestety, nie ma roślin, które są w stanie rosnąć bez światła. Ale niektóre wymagają go niewiele, np. scindapsus, bilbergia, echmea, bluszcz, oplątwa. Przez kilka miesięcy, zwłaszcza gdy je doświetlimy (była już tu mowa o tym), zachowają całkiem niezłą kondycję. p.s. Jeśli jednak zauważymy, że rośliny wyglądają źle, lepiej je przenieść w jasne miejsce, a w łazience postawić inne, np. cięte kwiaty.

Ognisko również ma swój urok.Zresztą,wielu z nas w dalszym ciągu organizuje przy nim spotkania koleżeńskie.Jest kiełbaska,ziemniaczki,są śpiewy,długie rozmowy ,a potem ten zapach ...Najważniejsze by dopisała pogoda.

Gość scindapsus
Jak podlewacie kwiaty? Na spodek czy od góry? Zapamiętajcie sobie,że niektóre, jak np. fiołki alpejskie i afrykańskie, nie znoszą moczenia liści, a z kolei storczyki, kaktusy nie lubią mieć mokrych korzeni.

Gość cccooo ddzzzoooj
czy storczk po przekwitnieniu,kwitnie za rokk

Witajcie! Wokół zrobiło się bardzo jesiennie,a rozmowy o kwiatach wciąż trwają.Bardzo ciekawe! To jesień? Zdumiony spada z drzewa liść…. Jesień... Tyle złota... czerwieni... Jesień... Dalej trzeba iść... To jesień? W sadzie sie jabłko Wstydliwie rumieni, wsród zbrunatniałej zieleni… To jesień…? Tak wczesnie się zmierzcha… Lecz cóż, dalej do przodu…… Droga od liści spadłych miekka… To jesień…? Na niebie krzyknał ostatni ptak… To jesień…? I smutno tak… Choc slońce wyjrzało Zza ciemnych chmur... Samotność krąży Wsród pustych pól... To jesień... A G Kędziorek

Gość Tyle słońca z lata jeszcze
Miły, już jesień Czerwienią liści nas otula, babiego lata złotą smugą I noc się robi coraz dłuższa, miły jesień przyszła już Wiatry wróciły do nas znowu, ptaki z południa są już w domu I słychać pierwsze kroki chłodu, miły jesień przyszła już A w nas jeszcze tyle wciąż radości jest Tyle słońca z lata jeszcze w nas I jesienny smutek nam nie grozi, wiem Dobry los wciąż sprzyja nam Już chmury stoją w oknie, bezradny kasztan w deszczu tonie Jak dobrze z tobą być, przy tobie, miły jesień przyszła już Zmarznięci i skulemi ludzie do domu biegną byle szybciej W kieszeniach niosą mokry smutek, miły jesień przyszła już A w nas jeszcze tyle wciąż radości jest Tyle słońca z lata jeszcze w nas I jesienny smutek nam nie grozi, wiem Dobry los wciąż sprzyja nam Eleni

Gość co to może być
Cześć! Od czasu, gdy przeprowadziłam się do nowego mieszkania, mój kaktus tzw. grudnik przestał kwitnąć. Czy coś mu zaszkodziło? Dzięki za odpowiedź.

do co to może być Kaktus ten nie znosi przestawiania ani obracania doniczki. Zwłaszcza nie wolno tego robić, gdy kwitnie lub wypuszcza pąki, bo wtedy je gubi. Jeśli już musisz zdjąć kwiat z parapetu, zaznacz na doniczce stronę „od okna” i potem dokładnie tak samo ją ustawiaj.

Witajcie! Jak milo przeczytać tyle ciekawych rzeczy o kwiatach. Kolejna ciekawostka.. Ponoć są kwiaty doniczkowe, które przepowiadają pogodę. Reagują na nadchodzące zmiany pogody. Należy do nich paproć, która na dzień przed deszczem zwija listki ku górze. Gdy pogoda ma się poprawić, liście znów opadają. Słoty zwiastują też kropelki soku, jakie pojawiają się na liściach ginury. Spokojnej nocy

Gość moja kliwia
nigdy mi jeszcze nie zakwitła. Co robić, żeby w końcu wydała kwiaty? Pozdrawiam.

