Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oczy wyszły z orbit p

Fajny ksiądz/parafia na ślub - Lublin

Polecane posty

Gość Oczy wyszły z orbit p

Planujemy ślub kościelny, a mieszkamy razem i nie chcemy kłamać, że jest inaczej. Czy moglibyście poradzić, gdzie w Lublinie są księża z bardziej współczesnym podejściem do tematu :)... słyszłam, że są. Z góry dziękuję.

Gość a po co planujecie
ślub w kościele, skoro nie przestrzegacie zasad? zasady sa takie, że trzeba być czystym = jeśli nei pasuja wam zasady to po co ta szopka? macie ochotę mieszkac razem, super, ale to wyklucza ślub kościelny, jesli traktujecie go powaznie... :o naciaganie religii dla swoich przekonań to jakby pisać o sobie "jestem katoliczka, ale przestrzegam tylko 4 z 10-ciu przykazań, bo inne mi nie pasują" :o albo wóz albo przewóz :p

Gość Oczy wyszły z orbit P
Nie pytałam o kwestie światopoglądowe . Zadałam konkretne pytanie i jeżeli ktoś jest zorientowany i proszę o odpowiedź.

Mały offtop do "a po co planujecie": moim zdaniem dekalog wcale nie zakazuje kontaktów seksualnych ani "mieszkania razem" ludziom wolnym, kochającym się. To KK wprowadził szopki z tym związane by wyciągnąć rękę po kasiorę. A ślub kościelny autorka pytania może właśnie dlatego chce mieć, by żyć odtąd również zgodnie z nauką KK. 🖐️

Gość jusaa
nie wiem w czym problem, tez mieszkaliśmy razem kilka lat, ksiądz wcale nie był "nowoczesny" i wzięliśmy ślub bez problemu.W takich przypadkach księża jeszcze bardziej naciskają na ślub.Trzeba było powstrzymać sie od seksu od 2 spowiedzi (4 dni)

Rany blokers i ławkers nie bez powodu widzę jesteś moim idolem. Oprócz UMCS'u lubię jeszcze: Poka fote :P Pozdrawiam:)

Dzięki za odpowiedzi :) Blokers i ławkers - sam se poka :P

To mi tu nie słódź, nie lubię słodzyczy :P I jeszcze- bo zaraz ktoś się (jak zwykle) przypieprzy pewnie do mnie że usprawiedliwiam siebie i stąd mój pogląd: otóż mam w D zarówno KK jak i dekalog, nie jestem święty ale staram się by nikt przeze mnie nie płakał. Dla mnie EOT 🖐️

Lubelskie ma jeden z najwyższych wskaźników ślubów... może ktoś jeszcze się wypowie? :)

Gość na politechnice
są fajni księżą, 6 lat sie tam spowiadałam i nawet jak mieszkałam już gdzie indziej to tam jeździłam do spowiedzi, bo zawsze usłyszałam coś mądrego a nie jakieś obelgi, ale nigdy się nie spowiadałam z mieszkania przed ślubem, co najwyżej z seksu przedmłażeńskiego. A już szczególnie polecam tam nauki przedmałżeńskie dla studentów, nie dość że mądre to jeszcze idzie boki zrywać. Jednak wiem że czasem księża maja swoje humory zwłaszcza bliżej świąt i nawet jak są fajni to moga być nie mili, mojej koleżance się przytrafiło, ale ksiądz też człowiek :) Powodzenia życzę.

Gość Emmett Fitz-Hume
Jak mnie denerwują takie hipokrytki jak a po co planujecie jak jesteś paszczakiem to możesz obie całe życie w celibacie przeżyc tępa bździągwo :o

najlepsze ksiadz w Dabrowicy kolo lbn,jest super interesuje sie kim jestescie i przede wsyztski na luzie podchodzi do sprawy

Gość na Poczekajce
sa franciszkanie, a nie dominikanie.

Gość hiwimiwi
To ty niezbyt mądry jesteś, że dałeś ksiedzu te pieniądze. Po pierwsze ksiądz NIE MA PRAWA żądać okreslonej kwoty , nie ma czegoś takiego jak cenni w KK. - jeśli to robi to trzeba fakt zgłosić do kurii. Po drugie - jaki to problem ochrzcić dziecko poza parafią? J swoją dwójkę chrzciłam w innym kościele niż mój parafialny i nie było z tym najmniejszego problemu. Zeby była jasność jestem wierzącą i praktykującą katoliczką, niestety wśród księży - tak samo jak i wśród całego pozostałego społeczeństwa- zdarzają sie oszuści i naciągacze.

Gość agata889
fajni księza są w parafii św. Krzyża na Pogodnej i w kosciele Ave ( to jest chyba parafia św. Józefa ), nie polecam natomiast koscioła na Krakowskim Przedmieściu ( niedaleko Poczty )- nawiedzeni spowiednicy, prawiący moralitety w bardzo obcesowy sposób

Ksiądz Paweł z Garnizonowego (ale inni nie:P) - bardzo cieszę się, że go poznałam odzyskałam wiarę w przynajmniej jednego księdza :P Naprawdę ciepły, miły, zabawny człowiek; jeżeli kiedyś będę miała okazję ochrzcić dziecko to będę go prosiła. Mąż też jest tego samego zdania, choć za księżmi nie przepada delikatnie mówiąc :)

Gość Kryptazreklamy
Kobieto jak powiesz księdzu że mieszkacie razem, i uprawialiście sex to żaden ksiądz ci nie da ślubu

Gość Dziewczyno, to jest bez sensu
Przepisy kościelne są takie, że przygotowaniem ciebie do sakramentu małżeństwa (tak się to nazywa) zajmuje się proboszcz z parafii, w której mieszkasz. Czy ty, żeby to obejść, chcesz zmieniać mieszkanie i meldować się w innej dzielnicy, żeby mógł cię przygotować ksiądz, który ci się podoba? Tego nie ominiesz, bo sama ceremonia może odbyć się gdziekolwiek, ale zapowiedzi wychodzą w parafii, w której jesteś zameldowana. A może zamiast opierać się na stereotypach, warto byłoby przejść się do kancelarii, pogadać z proboszczem, że mieszkacie "na kocią łapę", ale coś was pcha do tego, żeby ten stan zmienić. Wbrew propagandzie, jest całkiem dużo księży, którzy takie sprawy rozumieją i będą starali się wam pomóc.

Gość gość
Ksiądz Mirek Rybka z Końskowoli taki nowoczesny fajny,młodzieżowy i Ks. Irek Posturzyński z Bystrzycy Starej też taki nowoczesny fajny, młodzieżowy i ma podejście. POLECAM