Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marlen9997

pytanie o konflikt syrologiczny

Polecane posty

Gość marlen9997

Bardzo prosze o odpowiedz.Otóż byłam w ciąży ale niestety poroniłam w 4 tygodniu.Była to moja pierwsza ciąża.Z swoim partnerem mamy konflikt syrologiczny.Wiadomo że przy pierwszej ciąży ryzyko że wystąpi jest małe,ale przy każdej kolejnej trzeba dostawać immunoglobulinę.Po poronieniu dostałam dawka.Chciałam sie zapytać kiedy mam teraz wziąść nastepną,W szpitalu powiedzieli mi że nie będzie potrzebna aż do zakonczenia następnej ciąży(dopiero po porodzie powinnam dostać).Z kolei w internecie przeczytałam że musze dostać w 28 tyg.ciąży.Gdy powiedziałam to pielęgniarce to ona odpowiedział że szpital niema na to pieniędzy.Oczywiście moge przyjąć ja na własny koszt.Może ktoś był w podobnej sytuacji i mógłby powiedzieć mi kiedy przyjmował te przeciwciała

Gość jeżeli poroniłaś w 4
tygodniu to w ogóle zastrzyk nie był potrzebny, za mała ilosć krwi się miesza w tak wczesnej ciąży, ja przy 6 tyg poronienia nie dostał zastrzyku a to była druga ciąż aczyli większe ryzyko, po poronieniu zaszłam znowu, a imunoglobine dostałam w 28 tyg ciąży i 34,, i po porodzie , zadnych przeciwciał nie było

Gość marlen9997
nikt nie był w takiej sytuacji?

Gość marlen9997
a po jakim czasie zaczełaś sie starać o dziecko,ja moge za 3,najlepiej 6 miesięcy

wiesz ja tez mam konflikt i w pierwszej ciazy dostalam zastrzyk w 28 tc i to jest obowiazek i nie sluchaj kogos ze nie ma pieniedzy bo ta szczepionka jest refundowana. A jak w drugiej ciazy poronilam to taz mnie szczepili

Ja myślę, że nie ma tu reguły z tą immunoglobuliną. Ja dostałam po porodzie, moja siostra dostała jeszcze w czasie trwania ciąży. Ważne, aby ją dostać. Także po poronieniu i nie ważne, który to tydzień, więc się nie martw :)

Gość jeżeli poroniłaś w 4
tyg to naprawdę sa znikome szanse że wytworzyły się przeciwciała, dlatego zastrzyk w następnej ciąży nie jest tak naprawde potrzebny, wystarczy kontrolować przeciwciała, ja zaszła-wpadłam po poronieniu zaraz, i wszystko było dobrzem skrobana nie byłam

Gość zenita76
imunoglobuline dostałam po 2 porodach a po poronieniu(7 tyg) tylko raz.teraz tez spodziewam sie dzidziusia.po poronieniu odczekalam pół roku.pozdro

ale jesli cos sie stanie lepiej nie sluchaj tych co mowia ze nie potrzeba po co ryzykowac zdrowie i zycie dziecka lepiej zapobiegac!!!!!!!!

Gość marlen9997
dzięki za odpowiedzi,czyli w 28 tyg koniecznie musze dostac