Gość la la la la la la la la la la
Spośród starych płyt gramofonowych jedną najpiękniejszą znam, czasem, kiedy wieczór jest zimowy, tę niemodną płytę sobie gram. Zdaje mi się wtedy, że wróciłeś i wróciła młodość moja znów. Snuje się za nami słowo "miłość", najpiękniejsze spośród wszystkich słów. Przy kominku mrok zapadł szary jak mgła, przy kominku piosenkę starą ktoś gra .Powracają wspomnienia z dawnych tych dni, gdy po raz pierwszy "kocham Cię" mówiłeś mi. Co tu tak cicho?

Gość co do kliwii
W październiku należało ją przenieść w naprawdę chłodne (ok. 10 stopni C),ale jasne miejsce i pozostawić w nim aż do stycznia. Przez ten czas należy podlewać ją tylko tyle, by ziemia całkiem nie wyschła. Poza tym warto wiedzieć,że roślina nie lubi też częstego przestawiania. Przenoszenie jej z miejsca na miejsce może również hamować kwitnienie. Pozdrawiam.

Mam problem z wilczomleczem.Liście pokrył dziwny biały nalot. Wyglądają, jakby zostały posypane mąką. Prawdopodobnie roślinę zaatakował mączniak. Zarodniki tego grzyba wpuszczają do wnętrza komórek liści „ssawki”, by pobierać pokarm. Porażone liście więdną i obumierają. Zdaję sobie sprawę,że walka z mączniakiem jest trudna. Musialam natychmiast usunąć chore części rośliny, a następnie opryskać ją Saprolem. Mam nadzieję,że go odratuję.Zobaczymy.

Gość no to czekam
Ładnie tu ale jakoś pusto.Może grzaniec na winie? Składniki: 400ml czerwonego slodkiego lub półsłodkiego wina kawałek cynamonu kawałek świeżego imbiru kilka goździków 1 łyzka miodu Sposób wykonania: do malego rondelka wlewamy wino, dodajemy miod i przyprawy mieszamy,gotujemy kilka minut na małym ogniu,nie dopuszczając do wrzenia cedzimy rozlewamy do kubkow..do kazdego możemy włożyć po plasterku imbiru podajemy gorący Częstuję odwidzających!

Super grzaniec! Ja jednak uparcie wracam do kwiatów.A że święta wkrótce,to może o bożonarodzeniowej roślinie. Mam pytanie.Czy zachowałaś kwiat z ubiegłych świąt? Czy chcesz,by znów zakwitł.Jak to zrobić? Musisz mniej więcej przez 4 tygodnie zapewnić mu długą noc.Wynoś go codziennie do ciemnego pomieszczenia albo przykrywaj osłoną nieprzepuszczającą światla,tak by był w zupełnej ciemności przez 14 godzin na dobę. Gdy wypuści barwne przykwiatki,postaw ją koło okna,lecz nie za blisko grzejników.I będzie dobrze.

Gość Wypróbujcie ten pomysł.
Eukaliptus Z liści rosnącego w Australii drzewa uzyskuje się olejek bogaty w substancje lecznicze. Działa on przeciwbakteryjnie, regeneruje nabłonek dróg oddechowych, rozrzedza wydzielinę oskrzelową i działa wykrztuśnie. Łagodzi kaszel i katar. W aptekach można też kupić tabletki do ssania z eukaliptusem (ok. 4 zł). Gdy złapiesz przeziębienie, kąp się przez 15 minut w ciepłej wodzie z dodatkiem 30 kropli olejku eukaliptusowego.

Gość temat zaczyna sie rozrzedzać
z tematu Przy kominku .... na porady :D:D:D:D:D Darujcie sobie, bo juz został wypaczony, a tak ciepło się zapowiadał. Szkoda!

Gość trochę tu zimno
Też uważam,że powinno być jak przy kominku.Opowieści,rozmowy,dyskusje itd.Porady też są trafne. Tylko nie same rady i porady. A może nie ma chętnych? A szkoda.